«ایلهان»؛ وقتی یک پناهنده مسلمان کلیشههای آمریکا را میشکند
اقتصاد ایران: خواندن کتاب «ایلهان» به مخاطبان کمک میکند تا دیدگاه عمیقتری نسبت به چالشهای پیش روی مسلمانان در غرب پیدا کنند و از تجربیات ایلهان عمر الهام بگیرند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «ایلهان»، تازهترین اثر نشر معارف با نگاهی به زندگی ایلهان عمر، نماینده مسلمان کنگره آمریکا با ترجمه سپیده اشرفی منتشر شد و در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
این کتاب که به قلم ربکا پیلی نوشته شده، داستان تلخیها و شیرینیهای زندگی زن مسلمان و رنگینپوستی است که توانست کلیشههای ذهنی جامعه آمریکا را تغییر دهد. زندگی ایلهان عمر به عنوان یکی از اولین زنانی که به کنگره آمریکا راه یافت و توانست با وجود همه محدودیتهایی که برای رنگینپوستان و مهاجران در این کشور برقرار است، مسیر رشد را طی کند؛ قابل تأمل و خواندنی است.
ایلهان عمر تنها هشت سال داشت که جنگ در سومالی آغاز شد. او کوچکترین فرزند از هفت فرزند بود و مادرش زمانی که ایلهان هنوز دختر کوچکی بود، فوت کرد. او توسط پدر و پدربزرگش بزرگ میشد که افراد مسلح به محل زندگیشان حمله کردند؛ به همین دلیل خانواده او تصمیم گرفتند از موگادیشو فرار کنند. آنها سر از یک اردوگاه پناهندگان در کنیا درآوردند؛ جایی که ایلهان میگوید معنای عمیق گرسنگی و مرگ را درک کرد. چهار سال بعد، پس از یک فرایند بررسی دقیق، خانوادهاش توانستند پناهندگی دریافت کنند و وارد آرلینگتون، ویرجینیا شوند.
ایلهان در 12 سالگی در حالی وارد آمریکا شد که از نظر مالی در وضعیت بدی به سر میبرد و تنها قادر بود به زبان سومالیایی صحبت کند. او با وجود آنکه سالهای تحصیل را از دست داده بود، تصمیم گرفت آستینها را بالا بزند و در جستوجوی زندگی برآید. اما مسیری که او پیمود، مسیر سادهای نبود؛ آن هم برای زنی مسلمان و رنگینپوست در جامعه آمریکا با قاعده و قوانین خاص خود.
کتاب هرچند درباره یک نماینده کنگره است، اما اصلاً بیانیه سیاسی نیست. قلم نویسنده و پرداختن به موضوعات و تجربیات شخصی، «ایلهان» را به کتابی خواندنی تبدیل کرده است. «ایلهان» تنها داستان یک زن نیست، بلکه نمادی است از زنان مسلمانی که در جامعه غرب با چالشهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند. خواندن این کتاب به مخاطبان کمک میکند تا دیدگاه عمیقتری نسبت به چالشهای پیش روی مسلمانان در غرب پیدا کنند و از تجربیات ایلهان عمر الهام بگیرند. این اثر نه تنها یک داستان شخصی است، بلکه یک بیانیه قوی درباره حقوق بشر و عدالت اجتماعی نیز محسوب میشود.
از جمله ویژگیهای داستان «ایلهان» تعصب او به وطن و اعتقادات خود است. در جای جای روایتهای او از زندگی میتوان رد پای این پایبندی به سنتها و باورها و وطنپرستی را دید و جستوجو کرد:
گیج شده بودم، نمیخواستم از نمایندهها بپرسم؛ چون ممکن بود رأی نیاورم. از زمانی که حجاب در سال 2005 بخشی از وجودم شده بود، برایم نمادی از ارزشهایی بود که میخواستم با آن زندگی کنم و به مرور برایم معنادار شد.
در جامعهای بودم که بعد از حملات القاعده، بسیاری تصمیم به برداشتن حجاب و تراشیدن ریشهایشان کرده بودند. اینکه به شکل علنی نشان دهم که مسلمان هستم، به منزله یک تهدید بود. در آن زمان برایم مهم بود که حجاب بر سر داشته باشم چون در این صورت دیگران میدیدند که یک زن عادی با همین حجاب مدرسه رفته و موفق شده است. میخواستم به طور نامحسوس این روایت را تغییر دهم و سفیر آدمهایی مثل خودم شوم. سالها به همه میگفتم که ما هم مثل شما هستیم. سالم زندگی کردن، بهترین نوع مقاومت است.
کتاب «ایلهان» در شمارگان هزار نسخه و در 184 صفحه به قیمت 150 هزار تومان از سوی نشر معارف در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
انتهای پیام/