اعلام نیاز فناورانه شرکت نفت ستاره خلیج فارس در اینوتکس

اقتصاد ایران: رئیس حفاظت از محیط زیست شرکت نفت ستاره خلیج فارس، گفت: پالایشگاه‌های این مجموعه سه نیاز اصلی فناورانه دارند. این نیازمندی‌ها در سایر بخش‌های زیست محیطی نیز احساس می‌شود.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در آخرین روز از برگزاری اینوتکس 2025، رویداد "ریورس پیچ" شرکت نفت ستاره خلیج فارس با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و به منظور رفع نیاز‌های فناورانه این شرکت در سالن سراج پارک فناوری پردیس برگزار شد.

پایش وضعیت تجهیزات دوار مبتنی بر آنالیز ارتعاشات

سعید حیاتی؛ مهندس ارشد کنترل نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه شرکت نفت ستاره خلیج فارس، یکی از نیازهای این شرکت را «نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه مبتنی بر هوش مصنوعی؛ طراحی و پیاده‌سازی سیستم هوشمند پایش وضعیت تجهیزات دوار مبتنی بر آنالیز ارتعاشات» عنوان کرد و گفت: نگهداری پیشگیرانه یک استراتژی فعال است که از ابزار‌های پایش وضعیت برای تشخیص علائم خرابی، ناهنجاری‌ها و مشکلات عملکرد تجهیزات استفاده می‌کند.

وی افزود: روش آنالیز ارتعاشات با تکیه بر ریاضیات قوی می‌تواند به شناسایی عیوب سیستم‌های پالایشگاهی و صنعت نفت و گاز کمک کند. عمده تجهیزات دوار شامل کمپرسور‌های رفت‌وبرگشتی، کمپرسور‌های سانتریفیوژ و پمپ‌های سانتریفیوژ هستند که به‌صورت گسترده در این صنعت کاربرد دارند.

حیاتی تصریح کرد: اکنون دو رویکرد برای تعمیرات این تجهیزات وجود دارد. در رویکرد اول، اجازه می‌دهیم تجهیزات خراب شوند و سپس به تعمیر آن‌ها می‌پردازیم، اما رویکرد پیشرفته‌تر، پیش‌بینی و جلوگیری از خرابی است. به دلیل چالش‌های مدل سنتی، از فناوران می‌خواهیم با ساخت سنسور‌های مناسب، حجم داده‌برداری را کاهش دهند. در بهترین حالت، داده‌برداری از مهمترین تجهیزات هر دو هفته یکبار انجام می‌شود و سنسورگذاری صحیح می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.

وی یادآور شد: هزینه تعمیرات این دستگاه‌ها بسیار بالاست و حدود 40 درصد هزینه‌ها به این بخش اختصاص می‌یابد. این 40 درصد، سهم فناوران است و آن‌ها می‌توانند درآمد خوبی کسب کنند. ما قصد داریم رویکرد سنتی را به سمت نگهداری پیش‌بینانه سوق دهیم.

حیاتی خاطرنشان کرد: پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس نزدیک به 50 درصد بنزین کشور را تولید می‌کند. توقف غیربرنامه‌ریزی‌شده آن به دلیل تهدیدات اخیر، می‌تواند 70درصد پمپ‌بنزین‌های کشور را از رده خارج کند. هدف ما دستیابی به سیستم تجویزی است که بتواند قطعه معیوب، عمر باقیمانده و سطح ریسک خرابی را تشخیص دهد. این اهداف رویایی نیستند و قابل تحقق‌اند.

رفع نیاز‌های فناورانه با کمک فناوران

خوشکار؛ رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت ستاره خلیج فارس، در این رویداد گفت: این شرکت از سال 1400، نیازمندی‌های فناورانه خود را در قالب کتابچه‌ای جمع‌آوری می‌کند و با حضور در نمایشگاه‌ها و ارائه آن به دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری، برای رفع این نیاز‌ها تلاش می‌کند. نیازمندی‌های شرکت از واحد‌های مختلف جمع‌آوری شده و مبتنی بر نیاز‌های واقعی است.

رفع مشکلات زیست محیطی با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین

دکتر کاظمی، رئیس حفاظت از محیط زیست شرکت نفت ستاره خلیج فارس، گفت: پالایشگاه‌های این مجموعه سه نیاز اصلی فناورانه دارند. این نیازمندی‌ها در سایر بخش‌های زیست محیطی نیز احساس می‌شود.

وی افزود: پالایشگاه این شرکت با 700 هکتار مساحت، 5 کیلومتر با ساحل فاصله دارد و در 30 کیلومتری بندرعباس واقع شده است. با توجه به نزدیکی به این شهر، پایش آلودگی آب‌های زیرزمینی ضروری است. ما 100 حلقه چاه 15 متری با قطر 5 اینچ حفر کرد‌ه‌ایم که آلودگی را رصد می‌کنند، اما این پایش‌ها به‌صورت دستی انجام می‌شود. از فناوران می‌خواهیم با استفاده از روش‌های نوین (غیر از آنالیز قدیمی) و به‌صورت آنلاین، شبکه‌سازی و مدل‌سازی کنند تا برآورد دقیقی از آلودگی ارائه دهند.

کاظمی ادامه داد: بازیافت لجن‌های نفتی از چالش‌های اصلی صنعت نفت است. ما اکنون تصفیه و بازیافت لجن‌ها و لکه‌های نفتی را به صورت سنتی انجام می‌دهیم. مخازن با قطر 100 متر و ارتفاع 18 متر، دسترسی به تمام نقاط را دشوار کرده‌اند، اما با این شرایط 98 درصد لجن‌ها را بازیافت می‌کنیم.

رئیس حفاظت از محیط زیست شرکت نفت ستاره خلیج فارس یادآور شد: روش‌های جدیدی مانند استفاده از ربات‌ها برای لکه‌برداری در مخازن مرسوم شده است. در صورت وجود طرح‌های مرتبط، از آن‌ها استقبال خواهیم کرد. همچنین با توجه به وجود 35 منبع احتراقی ثابت در پالایشگاه، در جذب آلاینده‌های خروجی دودکش‌ها به فناوری‌های نوین نیاز داریم.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ