تشنه در سرچشمه!
اقتصاد ایران: خرمآباد-طرح انتقال آب از سرچشمه دز در الیگودرز به قم و شهرهای مرکزی یکی از بزرگترین طرحهای انتقال آب ایران است.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: هدف از اجرای طرح «قمرود» انتقال ۱۸۶ میلیون مترمکعب آب در سال از سرشاخههای دز به سد «کوچری» و تصفیهخانه دو دهک جهت تأمین آب شرب و صنعت درازمدت شهرهای خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان، ساوه و قم برای جبران روزافزون کمبود آبی شهرهایی که از رشد جمعیت سریعی برخوردار است و این طرح عظیم برای افق ۱۴۲۰ در نظر گرفته شده است.
روستاهای الیگودرز همچنان در انتظار آبرسانی
باوجوداینکه پروژه «قمرود» برای مردم برخی از شهرها و استانهای کشور پروژهای حیاتبخش بود ولی مردم شهرستان الیگودرز بهعنوان یکی از پرآبترین شهرستانهای استان با اجرای این پروژه از کمبود آب بهشدت رنج میبرند.
این پروژه شاید در نگاه اول از سوی مسئولان وزارت نیرو به نام طرح انتقال آب از سرشاخههای دز به «قمرود» نام نهاده شده باشد، ولی در واقع این پروژه از روستاهای الیگودرز در استان لرستان آغاز میشود و بهنوعی آبی که در تونلهای این طرح انتقال جاری میشود، قبل از اینکه آب دز باشد، آب لرستان است.
گرچه از یک سو پروژه انتقال آب «قمرود» موجب خشکی زمینهای کشاورزی و رودخانههای برخی از روستاهای الیگودرز و در نتیجه مهاجرت تعداد زیادی از ساکنان این روستاها شده است؛ ولی از سوی دیگر انتقال آب لرستان به مرکز ایران را میتوان یکی از پروژههای مهم و بزرگی دانست که دارای اهمیت ملی است؛ ولی باید این دو زاویه بهدقت و بهموازات هم مورد توجه قرار میگرفت.
قرار بود بعد از اجرای این پروژه انتقال آب، روستاهای زیاندیده از اجرای آن نیز مورد توجه قرار بگیرند و پروژه آبرسانی به این روستاها در الیگودرز نیز عملیاتی شود، اما همچنان باوجود وعدههای داده شده همچنان روستای شهرستان الیگودرز به دلیل اجرای پروژه «قمرود» دچار تنش شدید آبی هستند و روزبهروز شرایط برای زندگی در این روستاها سختتر میشود.
منابع آبی که هیچ ثمرهای برای لرستان نداشته است
حمیدرضا گودرزی نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی دراینرابطه، اظهار داشت: در حقیقت «قمرود» برای ما به «غم رود» تبدیل شده است.
وی، عنوان کرد: در لرستان ۱۲.۵ میلیارد مترمکعب روان آب در لرستان داریم، با این منابع آبی استان خوزستان آباد شده است.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی این منابع آبی هیچ ثمرهای برای استان لرستان نداشته است، افزود: سیلاب که میآید، همه این منابع آبی را به خوزستان میبرد.
۶۰ درصد آب الیگودرز از طریق چاه تأمین میشود
گودرزی با بیان اینکه متأسفانه در سنوات گذشته توقعی برای استانهای بالادست مانند اصفهان، مرکزی، سمنان، ساوه و… در زمینه منابع آبی ایجاد شده است، گفت: دررابطهبا جبران خسارت روستاهای زیاندیده از طرح «قمرود» به وزیر نیرو در مجلس تذکر دادهام.
وی با بیان اینکه ایشان باید دراینرابطه پاسخگو باشند، افزود: همچنین طرح استیضاح وزیر نیرو را دراینرابطه و پروژههای سدسازی و حوزه آب لرستان در دستور کار قرار دادهام.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه لرستان در حوزه مدیریت منابع آبی عقبمانده، شهرستان الیگودرز عقبتر، افزود: ۶۰ درصد از آب الیگودرز از آب چاه تأمین میشود.
گودرزی با بیان اینکه ۴۰ درصد از آب الیگودرز نیز از طریق سد «کمندان» تأمین میشود، افزود: اکثر مردم شهرستان الیگودرز به دلیل نامناسببودن منابع آبی، بیماریهای کلیوی دارند.
روستاهایی که خالی از سکنه شد
وی با تأکید بر اینکه تصفیهخانه آب الیگودرز با مشکل مواجه است، بهمحض اینکه آب سد «کمندان» گلآلود میشود، آب الیگودرز قطع میشود، تصریح کرد: خساراتی که طرح «قمرود» به روستاهای الیگودرز وارد کرده باید جبران شوند.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بهموازات مدیریت منابع آب در همه استانها، لرستان هم دیده شود، ادامه داد: ما هیچ بهرهبرداری از آب لرستان نمیکنیم و این منابع آبی از استان خارج میشوند.
گودرزی با بیان اینکه آب الیگودرز هم به استانهای بالادست میرود، عنوان کرد: خب قرار بوده که خسارتهای طرح «قمرود» به الیگودرز و روستاهای آن جبران شود، اما نشده است.
وی با بیان اینکه اجرای طرح «قمرود» موجب کمبود آب شرب در ۱۰۰ روستای الیگودرز شده است، تصریح کرد: برخی از روستاهای الیگودرز به این دلیل خالی از سکنه شدهاند.
چرا سدهای الیگودرز ساخته نمیشوند؟
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه یک سرفصل اعتباری برای جبران خسارتهای طرح «قمرود» وجود دارد، گفت: بابت خسارتهای «قمرود» برای الیگودرز چه کاری انجام شده است؟
گودرزی با بیان اینکه قرار بوده که سد «دهجانی»، سد «قشلاق» و… در راستای جبران این خسارتها ساخته شوند، گفت: میگویند داریم مطالعات این سدها را انجام میدهیم، قرار است این مطالعات چقدر طول بکشد؟
وی با بیان اینکه چرا برای لرستان چندین سال طول میکشد که مطالعات انجام شود؟ گفت: چرا اخذ ماده ۲۳ و یا اختصاص اعتبار برای پروژههای سدسازی لرستان چند سال طول میکشد؟
بدون حسابوکتاب آب الیگودرز منتقل میشود
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی در ادامه با تأکید بر اینکه طرح «قمرود» خسارتهای بسیار جبرانناپذیری را به شهرستان الیگودرز وارد کرده است، گفت: بر اساس اعلام کارشناسان، ۱۸۶ میلیون مترمکعب از طریق این طرح انتقال آب منتقل شده، اما چیزی که منتقل میشود خیلی بیشتر از این است.
گودرزی با بیان اینکه بدون حسابوکتاب آب الیگودرز منتقل میشود، افزود: حجم آبی که در پشت سدهای «حوضیان» تنها شش میلیون مترمکعب و «خانآباد» ۱۰ میلیون مترمکعب ذخیره میشود، این در حالی است که از طریق طرح «قمرود» ۱۸۶ میلیون مترمکعب آب منتقل میشود.
وی با اشاره به اینکه قرار بوده که بابت خسارتی که طرح «قمرود» به الیگودرز میزند، چهار سد در شهرستان ساخته شود، اما این امر هنوز صورت نگرفته است، گفت: الان آب الیگودرز برای باغات آنجا منتقل میشود و این در حالی است که روستاهای الیگودرز تشنه هستند.
استیضاح وزیر نیرو در دستور کار قرار گرفت
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ۴۸۰ میلیارد تومان بابت خسارات کمآبی لرستان پرداخت شده است، با این میزان اعتبار پایین چه کاری میتوان انجام داد؟ ادامه داد: قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) برای رفع این مشکل پایکار آمده که تنها مشکل ۲۵ روستا حل شده است.
گودرزی، بیان داشت: در این راستا از عملکرد وزارت نیرو ما انتقاد داریم، چرا که علیرغم طرح سوال و تذکر هنوز به مطالبه شهرستان الیگودرز و همچنین استان لرستان بیتوجهی شده است.
وی گفت: من طی هفته گذشته طرح استیضاح وزیر نیرو را تقدیم مجلس کردهام.