تحولات اوکراین| تلاش آمریکا برای نزدیکی مواضع مسکو و کییف
اقتصاد ایران: هشدار درباره توقف میانجیگری واشنگتن در حل مناقشه اوکراین، توضیح کاخ سفید درباره منافع توافق منابع طبیعی، تمایل اروپا برای هماهنگی تحریمهای ضدروسی با آمریکا و آمادگی مسکو برای گفتگوی مستقیم با کییف، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "جیدی ونس"، معاون رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که روسیه و اوکراین پیشنهادهای خود را برای حلوفصل مسالمتآمیز درگیری ارائه کردهاند و در حال حاضر تلاش واشنگتن در این جهتگیری است که «نقاط مشترک» میان این پیشنهادها را پیدا کند.
وی شب گذشته در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» گفت: «فکر میکنم اکنون مسئله این است که آیا میتوانیم نقاط مشترکی بیابیم تا دو طرف بتوانند به این درگیری پایان دهند.»
معاون رئیسجمهور آمریکا یادآور شد که واشنگتن نخستین گام برای حلوفصل مسالمتآمیز درگیری در اوکراین را برداشته و قصد دارد روسیه و اوکراین را به سمت گفتوگوی مستقیم سوق دهد. البته به گفته وی، شکاف بزرگی میان خواستههای روسها و خواستههای اوکراینیها وجود دارد.
او با اشاره به اینکه مواضع روسیه و اوکراین در این زمینه در حال حاضر فاصله زیادی با یکدیگر دارند و نیاز به نزدیکسازی دارند، تأکید کرد: «ما قصد داریم طی صد روز آینده با تمام توان کار کنیم تا این دو طرف (روسیه و اوکراین) را به هم نزدیک کنیم.»
ونس افزود: «تنها مسکو و کییف میتوانند به توافق صلح دست یابند و از شرایط یکدیگر برای دستیابی به آن مطلع هستند. اکنون نوبت آنهاست و خود باید گامهای نهایی را بردارند.»
به گفته ونس، در همین راستا، دیپلماتهای آمریکایی تلاش خواهند کرد شکاف در رویکرد دو طرف را کاهش دهند، چراکه رئیسجمهور دونالد ترامپ مصمم است به حلوفصل این درگیری دست یابد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و شصت و چهارمین (1164) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
روبیو: واشنگتن تلاش برای حل مناقشه اوکراین را متوقف نخواهد کرد
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا بامداد امروز، جمعه، اعلام کرد که واشنگتن همچنان به تلاشهای خود برای حلوفصل مناقشه در اوکراین ادامه میدهد. به عقیده وی، مسکو و کییف به حلوفصل مناقشه اوکراین نزدیکتر شدهاند، اما دستیابی به یک «پیشرفت چشمگیر» در مذاکرات ضروری و فوری است.
روبیو در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» گفت: «ما از این موضوع دست نخواهیم کشید، به این معنا که اگر بتوانیم کمکی ارائه دهیم، از آن صرفنظر نخواهیم کرد. ولی لحظهای فرا خواهد رسید که رئیسجمهور دونالد ترامپ تصمیم خواهد گرفت اعضای بلندپایه دولت تا چه مدت میتوانند به این مسئله بپردازند.»
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه ایالات متحده از مواضع روسیه و اوکراین در این زمینه آگاه است، اما این مواضع هنوز فاصله زیادی از یکدیگر دارند. گفت: «آنها نزدیکتر شدهاند، ولی هنوز بسیار دور هستند. باید خیلی زود یک جهش در مذاکرات صورت گیرد. رئیسجمهور دونالد ترامپ تصمیم خواهد گرفت که تا چه مدت دیگر ما به این موضوع خواهیم پرداخت.»
وزیر خارجه آمریکا: اوکراین قادر نخواهد بود به مرزهای سال 2014 بازگردد
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده در این مصاحبه همچنین تاکید کرد که اوکراین قادر نخواهد بود به مرزهایی که پیش از سال 2014 وجود داشتند، بازگردد. وی گفت: «اوکراین نمیتواند روسیه را به موقعیتی که در سال 2014 داشت، عقب براند.»
روبیو در ماه مارس نیز گفته بود که ایالات متحده معتقد است بازگشت اوکراین به مرزهای سال 2014 «بسیار دشوار» خواهد بود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز در اواخر ماه آوریل اذعان کرده بود که این کشور قادر نخواهد بود شبهجزیره کریمه را از طریق نظامی بازپس گیرد. وی در نوامبر 2024 نیز اعلام کرده بود که بازگشت اوکراین به مرزهای سال 1991 از راه نظامی ممکن نیست و کشورش توان چنین کاری را ندارد.
آمریکا دیگر نقش میانجی در مناقشه اوکراین را ایفا نخواهد کرد
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده شب گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد که آمریکا دیگر قصد ندارد در مذاکرات میان روسیه و اوکراین نقش میانجی را برعهده بگیرد.
وی گفت: «ما دیگر در این زمینه میانجی نخواهیم بود. ما دیگر قرار نیست فوراً به آنسوی دنیا برویم تا مذاکرات را مدیریت کنیم. اکنون کار باید توسط دو طرف مناقشه انجام شود.»
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا توضیح داد که ایالات متحده همچنان برای دستیابی به صلح تلاش خواهد کرد، اما حلوفصل این درگیری اکنون مستلزم ارائه «ایدههای مشخص» از سوی روسیه و اوکراین است.
تمی بروس در پاسخ به انتقادها از رئیسجمهور آمریکا در خصوص حمایت او از برقراری ارتباط و گفتوگو با پوتین، تاکید کرد که برقراری ارتباط مستقیم بین روسای جمهور دو کشور از اهمیت بالایی برای دیپلماسی برخوردار است. وی افزود: «باید رو در رو و بهصورت فردی با افراد صحبت کرد. دیپلماسی به ایجاد توافقها میان افراد، بحث درباره مسائل مختلف و یافتن نقاط مشترک بازمیگردد.»
امنیت ملی اوکراین پس از توافق منابع طبیعی با آمریکا تقویت میشود
تمی بروس، رئیس اداره مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا در جریان نشست خبری منظم خود اعلام کرد که توافق میان آمریکا و اوکراین در حوزه منابع طبیعی به تقویت امنیت ملی اوکراین منجر خواهد شد.
به گفته وی، این توافق تنها به همکاری مالی محدود نمیشود، بلکه شامل مشارکت سیاسی و راهبردی نزدیکتری میان دو کشور خواهد بود که در عرصه بینالمللی قابل رویت بوده و بهعنوان عاملی برای ثبات عمل خواهد کرد.
بروس توضیح داد: «این سند تنها یک توافق مالی نیست، بلکه نزدیکی میان دو کشور است که تغییراتی را در وضعیت اوکراین بهدنبال خواهد داشت. و جهان متوجه خواهد شد که وقتی دوستی مانند آمریکا دارید، چه معنایی دارد.»
روز گذشته، واشنگتن و کییف توافقی درباره منابع طبیعی اوکراین امضا کردند. دو طرف همچنین قراردادی نیز برای ایجاد صندوق سرمایهگذاری در راستای بازسازی اوکراین به امضا رساندند.
وزارت خارجه آمریکا احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه را منتفی ندانست
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده همچنان احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه را حفظ کرده است.
تمی بروس گفت: «امکان اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه همچنان وجود دارد. ضمن اینکه در حال حاضر ایالات متحده هیچیک از تحریمهایی را که پیشتر علیه روسیه وضع شدهاند، لغو نکرده است.»
در اواخر آوریل، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده بود که واشنگتن بهمنظور جلوگیری از اختلال در روند صلح برای حل مناقشه اوکراین، از گسترش تحریمها علیه روسیه خودداری میکند.
تمایل اتحادیه اروپا برای هماهنگی بسته جدید تحریمها با آمریکا
ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه شب گذشته، پنجشنبه، اعلام کرد که اتحادیه اروپا قصد دارد بسته جدیدی از تحریمهای ضدروسی را با تدابیر احتمالی ایالات متحده هماهنگ کند.
این دیپلمات در گفتوگو با خبرگزاری "فرانس پرس" توضیح داد که اتحادیه اروپا انتظار دارد در صورتی که ایالات متحده تعرفههایی با نرخ 500 درصد علیه کالاهای وارداتی از کشورهایی که از روسیه منابع هیدروکربنی، سوخت و اورانیوم خریداری میکنند، اعمال کند ــ پیشنهادی که از سوی لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه ارائه شده ــ این اقدام در بسته تحریمی اروپا نیز بازتاب یابد.
بارو تاکید کرد: «ما، اروپاییها، قصد داریم این ابتکار عمل آمریکا را با هفدهمین بسته تحریمی همراهی کنیم و دیروز من به لیندسی گراهام تعهد دادم که تلاش خواهیم کرد این دو بسته تحریمی را هم از نظر محتوا و هم از نظر زمانبندی با یکدیگر هماهنگ کنیم.»
بر اساس گزارش خبرگزاری "بلومبرگ"، به تازگی 72 نفر از 100 سناتور آمریکایی از طرح قانونی حمایت کردهاند که خواستار اعمال تعرفههایی با نرخ 500 درصد علیه کالاهای وارداتی از کشورهایی است که از روسیه نفت، گاز و اورانیوم خریداری میکنند.
تأکید روبیو بر لزوم تلاشهای واقعی اروپا برای حل مناقشه اوکراین
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده در جریان دیدار با ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه بر لزوم تلاشهای واقعی از سوی اروپا برای حلوفصل مسالمتآمیز مناقشه در اوکراین تأکید کرد.
در بیانیه منتشره در وبسایت رسمی وزارت خارجه آمریکا آمده است که روبیو در این دیدار آمادگی واشنگتن برای همکاری با شرکای اروپایی به منظور تحقق صلح را مورد تأیید قرار داده و نقش مهم پاریس در حمایت از روند مذاکرات از سوی اروپا و مقامات کییف را مورد توجه قرار داده است. با این حال، وی بر لزوم مشارکت عملی کشورهای اروپایی در روند صلح تأکید کرده است.
وزیر خارجه روبیو بهروشنی اعلام کرد که «گفتار بهتنهایی کافی نیست، اروپا باید با بکار گیری منابع واقعی و اراده سیاسی وارد عمل شود تا به این مناقشه پایان دهد.»
والتز: مذاکرات آمریکا و روسیه درباره اوکراین در حال پیشرفت است
مایکل والتز، مشاور رئیسجمهور آمریکا در امور امنیت ملی ابراز عقیده کرد که مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده برای حلوفصل مناقشه اوکراین در حال پیشرفت است و رسیدن به توافق در این زمینه همچنان امکانپذیر است.
وی گفت: «فرآیند در حال پیشروی است. گاهی با فراز و نشیبهایی همراه است. البته ما شاهد آن هستیم که دو طرف هر روز به توافق نزدیکتر میشوند.»
مشاور ترامپ تأکید کرد که هم روسیه و هم اوکراین باید در جهت دستیابی به صلح و توقف درگیریها تلاش کنند.
توضیح کاخ سفید درباره توافق منابع معدنی با اوکراین
کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که توافق میان ایالات متحده و اوکراین در زمینه بهرهبرداری از منابع معدنی، بازتابدهنده تمایل واشنگتن برای استقرار صلحی پایدار در اوکراین است.
وی شب گذشته در نشست خبری گفت: «این توافق نشان میدهد که رئیسجمهور دونالد ترامپ تا چه اندازه در فرآیند دستیابی به صلحی واقعاً پایدار مصمم است.»
به گفته لویت، این توافق همچنین شامل بندی است که بر اساس آن، کییف باید کمکهایی را که پیشتر از سوی آمریکا دریافت کرده، جبران کند. او افزود: «این موضوع کلیدی است، بهویژه برای صدها میلیارد دلاری که مالیاتدهندگان ما برای حمایت از این مناقشه در اوکراین پرداخت کردهاند. بنابراین، این بازگشت پول به ایالات متحده است، و این یکی از مهمترین نکاتی است که باید درک شود.»
کاخ سفید مشارکت روسیه در بازسازی اوکراین را منتفی دانست
کاخ سفید روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که هیچیک از شرکتهایی که بهنحوی با مجتمع صنایع نظامی روسیه در ارتباط هستند، اجازه مشارکت در بازسازی اوکراین را نخواهند داشت.
در این بیانیه آمده است: «هیچ دولت، شرکت یا فردی که ماشین جنگی روسیه را تأمین مالی یا تجهیز کرده باشد، اجازه نخواهد داشت از روند بازسازی اوکراین سود ببرد، از جمله از طریق مشارکت در پروژههایی که از محل منابع صندوق سرمایهگذاری پشتیبانی میشوند.»
طبق این اطلاعات، مشارکت واشنگتن و کییف در این پروژه از سوی سه نماینده از هر طرف مورد نظارت قرار خواهد گرفت. هدف از این همکاری در چارچوب برنامه بازسازی، تضمین «بالاترین سطح شفافیت و پاسخگویی» است تا منافع حاصل از آن به بهترین شکل در اختیار مردم هر دو کشور قرار گیرد.
ترامپ، جولی دیویس را بهعنوان کاردار موقت آمریکا در اوکراین منصوب کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه این کشور، جولی دیویس، سفیر آمریکا در قبرس را بهعنوان کاردار موقت ایالات متحده در اوکراین منصوب کردند.
تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری در این باره گفت: «رئیسجمهور ترامپ و وزیر خارجه روبیو، سفیر جولی دیویس را در این لحظه حساس که ما بهسوی توافقی صلحآمیز برای توقف جنگ حرکت میکنیم، بهعنوان کاردار موقت در کییف منصوب کردهاند.»
وی توضیح داد که دیویس «یکی از دیپلماتهای برجسته و باسابقه در رده بالای خدمات خارجی ایالات متحده» است. وی همچنین دارای رتبه وزیر-مشاور بوده و از تجربیات گستردهای در حوزه دیپلماسی بینالمللی برخوردار است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: «در شرایط کنونی، وزارتخانه به بهترین نیروهای خود نیاز دارد و انتخاب سفیر دیویس، تصمیم رئیسجمهور و وزیر امور خارجه در همین راستاست.»
جولی دیویس از فوریه 2023 سمت سفیر آمریکا در قبرس را برعهده دارد.
لازم به ذکر است که در تاریخ 10 آوریل، سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرده بود که بریجت برینک، سفیر آمریکا در کییف، از سمت خود کنارهگیری کرده است.
دیپلمات روس: احتمال مذاکرات روسیه و اوکراین در آینده نزدیک وجود دارد
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد روز گذشته اعلام کرد که مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین ممکن است در آینده نزدیک برگزار شود، مشروط بر آنکه کییف در این زمینه تلاشهایی واقعی انجام دهد.
وی افزود: «اگر تلاشهای جدی و معناداری برای حل مشکلات صورت گیرد، فکر میکنم این مذاکرات میتواند نسبتاً زود انجام شود. البته طرف اوکراینی باید ریشههای اصلی این درگیری را برطرف کند.»
یک روز قبل نیز، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل از آمادگی مسکو برای مذاکرات مستقیم با کییف بدون پیششرط خبر داده بود. او تأکید کرد که این ولودیمیر زلنسکی است که پیشنهادهای ایالات متحده برای گفتگو و حلوفصل مناقشه را رد میکند.
قدردانی پوتین از نقش امارات در تبادل اسرا بین روسیه و اوکراین
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در جریان تماس تلفنی با محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، از نقش این کشور در تسهیل روند تبادل نظامیان به اسارت گرفته شده میان روسیه و اوکراین تقدیر کرد.
در بیانیه کرملین آمده است: «بهلطف تلاشهای طرف اماراتی، در آستانه عید پاک، 246 نظامی روس از اسارات آزاد شده و توانستند به میهن بازگردند.»
در این پیام همچنین تأکید شده که رؤسای دو کشور در جریان گفتوگوی خود، از سطح روابط دوجانبه ابراز رضایت کردند؛ روابطی که ماهیتی راهبردی دارد و بهطور فعال در حوزههای سیاسی، تجاری، اقتصادی و بشردوستانه در حال گسترش است.
رئیس دولت امارات همچنین فرارسیدن سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم را به رئیسجمهور روسیه و مردم این کشور تبریک گفت.
تبادل اسرا میان مسکو و کییف در تاریخ 19 آوریل طبق فرمول " 246 در برابر 246 " انجام شد و همانند گذشته امارات متحده عربی در این روند نقش میانجی داشت.
اختصاص 10 میلیون یورو از سوی لوکزامبورگ برای بخش انرژی اوکراین
دنیس شمیگال، نخستوزیر اوکراین اعلام کرد که لوکزامبورگ مبلغ 10 میلیون یورو برای حمایت از بخش انرژی این کشور اختصاص خواهد داد.
وی یادآور شد که سند مربوطه توسط زاویه بتل، نخستوزیر لوکزامبورگ امضا شده است.
شمیگال در کانال تلگرامی خود نوشت: «ما میتوانیم این منابع را برای حمایت از پروژهها در بخش انرژی، بهویژه در زمینه بازسازی و تقویت امنیت انرژی مورد استفاده قرار دهیم.»
به گفته وی، لوکزامبورگ همچنین قصد دارد 80 میلیون یورو کمک نظامی به اوکراین اختصاص دهد.
برنامه آمریکا برای فروش 50 میلیون دلار سلاح به اوکراین
بهنوشته روزنامه اوکراینی "کییف پست"، پس از امضای توافقنامه منابع معدنی میان واشنگتن و کییف، ایالات متحده قصد دارد تسلیحات نظامی به ارزش 50 میلیون دلار به اوکراین بفروشد.
در این گزارش آمده است: «دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، کنگره را از قصد خود برای صدور مجوز صادرات تجهیزات دفاعی به اوکراین به ارزش حداقل 50 میلیون دلار مطلع کرده است.»
به نوشته این نشریه، این انتقال از طریق فروش مستقیم تجاری صورت خواهد گرفت. این نخستین مجوز از این نوع از زمان آغاز به کار ترامپ بهعنوان رئیسجمهور به شمار میرود.
روز گذشته اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد که واشنگتن و کییف توافقنامهای در زمینه بهره برداری از منابع طبیعی اوکراین امضا کردهاند. بعد از آن ترامپ اعلام کرد که آمریکا در چارچوب توافقنامه مربوط به منابع معدنی اوکراین، «بیش از آنچه سرمایهگذاری کرده، سود خواهد برد».
انتهای پیام/