شاه غذای تهرانیهای قدیم چی بود؟
اقتصاد ایران: رنگ و لعابی نداشت، اما عطر خوش نعناع و طعم لذیذش زبانزد درباریان و خانههای اعیان بود. عامه مردم، وقتی حال دلشان نیک بود، دیگ بار گذاشته و شاهغذای تهرونی را برای اهل خانه آماده میکردند.
همشهریآنلاین: رنگ و لعابی نداشت، اما عطر خوش نعناع و طعم لذیذش زبانزد درباریان و خانههای اعیان بود. عامه مردم، وقتی حال دلشان نیک بود، دیگ بار گذاشته و شاهغذای تهرونی را برای اهل خانه آماده میکردند.
قورمهنعناع، در عهد قاجار به شاهغذای تهران معروف بود. حمید شاهینپور، محقق و پژوهشگر غذا، میگوید: «استفاده از گوشت، سبزی و ادویه که در روزگار قاجار به آچار معروف بود، پایه ثابت آشپزی قجری را تشکیل میداد. با این حال، از میان غذاهای متنوع آن روزگار، قورمهنعناع همان غذای شاهپسند و مطبوع دل و جان بود. گوشت قورمهشده، در روزگاری که خبری از یخچال نبود، با هنر دستان آشپز آماده میشد. نوع آمادهسازی گوشت قورمهشده و چربی آغشته به آن، لذت گوشت را صدچندان میکرد.»

نعناع تازه و نعناع خشکشده، به همراه گوشت قورمهشده ترکیبی لذیذ و باب طبع دربار قجری بود. شاهینپور میگوید: «در آشپزی تهران قدیم، میزان استفاده از مواد، ترتیب و مراحل پخت مواد اولیه بسیار اهمیت داشت. صبر و حوصله، کلید اصلی آشپزی ایرانی است. مراحل طبخ قورمهنعناع ساده و جذاب است. ابتدا پیاز خردشده را با چربی دنبه تفت میدادند. این چربی دنبه، بسیار در طعم غذا اهمیت داشت. گوشت قورمه آمادهشده را با زردچوبه به پیاز اضافه میکردند. در دو مرحله نعناع به غذا اضافه میشد: ابتدا نعناع تازه که اغلب از نعنای تازه ورامین استفاده میشد. نعناع خردشده را سرخ و با بقیه مواد ترکیب میکردند. حال نوبت نخود مقشر و لپه خیسانده بود. مواد را با یک لیوان آب جوش ترکیب میکردند. در این مرحله، نعناع خشکشده به قورمه اضافه میشد و در آخر، آبغوره، نمک و فلفل اختتامیه طبخ این غذای لذیذ بود. قورمهنعناع از لحاظ ظاهری چنگی به دل نمیزد، ولی خوشطعم و باب طبع مردم آن زمان بود.»
قورمهنعناع، شاهغذای تهران قدیم، سالهاست دیگر در آشپزخانه تهرانیها طبخ نمیشود. شاهینپور درباره غذاهای فراموششده مطبخ تهرانیها میگوید: «فسنجان که در دوره قاجار به فسوجان معروف بود، انواع مختلفی داشت که این روزها تنها فسنجان گردو باقی مانده است؛ فسوجان بادام، فسوجان بادنجان (بادمجان)، فسوجان کدو و فسوجان ماست که سفید بود و باب طبع تهرانیها. متنجنها جزء غذاهای اصیل تهرانیها بود. مسمنها هم طرفدار داشتند. طباخیها برخلاف امروز کلهپاچهفروشی نبودند، کبابی بودند. گذشته غذای تهران، مملو از خاطره و قصه و داستان است.»
اکو ایران | ECO IRAN
ترکیه | Turkiye
آذربایجان| Azerbaijan
ترکمنستان|Turkmenistan
تاجیکستان|Tajikistan
قزاقستان |Kazakhstan
قرقیزستان |Kyrgyzstan
ازبکستان |Uzbekistan
افغانستان |Afghanistan
پاکستان | Pakistan
بانک مرکزی
بانک ملّی ایران
بانک ملّت
بانک تجارت
بانک صادرات ایران
بانک ایران زمین
بانک پاسارگاد
بانک آینده
بانک پارسیان
بانک اقتصادنوین
بانک دی
بانک خاورمیانه
بانک سامان
بانک سینا
بانک سرمایه
بانک کارآفرین
بانک گردشگری
بانک رسالت
بانک توسعه تعاون
بانک توسعه صادرات ایران
قرض الحسنه مهر ایران
بانک صنعت و معدن
بانک سپه
بانک مسکن
رفاه کارگران
پست بانک
بانک مشترک ایران و ونزوئلا
صندوق توسعه ملّی
مؤسسه ملل
بیمه مرکزی
بیمه توسعه
بیمه تجارت نو
ازکی
بیمه ایران
بیمه آسیا
بیمه البرز
بیمه دانا
بیمه معلم
بیمه پارسیان
بیمه سینا
بیمه رازی
بیمه سامان
بیمه دی
بیمه ملت
بیمه نوین
بیمه پاسارگاد
بیمه کوثر
بیمه ما
بیمه آرمان
بیمه تعاون
بیمه سرمد
بیمه اتکایی ایرانیان
بیمه امید
بیمه ایران میهن
بیمه متقابل کیش
بیمه آسماری
بیمه حکمت صبا
بیمه زندگی خاورمیانه
کارگزاری مفید
کارگزاری آگاه
کارگزاری کاریزما
کارگزاری مبین سرمایه