ضرورت بومیسازی سیاستهای امنیت غذایی در کشور
اقتصاد ایران: ایسنا/تهران عضو هیئت علمی گروه صنعت غذایی دانشگاه آزاد کرج و دبیر کنسرسیوم ایمنی و امنیت غذایی دانشگاه در همایش ملی محیطزیست، کشاورزی هوشمند و امنیت غذایی در دانشکده کشاورزی ورامین، بر ضرورت بازنگری بومیمحور در سیاستهای امنیت غذایی و لزوم تدوین اسناد استانی تأکید کرد.
نسیم آذری 28 آبان در همایش ملی «محیطزیست، کشاورزی هوشمند و امنیت غذایی» که در سالن اجتماعات دانشکده کشاورزی ورامین برگزار شد، با تشریح اهداف و ماهیت کنسرسیوم ایمنی و امنیت غذایی، گفت: این کنسرسیوم یک مجموعه بیننهادی است که با هدف همافزایی ظرفیتهای علمی، اجرایی و سیاستگذاری در سطح ملی برای ارتقای امنیت غذایی شکل گرفته و از دانشگاهها، دستگاههای دولتی، بنگاههای تولید غذا و سازمانهای مدنی فعال در صنعت غذا تشکیل شده است.
وی با اشاره به چهار بعد اصلی امنیت غذایی شامل دسترسی اقتصادی، دسترسی فیزیکی، استفاده صحیح از مواد غذایی و پایداری امنیت غذایی، افزود: بُعد استفاده از غذا از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چرا که حتی دریافت غذای کافی و مغذی در صورت نگهداری و مصرف نامناسب، میتواند مزیت تغذیهای خود را از دست بدهد و حتی به عامل خطر تبدیل شود.
آذری با بیان اینکه در متون علمی جدید دو مفهوم «عاملیت» و «پایداری سیستم غذایی» نیز به ابعاد امنیت غذایی افزوده شده است، ادامه داد: این دو مفهوم بر نقش تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در چرخه تولید و مصرف و نیز بر ضرورت حفاظت از منابع زیستمحیطی برای تأمین غذای آینده تأکید دارد.
دبیر کنسرسیوم ایمنی و امنیت غذایی با ارائه آمارهای بینالمللی، وضعیت ایران را در شاخص جهانی گرسنگی «بهبود یافته» توصیف کرد و گفت: شاخص گرسنگی ایران از ۱۳.۷ در سال ۲۰۰۰ به ۷.۴ در سال ۲۰۲۵ رسیده و رتبه ایران را در میان ۱۲۳ کشور به ۴۰ رسانده است.
عضو هیئت علمی گروه صنعت غذایی دانشگاه آزاد کرج افزود: هرچند در حوزه گرسنگی و سوءتغذیه پیشرفتهایی حاصل شده، اما ناپایداری امنیت غذایی به دلیل چالشهای اقتصادی، زیستمحیطی و سیاسی همچنان پابرجاست.
وی یکی از چالشهای مهم کشور را «ناامنی غذایی در دهکهای پایین» دانست و گفت: ۲۷ درصد از خانوادههای ایرانی پروتئین کافی دریافت نمیکنند. دهکهای ثروتمند بهطور متوسط روزانه ۱۱ گرم گوشت قرمز مصرف میکنند، در حالی که این رقم در دهکهای پایین تنها دو دهم گرم است.
آذری همچنین با اشاره به «سوءتغذیه پنهان»، تأکید کرد: کمبود ریزمغذیها میتواند رشد کودکان، سلامت روان و بهرهوری جامعه را در بلندمدت تحتتأثیر قرار دهد.
وی با اشاره به نتایج مطالعات کنسرسیوم در استانهای مختلف گفت: غنیسازی مواد غذایی باید هدفمند و متناسب با نیاز هر استان انجام شود. نتایج بررسی ما نشان میدهد که برخی استانها کمبود ید یا آهن ندارند، بنابراین ادامه غنیسازی یکنواخت و پرهزینه برای همه استانها منطقی نیست.
آذری در ادامه با تأکید بر اهمیت آموزش، پیشنهاد افزودن یک درس جدید با عنوان سلامت و امنیت غذایی به سیلابس همه رشتههای دانشگاهی را مطرح کرد.
وی همچنین با اشاره به تدوین «سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی»، خواستار تهیه نسخههای بومیشده این سند برای استانها شد و افزود: کنسرسیوم اسناد امنیت غذایی استانهای تهران و البرز را تدوین و به استانداریها ارائه کرده است و آمادگی دارد برای سایر استانها نیز با همکاری متخصصان این حوزه اقدام کند.
عضو هیئت علمی گروه صنعت غذایی دانشگاه آزاد کرج در پایان بر لزوم پایش مستمر و ارائه گزارشهای شفاف در حوزه امنیت غذایی تأکید کرد و گفت: این بخش از زنجیره سیاستگذاری همچنان جای خالی جدی دارد.
پایان پیام
اکو ایران | ECO IRAN
ترکیه | Turkiye
آذربایجان| Azerbaijan
ترکمنستان|Turkmenistan
تاجیکستان|Tajikistan
قزاقستان |Kazakhstan
قرقیزستان |Kyrgyzstan
ازبکستان |Uzbekistan
افغانستان |Afghanistan
پاکستان | Pakistan
بانک مرکزی
بانک ملّی ایران
بانک ملّت
بانک تجارت
بانک صادرات ایران
بانک ایران زمین
بانک پاسارگاد
بانک آینده
بانک پارسیان
بانک اقتصادنوین
بانک دی
بانک خاورمیانه
بانک سامان
بانک سینا
بانک سرمایه
بانک کارآفرین
بانک گردشگری
بانک رسالت
بانک توسعه تعاون
بانک توسعه صادرات ایران
قرض الحسنه مهر ایران
بانک صنعت و معدن
بانک سپه
بانک مسکن
رفاه کارگران
پست بانک
بانک مشترک ایران و ونزوئلا
صندوق توسعه ملّی
مؤسسه ملل
بیمه مرکزی
بیمه توسعه
بیمه تجارت نو
ازکی
بیمه ایران
بیمه آسیا
بیمه البرز
بیمه دانا
بیمه معلم
بیمه پارسیان
بیمه سینا
بیمه رازی
بیمه سامان
بیمه دی
بیمه ملت
بیمه نوین
بیمه پاسارگاد
بیمه کوثر
بیمه ما
بیمه آرمان
بیمه تعاون
بیمه سرمد
بیمه اتکایی ایرانیان
بیمه امید
بیمه ایران میهن
بیمه متقابل کیش
بیمه آسماری
بیمه حکمت صبا
بیمه زندگی خاورمیانه
کارگزاری مفید
کارگزاری آگاه
کارگزاری کاریزما
کارگزاری مبین سرمایه