برای پیشگیری از ابتلا به دیابت چه کنیم؟

اقتصاد ایران: ایسنا/کرمانشاه یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه برآورد می‌شود حدود ۲۵ درصد از جمیعت بزرگسال کشور در مرحله پیش دیابت قرار داشته باشند، گفت: پیشگیری از ابتلا به دیابت با رعایت برخی نکات تغذیه‌ای و سبک زندگی سالم امکانپذیر است.

دکتر امیر صابر در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه با افزایش شهرنشینی در سالهای اخیر، نوع تغذیه و سبک زندگی مردم نیز تغییر یافته و به نسبت میزان شیوع دیابت نیز افزایش یافته، اظهار کرد: پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۴۵ حدود ۷۰۰ میلیون نفر در دنیا به بیماری دیابت مبتلا شوند.

وی با بیان اینکه افزایش آمار دیابت در کشور ما نیز نگران کننده است، عنوان کرد: در حال حاضر حدود ۱۵ درصد از جمعیت بزرگسال کشور مبتلا به بیماری دیابت هستند و برآورد می‌شود حدود ۲۵ درصد نیز در مرحله پیش دیابت قرار  داشته باشند، لذا باتوجه به این مسئله باید پیشگیری و کنترل این بیماری را در دستور کار جدی قرار دهیم. 

صابر با بیان اینکه دیابت به دو نوع یک و دو طبقه بندی می‌شود، افزود: دیابت نوع یک، بیشتر در میان گروه سنی کودکان و نوجوانان دیده می‌شود، اما دیابت نوع دو که حدود ۹۰ درصد مبتلایان را در بر می‌گیرد، در میان بزرگسالان دیده می‌شود. 

وی باتاکید براینکه علت بروز بیماری دیابت، مقاومت بدن در برابر انسولین است، عنوان کرد: باید این بیماری و عوامل و عوارض آن را بشناسیم و به موقع از آن باخبر شویم تا اقدامات درمانی را شروع کنیم. 

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه این بیماری در مراحل ابتدایی علائم قابل توجهی ندارد، افزود: این مسئله باعث شده تا از هر چهار مبتلای به دیابت یک نفر از بیماری خود اطلاع نداشته باشد و وقتی فرد از بیماری خود خبر نداشته باشد، به مرور عوارضی برای او به همراه خواهد داشت و اگر این زمان طولانی شود، سکته‌های قلبی و مغزی، نارسایی کلیه و مرگ زودرس را به همراه دارد. 

وی تاکید کرد: این بیماری در مراحل اولیه علائمی همچون پرادراری، پرنوشی و خشکی دهان، گرسنگی و خستگی، تاری دید و طولانی شدن زمان بهبود زخم‌ها را به همراه خواهد داشت، لذا افراد در صورتی که این علائم را داشتند، باید  توجه داشته و تحت معاینه قرار گیرند. 

صابر در خصوص اینکه چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند نیز گفت: سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت در یکی از افراد درجه یک، اضافه وزن و چاقی خصوصا چربی در ناحیه دور شکم، الگوی تغذیه نامناسب، عدم فعالیت فیزیکی و ورزش نکردن و مصرف الکل و دخانیات از جمله فاکتورهایی است که احتمال ابتلای افراد به بیماری دیابت را افزایش می‌دهد. 

وی با بیان اینکه یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای ابتلای به این بیماری بالا رفتن سن است، اظهار کرد: مطالعات نشان داده که از هر پنج فرد سالمند بالای ۶۵ سال یک نفر به دیابت مبتلاست. 

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه افراد می‌توانند با یکسری دستورالعمل‌ها و تغییر سبک زندگی و الگوی تغذیه از این بیماری پیشگیری کنند، توصیه می‌شود اگر یک فرد بالای ۴۵ سال سن علائم اولیه این بیماری را دارد، در فواصل زمانی سه ماهه و شش ماهه قند خون خود را کنترل کند. 

صابر با بیان اینکه محدوده نرمال قند خون ناشتا باید زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد، عنوان کرد: محدود ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی لیتر مرحله پیش دیابت است و اگر بالای ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر باشد، فرد مبتلا به دیابت شده است. 

وی با تاکید براینکه توصیه می‌شود افراد روی اضافه وزن خود حساس باشند، اظهار کرد: اگر وزن افراد بالا باشد، باید نسبت به کاهش اصولی وزن خود اقدام کنند. 

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: بعلاوه ورزش می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری بسیار تاثیرگذار باشد، لذا هر فرد باید روزانه ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ورزش مناسب انجام دهد تا مقاومت به انسولین در بدن آنها شکل نگیرد. 

وی خاطرنشان کرد: از دیدگاه تغذیه‌ای نیز به افراد توصیه می‌شود که میزان دریافت چربی‌های اشباع و ترانس را در رژیم غذایی خود محدود کنند و مصرف فست فودها، غذاهای سرخ شده، سوسیس و کالباس، لبنیات پرچرب، کیک و شیرینی را کاهش دهند، چراکه مصرف این خوراکی‌ها می‌تواند فرد را در معرض ابتلا به دیابت قرار دهد. 

صابر ادامه داد: بهترین چربی‌های جایگزین برای افراد، روغن‌های غیراشباع همچون روغن ماهی، روغن زیتون و روغن کانولاست. 

وی یادآورشد: افراد مصرف گوشت قرمز خود را هم باید کاهش دهند و مصرف گوشت سفید مانند مرغ و ماهی، حبوبات، انواع میوه و سبزیجات و انوع آجیل را در برنامه غذایی خود قرار دهند. 

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بااشاره به اهمیت مصرف فیبرها مانند انوع غلات کامل، نان سبوس دار، نان جو و ماکارونی تهیه شده از آرد کامل در رژیم تغذیه‌ای، یادآور شد: فیبرها عاملی مهم در پیشگیری و تنظیم قند خون هستند و مانع از جذب سریع قند در بدن می‌شوند. 

وی اضافه کرد: باتوجه به اینکه ماهی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی هم دارد، مصرف هفته‌ای یک تا دو مرتبه ماهی نباید فراموش شود. 

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: بعلاوه توصیه می‌شود افراد مصرف نمک را محدود کنند و نمکدان را از سفره‌هایشان حذف کنند. 

وی به مضرات مصرف نوشابه‌ها و آبمیوه‌های صنعتی هم اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه در تهیه نوشابه و آبمیوه‌های صنعتی از شکر زیادی استفاده می‌شود، باید از مصرف آنها خودداری کرد. 

وی درباره شیوه مصرف وعده‌های غذایی بیماران دیابتی نیز گفت: این افراد باید وعده‌های غذایی خود را به شکل منظم و در ساعات مشخص مصرف کنند. مصرف غذای این افراد باید در حجم کم و در وعده‌های غذایی مکرر باشد تا دچار نوسان شدید قند خون نشوند. 

انتهای پیام 

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ