اثر زمانبندی وعدههای غذایی بر متابولیسم و سلامت
اقتصاد ایران: ایسنا/فارس بدن ما مثل یک ساعت بزرگ است که کارهایش (مثل ترشح هورمونها، سوزاندن چربی، قند خون، خواب و بیداری) در زمانهای مشخصی از شبانهروز تنظیم شده است؛ پس اگر ما در زمانهای درست غذا بخوریم، بدن بهتر کار میکند، اما اگر در زمانهای اشتباه (مثلاً شب خیلی دیرهنگام) غذا بخوریم، این نظم بههم میخورد و باعث میشود بدن دچار مشکلاتی مثل چاقی، قند بالا و خستگی شود. در این زمینه مهسا رضایی، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص اثر زمانبندی وعدههای غذایی بر متابولیسم و سلامت یادداشتی در اختیار ایسنا قرار داده است.
در این یادداشت آمده است:
چرا زمان غذا خوردن مهم است؟
بدن در طول روز هورمونها و آنزیمهای مختلفی ترشح میکند.
مثلاً صبحها انسولین بهتر کار میکند و بدن راحتتر قند را مصرف میکند.
ولی شبها، وقتی بدن آماده استراحت است، متابولیسم پایین میآید و اگر در آن زمان زیاد غذا بخوریم، احتمال ذخیره چربی بالا میرود.
نتایج پژوهشها:
پژوهشهای حیوانی:
وقتی به موشها فقط در ساعت استراحتشان(یعنی شب) غذا داده شد، با اینکه کالری یکسانی میگرفتند، چاق و دیابتی شدند.
پژوهشهای انسانی:
کسانی که صبحانه میخورند و بیشتر کالری روزشان را در صبح و ظهر میگیرند، قند خون و چربی خون بهتری دارند.
کسانی که شام دیر میخورند یا بیشتر انرژیشان را در شب دریافت میکنند، بیشتر چاق میشوند و احتمال دیابت در آنها بیشتر است.
روشهایی مثل تغذیه محدود به زمان(Time Restricted Eating) یعنی اینکه فقط در یک بازه مثلاً از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر غذا بخوریم، حتی بدون کم کردن کالری دریافتی، باعث کاهش وزن و بهبود فشار خون شده است.
چه زمانهایی برای صرف غذا بهتر است؟
صبحانه: بهتر است حذف نشود، چون بدن از صبح تا ظهر بیشترین ظرفیت سوخت و ساز را دارد.
ناهار: در وسط روز، وقتی هنوز فعالیت داریم، زمان خوبی برای این وعده غذایی اصلی است.
شام: بهتر است سبک و زودتر از ساعت ۷ یا ۸ شب خورده شود و حداقل ۲ ساعت از زمان خواب شبانه ما فاصله داشته باشد.
سایر شواهد
کسانی که صبحانه نمیخورند یا شام دیر میخورند، استخوانهای ضعیفتری دارند و خطر شکستگی استخوان در آنها بالاتر است.
تأخیر زیاد در وعدهها، مثلاً خوردن صبحانه ساعت ۱۰ یا ۱۱ صبح، با افسردگی، اضطراب و خستگی بیشتر نیز ارتباط دارد.
غذا خوردن دیرهنگام و وعدههای نامنظم باعث بههم ریختن میکروبهای مفید روده میشود که میتواند روی سیستم ایمنی و هضم تأثیر بگذارد.
به طور خلاصه:
خوردن صبحانه در ساعت مناسب موجب انرژی و تمرکز بیشتر، کنترل بهتر قند خون میشود.
خوردن ناهار در وسط روز موجب هماهنگی با ریتم بدن، سوخت و ساز بالاتر میشود.
خوردن دیرهنگام شام یا شام سنگین موجب احتمال چاقی، قند بالا، خواب بیکیفیت را بالا میبرد.
حذف وعدهها یا زمانهای نامنظم موجب اختلال در متابولیسم، افزایش اشتها و خستگی میشود.
نتیجه نهایی:
کرونوتغذیه میگوید: اگر میخواهید سالمتر و سرحالتر باشید، فقط چه چیزی خوردن مهم نیست بلکه چه زمانی خوردن نیز مهم است.
یعنی؛ صبح و ظهر غذاهای اصلی تان را بخورید؛ شام را زودتر و سبکتر بخورید؛ هر روز تقریباً در ساعتهای مشابه و منظم غذا بخورید؛ این کار ساده به بدن کمک میکند متعادلتر، سبکتر و سالمتر بماند.
انتهای پیام
اکو ایران | ECO IRAN
ترکیه | Turkiye
آذربایجان| Azerbaijan
ترکمنستان|Turkmenistan
تاجیکستان|Tajikistan
قزاقستان |Kazakhstan
قرقیزستان |Kyrgyzstan
ازبکستان |Uzbekistan
افغانستان |Afghanistan
پاکستان | Pakistan
بانک مرکزی
بانک ملّی ایران
بانک ملّت
بانک تجارت
بانک صادرات ایران
بانک ایران زمین
بانک پاسارگاد
بانک آینده
بانک پارسیان
بانک اقتصادنوین
بانک دی
بانک خاورمیانه
بانک سامان
بانک سینا
بانک سرمایه
بانک کارآفرین
بانک گردشگری
بانک رسالت
بانک توسعه تعاون
بانک توسعه صادرات ایران
قرض الحسنه مهر ایران
بانک صنعت و معدن
بانک سپه
بانک مسکن
رفاه کارگران
پست بانک
بانک مشترک ایران و ونزوئلا
صندوق توسعه ملّی
مؤسسه ملل
بیمه مرکزی
بیمه توسعه
بیمه تجارت نو
ازکی
بیمه ایران
بیمه آسیا
بیمه البرز
بیمه دانا
بیمه معلم
بیمه پارسیان
بیمه سینا
بیمه رازی
بیمه سامان
بیمه دی
بیمه ملت
بیمه نوین
بیمه پاسارگاد
بیمه کوثر
بیمه ما
بیمه آرمان
بیمه تعاون
بیمه سرمد
بیمه اتکایی ایرانیان
بیمه امید
بیمه ایران میهن
بیمه متقابل کیش
بیمه آسماری
بیمه حکمت صبا
بیمه زندگی خاورمیانه
کارگزاری مفید
کارگزاری آگاه
کارگزاری کاریزما
کارگزاری مبین سرمایه