امنیت غذایی ستون فقرات سلامت جامعه است/ یک‌چهارم غذای تولیدی از مزرعه تا سفره هدر می‌رود

اقتصاد ایران: ایسنا/گلستان رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت گلستان با تأکید بر اهمیت ارتقای امنیت غذایی و سواد تغذیه‌ای مردم گفت: توسعه پایدار بدون امنیت غذایی و تغذیه مناسب ممکن نیست و در شرایط امروز، همراهی همه دستگاه‌ها و مشارکت مردم در تغییر الگوهای مصرف، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

فرهاد لشکربلوکی به مناسبت ۲۴ مهر، روز جهانی غذا با شعار امسال «دست در دست هم برای غذاهای سالم و آینده‌ای بهتر» در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: امنیت غذا و تغذیه زمانی محقق می‌شود که همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی، سالم، متنوع و باکیفیت، متناسب با فرهنگ و شرایط اجتماعی خود دسترسی داشته باشند تا بتوانند زندگی سالم و فعالی را تجربه کنند.

وی با بیان اینکه ناامنی غذایی پدیده‌ای چندوجهی است که علاوه بر پیامدهای جسمی، ابعاد اجتماعی، فرهنگی و روانی نیز دارد و مستقیماً با حیات اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورها در ارتباط است، افزود: توسعه پایدار جوامع به‌شدت متأثر از وضعیت تغذیه و امنیت غذایی آن‌هاست، چراکه تغذیه ناکافی یا نامناسب می‌تواند منجر به بروز اشکال مختلف سوءتغذیه از جمله کمبود انرژی و پروتئین، فقر ریزمغذی‌ها و در مقابل، چاقی و اضافه وزن شود که خود از عوامل خطر اصلی بیماری‌های غیرواگیر به شمار می‌رود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه گلستان با اشاره به آثار بلندمدت سوءتغذیه بر نسل آینده گفت: کمبود ریزمغذی‌ها در دوران جنینی و سال‌های ابتدایی زندگی می‌تواند سبب اختلال رشد، کاهش بهره هوشی و مشکلات جبران‌ناپذیر مغزی شود و احتمال ابتلا به دیابت، چاقی و بیماری‌های قلبی را در بزرگسالی افزایش دهد.

وی اضافه کرد: ناامنی غذایی علاوه بر اثرات فردی، می‌تواند به عاملی برای نارضایتی‌های اجتماعی و حتی درگیری‌های مدنی تبدیل شود، به‌ویژه زمانی که با نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی ترکیب گردد. 

لشکربلوکی با بیان اینکه در قوانین بین‌المللی، دسترسی به غذا یک حق انسانی شناخته می‌شود، تصریح کرد: دولت‌ها موظفند در شرایط بحران و کمبود، تمهیدات لازم را برای تأمین عادلانه غذا برای همه اقشار جامعه فراهم کنند. سازمان ملل نیز در قالب اهداف توسعه پایدار، مبارزه با گرسنگی و ایجاد نظام غذایی پایدار را به عنوان دومین هدف کلان جهانی تعیین کرده است.

وی در ادامه با اشاره به وضعیت جهانی گرسنگی افزود: بر اساس گزارش برنامه جهانی غذا، از سال ۲۰۱۹ تاکنون تعداد گرسنگان جهان به بیش از ۸۱۱ میلیون نفر رسیده و شمار افرادی که با ناامنی غذایی شدید مواجه‌اند از ۱۳۵ میلیون به ۲۷۶ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. حدود ۶۰ درصد این افراد در کشورهایی زندگی می‌کنند که درگیر جنگ، خشکسالی یا بحران‌های زیست‌محیطی هستند و معیشت آن‌ها به شدت به کشاورزی وابسته است.

به گفته وی، جنگ‌ها و درگیری‌های منطقه‌ای، تغییرات اقلیمی، خشکسالی و رکود اقتصادی ناشی از بحران‌هایی مانند همه‌گیری کووید–۱۹، روند گرسنگی و ناامنی غذایی را در بسیاری از کشورها تشدید کرده است. جمهوری اسلامی ایران نیز از تأثیر این عوامل جهانی مصون نبوده و در سال‌های اخیر با چالش‌هایی همچون کاهش منابع آبی، افزایش قیمت مواد غذایی، مهاجرت جمعیت کشورهای همسایه و تغییرات اقلیمی روبه‌رو بوده است.

لشکربلوکی خاطرنشان کرد: برای ارتقای امنیت غذایی کشور، نگاه جامع و بین‌بخشی ضروری است. این موضوع تنها با سیاست‌گذاری بخش سلامت محقق نمی‌شود، بلکه نیازمند همکاری دستگاه‌های اقتصادی، کشاورزی، آموزشی و رسانه‌ای است. همچنین تغییر عادات غذایی و افزایش سواد تغذیه‌ای مردم از مهم‌ترین گام‌ها در مسیر پایداری امنیت غذایی به شمار می‌رود.

وی با ابراز نگرانی از اتلاف گسترده مواد غذایی در کشور گفت: برآوردها نشان می‌دهد نزدیک به یک‌چهارم مواد غذایی تولید شده از مزرعه تا سفره از بین می‌رود که بخشی از آن مربوط به الگوهای ناصحیح مصرف و دورریز در سطح خانوار است.

وی افزود: این اتلاف نه‌تنها هدررفت منابع اقتصادی است بلکه به معنای از دست رفتن فرصت‌های حیاتی برای بهبود وضعیت تغذیه جامعه است و باید با همکاری مردم و نهادهای اجتماعی برای کاهش آن اقدام شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت گلستان در پایان با اشاره به برنامه‌های حوزه سلامت گفت: در استان گلستان شاهد شرایطی دوگانه و تا حدودی متفاوت با بسیاری از نقاط کشور هستیم . به عنوان مثال در شرایطی که ما در حوزه لاغری سالمندان جزو استان‌های پر چالش هستیم همزمان در شیوع اضافه وزن و چاقی افراد بالای ۱۸ سال نیز از جمله استان‌های مشکل دار به حساب می آییم که با اطلاع رسانی درست و ارتقای سطح سواد تغذیه ای جامعه می توان به حل بخشی از این مشکلات امیدوار بود و به همین منظور خدمات گسترده‌ای در زمینه تغذیه در سطح مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی ارائه می‌شود که شامل استقرار مشاوران تغذیه در این مراکز، ارائه رژیم‌های غذایی رایگان، اجرای برنامه‌های آموزشی در زمینه تغذیه سالم، پیشگیری از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر، افزایش سواد تغذیه‌ای جامعه، برگزاری پویش‌های ملی و توانمندسازی کارشناسان حوزه بهداشت است.

وی تأکید کرد: برای پیشرفت و توسعه، باید به رشد و سلامت کودکانمان بیشتر توجه کنیم؛ چراکه قد کودکان هر جامعه، از بلندای آسمان‌خراش‌های آن باارزش‌تر است.

انتهای پیام

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ