به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،شلیل، با نام دیگر نکتارین یا هلو بدون کرک، یکی از میوههای محبوب فصل تابستان است که در طب سنتی ایرانی جایگاه ویژهای دارد. این میوه با طبع سرد و تر، برای افراد گرممزاج بسیار مناسب بوده و با خواصی همچون کاهش حرارت بدن، تقویت کبد و تصفیه خون شناخته میشود.
در طب سنتی، مصرف شلیل به کسانی که بدنی لاغر، خشکیده و نحیف دارند توصیه میشود، چرا که موجب افزایش طراوت، رطوبت طبیعی و انرژی در بدن میشود. البته افرادی که معده مرطوب دارند، بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند، چرا که ممکن است دچار نفخ یا رفلاکس شوند.
شلیل بهتر است به عنوان میانوعده یا جایگزین یک وعده غذایی سبک مصرف شود و تا دو ساعت قبل و بعد از آن از نوشیدنیها و غذاهای آبکی پرهیز شود. برای کاهش عوارض احتمالی، مصرف آن با مصلحهایی مانند انیسون، زنیان، زیره، عسل یا روغن زیتون توصیه شده است.
خواص شلیل از دیدگاه پزشکی نوین
1. بهبود عملکرد کبد و تصفیه خون
شلیل با فیبر بالا و ویتامینهای A و C به پاکسازی خون کمک کرده و عملکرد کبد را بهبود میبخشد.
2. درمان طبیعی یبوست
فیبر محلول موجود در شلیل به افزایش حرکات روده و دفع آسانتر کمک میکند و در درمان یبوست بسیار مؤثر است.
3. تقویت سیستم ایمنی بدن
وجود ویتامین C و روی در شلیل، باعث افزایش تولید آنتیبادیها شده و بدن را در برابر ویروسها و بیماریهایی مثل سرماخوردگی مقاوم میکند.
4. پیشگیری از سرطان
شلیل حاوی آنتیاکسیدانهای قوی مانند پلیفنولها و بتاکاروتن است که از آسیب DNA جلوگیری کرده و خطر ابتلا به سرطانهای دهان و رحم را کاهش میدهد.
5. سلامت قلب و کاهش کلسترول
پتاسیم و فیبر فراوان موجود در شلیل به تنظیم فشار خون، کاهش کلسترول بد (LDL) و حفظ سلامت قلب کمک میکند.
6. کمک به کاهش وزن
شلیل میوهای کمکالری و سرشار از فیبر است که احساس سیری ایجاد کرده، از پرخوری جلوگیری میکند و با ویتامینهای گروه B، سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد.
فواید شلیل برای گروههای خاص
زنان باردار:شلیل با بهبود عملکرد گوارشی و تأمین ویتامینهای ضروری، گزینهای مناسب برای تغذیه دوران بارداری است.
نوزادان:شلیل سرشار از فیبر، ویتامین A و C است که برای تقویت سیستم گوارشی و ایمنی کودکان مفید است؛ اما برای نوزادان باید پوست آن گرفته شود تا خطر خفگی کاهش یابد.
پوست و بینایی:شلیل با تحریک تولید کلاژن، موجب جوانسازی پوست و رفع چین و چروک میشود. همچنین وجود لوتئین و بتاکاروتن از چشمها در برابر آسیبهای نور و پیری محافظت میکند.
شلیل خشک؛ میانوعدهای مغذی
شلیل خشک منبعی غنی از پتاسیم، فیبر، ویتامین C و بتاکاروتن است. مصرف آن باعث تقویت سیستم ایمنی، بهبود بینایی، کاهش اشتها و کمک به کاهش وزن میشود.
هشدار در مصرف شلیل:
با وجود تمام خواص شلیل، برخی افراد ممکن است به آن حساسیت یا آلرژی داشته باشند. علائم این واکنشها شامل خارش دهان، تهوع، اسهال یا آبریزش بینی است و در صورت مشاهده این علائم، باید از ادامه مصرف آن خودداری شود.
شلیل، با طعم دلپذیر و ارزش غذایی بالا، یکی از بهترین میوههای تابستانی برای پاکسازی بدن، سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی و جوانسازی پوست است. چه بهصورت تازه و چه خشک، جای آن در رژیم غذایی روزانه شما خالی است!