پایان گیر استانداری تهران بین مردم و نانوایان؛حالا نوبت نظارت است
اقتصاد ایران: تهران-سرانجام استانداری تهران بین دوراهی مطالبات نانوایان برای افزایش قیمت و نیز نگرانی های مردم از شوک قیمتی، تعدیل قیمت را انتخاب کرد و حالا نوبت به نظارت برای جلوگیری از تخلفات رسیده است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: در پی افزایش هزینههای تولید نان، قیمت این کالای اساسی در استان چشمگیری بالا رفته است و نانوایان میگویند افزایش قیمت آرد، گاز، دستمزد کارگران و سایر هزینههای جانبی، تعدیل قیمت نان را یک به یک دغدغه تبدیل کرده بود، این در حالی است که بسیاری از خانوادههای تهرانی از گرانی جدید گلایه دارند و میگویند، این دومین باری است، که طی یک سال گذشته شاهد افزایش قیمت نان بودهایم.
افزایش قیمت نان مدتهاست مطالبه نانوایان شده بود
احمد، مالک یک نانوایی در پاکدشت، به خبرنگار مهر میگوید: قیمت گاز سه برابر شده، دستمزد کارگران افزایش یافته و حتی هزینههای تعمیرات دستگاهها هم سر به فلک کشیده است. ما دیگر نمیتوانیم با قیمت قبلی نان بفروشیم.
گزارش خبرنگاران مهر از چندین نانوایی در اقصی نقاط استان تهران نشان میدهد، بسیاری از مالکان نانواییها میگویند با وجود افزایش قیمت گاز، دستمزد کارگران و هزینههای جانبی، ادامه کار با قیمتهای فعلی برایشان مقرون به صرفه نیست.
رضایی، مالک یک نانوایی در منطقه شهرقدس تهران، به خبرنگار مهر گفت: قیمت گاز و کارگر افزایش یافته اما ما هنوز مجبوریم نان را با قیمت مصوب سال گذشته بفروشیم. این شرایط غیرمنطقی است.
اما قیمت نان پیش از این چقدر و روند افزایش قیمت در تهران چگونه بوده است؟ بررسیها نشان میدهد، قیمت نان پس از مدتها رکود و مطالبات متعدد نانوایان برای افزایش قیمت سرانجام شهریور ۱۴۰۳ افزایش یافت و براساس آن نان لواش با آرد نوع یک از ۵۰۰ به ۷۰۰ تومان و نوع دو از ۶۵۰ به ۹۰۰ تومان افزایش یافت، نان سنگک ساده نیز از ۳,۰۰۰ به ۵,۰۰۰ تومان رسید، نان بربری ساده با آرد نوع یک از ۱,۸۰۰ به ۲,۵۰۰ تومان و نوع دو از ۲,۵۰۰ به ۳,۵۰۰ تومان تغییر کرد.
طبق همین افزایش قیمت نان تافتون سنتی با آرد نوع یک از ۹۰۰ به ۱,۲۶۰ تومان و نوع دو از ۱,۲۰۰ به ۱,۵۰۰ تومان افزایش یافت و نان ماشینی تافتون با آرد نوع یک از ۷۰۰ به ۸۵۰ تومان و نوع دو از ۱,۰۰۰ به ۱,۲۰۰ تومان رسید.
موضوعی که تکذیب شد اما صحت داشت
با این حال در همان ایام و پیش از اعلام افزایش قیمتها گزارشها نشان میداد، بسیاری از نانواییها در استان تهران، نان را بالاتر از نرخهای مصوب به فروش میرسانند که این امر خارج از چارچوب قانونی است و موجب افزایش شکایات مردمی شده بود.
پس از آن و در بهمن ماه سال گذشته شایعه افزایش قیمت نان شنیده شد، که حشمتالله عسگری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران با موضع گیری سریع به خبرنگار مهر گفت: هیچ صحبتی در خصوص افزایش قیمت نان نداشتهایم و خبرهایی مبنی بر افزایش قیمت نان در سال آینده (۱۴۰۴) کذب محض است و آنچه مطرح هست افزایش قیمت تضمینی خرید گندم در سال آینده است، با مصوبه جدید سران سه قوه برخورد با نانوایان متخلف تشدید خواهد شد و این افراد دو تا پنج برابر جریمه خواهند شد.
حالا به سال ۱۴۰۴ وارد شدیم و دیدیم، که شایعه افزایش قیمت نان کذب نبوده و صحت داشت و در نهایت هشتم مردادماه سال جاری امیر کرملو سخنگوی اتحادیه نانوایان سنتی تهران از ابلاغ رسمی افزایش قیمت نان در تهران خبر داد و گفت: بر این اساس، قیمت نان بربری ساده با ۳۱ درصد افزایش به ۴,۶۰۰ تومان و تافتون با ۵۲ درصد افزایش به ۲,۰۰۰ تومان رسید.
کرملو گفت: همچنین قیمت نان لواش با ۳۹ درصد افزایش به ۱,۲۵۰ تومان رسید، اما هر کیسه آرد یارانهای ۴۰ کیلوگرمی همان حدود ۵۵ تا ۵۶ هزار تومان عرضه میشود.
وی گفت: نرخ جدید نان باید حداقل ۵۲ درصد رشد میداشت؛ بهگونهای که در مراکز استانها این افزایش ۵۲ درصد و در شهرستانها ۴۲ درصد است، اما در تهران این رقم کمتر است و قیمت هر عدد نان سنگک ساده نیز ۷ هزار و ۶۰۰ تومان تعیین شده است. قیمت هر واحد کنجد نیز روی دستگاههای کارتخوان ۲ هزار تومان اعمال میشود.
به دنبال راهحلی بودیم، که هم از نانوایان حمایت کند و هم از گرانفروشی جلوگیری شود
این افزایش در حالی رخ داده که نانوایان تهرانی ماههاست از افزایش هزینههای تولید گلایه داشتند و استانداری تهران در دوراهی سختی قرار گرفته بود، که یا باید با افزایش یکباره قیمت نان موافقت کند که ممکن است شوک تورمی ایجاد کند، یا با افزایش تدریجی و کنترلشده قیمتها موافقت نماید تا فشار بر نانوایان کاهش یابد و به نظر میرسد، در نهایت راهکار اول پذیرفته شد.
اتحادیه نانوایان تهران پیشتر هشدار داده بود که اگر استانداری تهران به افزایش هزینههای تولید توجه نکند، بسیاری از نانواییها ممکن است مجبور به تعطیلی شوند.
یک منبع در استانداری تهران که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگار مهر گفت: ما به دنبال راهحلی بودیم، که هم از نانوایان حمایت کند و هم از گرانفروشی جلوگیری شود و در نهایت تصمیم به افزایش منطقی و معقول قیمت نان و جلوگیری از شوک ناگهانی به بازار گرفته شد.
در همین حال، برخی شهروندان با توجه به تجربیات گذشته از احتمال سو استفاده برخی نانوایان از این شرایط نگرانند و معتقدند، باید نظارت دقیقتری بر اجرای قیمتهای مصوب وجود داشته باشد تا برخی نانواییها از این فرصت برای گرانفروشی استفاده نکنند.
شهروندانی که با آنها گفتوگو کردیم، نظرات متفاوتی داشتند. برخی معتقدند افزایش قیمت نان فشار بیشتری بر زندگی آنها وارد میکند، در حالی که برخی دیگر میگویند اگر افزایش قیمت منصفانه و همراه با نظارت باشد، آن را میپذیرند.
معاون اقتصادی استاندار تهران دقیقاً کجاست؟
فاطمه محمدی، یک شهروند ورامینی، به خبرنگار مهر گفت: نان کالای اساسی است، استانداری تهران راهی را انتخاب کرد، که هم قیمتها تا حدودی کنترل شود و هم نانوایان ضرر نکنند.
مشاهدات میدانی خبرنگاران مهر در سطح استان تهران حاکی از افزایش قیمت خارج از چارچوب نان در جنوب پایتخت، رباط کریم، شهرقدس و برخی نقاط دیگر است.
بر این اساس قیمت نان به بهانههای مختلف بیش از مبالغی که بر روی دستگاههای کارتخوان نانینو ثبت شده است، عرضه میشود و طبق گفتهٔ یکی از نانوایان این افزایش به دلیل خدمات و افزودنیهایی مانند کنجد و.... است، اما طبق مشاهدات بر روی نانهایی بدون چنین افزودنیهایی نیز اعمال میشود، که این امر میتواند، زنگ خطری برای میزان موفقیت طرح کنونی باشد.
خبرنگار مهر، برای بررسی راهکارهای نظارتی و برنامههای پیش رو برای جلوگیری از این موضوع با معاون اقتصادی استاندار تهران تماس گرفت، اما وی پاسخگو نبود.
هرچند قیمت نان به دلیل عوامل اقتصادی مثل افزایش قیمت گندم و تورم بالا رفته است، اما برخی افزایشهای خارج از ضابطه میتواند، به اعتماد عمومی ضربه بزند و در همین راستا به نظر میرسد، معاون استاندار تهران به جای اخذ مواضعی منفعلانه به پاسخگویی به رسانهها و رفع شبهات موجود بپردازد.