رئیس سازمان بورس عنوان کرد:
ابزار بدهی؛ کلید توسعه شرکتهای کوچک و متوسط
اقتصاد ایران: رئیس سازمان بورس گفت: ابزارهای بدهی، راهی برای جهش سرمایهگذاری در شرکتهای کوچک و متوسط است.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، مأموریت اصلی بازار سرمایه را تسهیل فرآیند تشکیل سرمایه عنوان کرد و گفت: خلق ثروت و رفاه برای مردم تنها از مسیر تشکیل سرمایه میگذرد.
حجت الله صیدی در مراسم رونمایی از ابزارهای بدهی کوچک و متوسط، با بیان اینکه وظیفه اصلی سازمان بورس، فراهمسازی بسترهای لازم برای سرمایهگذاری مولد است، اظهار کرد: «بازار سرمایه باید محیطی امن برای سرمایهگذار فراهم کند؛ این مسئله در بورسهای جهانی هم رعایت میشود و تجربه جهانی نشان میدهد که حتی با وجود افتوخیزها، سرمایهها در نهایت رشد میکنند، شرکتها بزرگ میشوند، و اقتصاد کشورها توسعه مییابد.»
صیدی با اشاره به نقش کلیدی ابزارهای بدهی در فرآیند تأمین مالی بنگاهها گفت: «این ابزارها در مسیر تشکیل سرمایه بسیار مؤثر هستند. بنگاهی که بهخوبی تأمین مالی شود، میتواند رشد کند و سرمایهگذاران را نیز به تزریق منابع بیشتر ترغیب کند.»
او با اشاره به اهمیت شرکتهای کوچک و متوسط در رشد اقتصادی کشور افزود: «در اقتصادهای موفق، هم شرکتهای بزرگ و هم بنگاههای کوچک و متوسط نقش حیاتی دارند. این شرکتها علاوه بر ایجاد اشتغال، در توزیع عادلانه درآمد و افزایش تولید ناخالص داخلی نیز مؤثرند. امروز حدود ۵۰ تا ۵۵ هزار شرکت در کشور به ثبت رسیدهاند که از این تعداد، تنها ۲۷ هزار شرکت فعال هستند. اگر تأمین سرمایهها بتوانند حتی ۱۵ درصد این شرکتها را پوشش دهند، میتوان سالانه حدود ۳ هزار شرکت را تأمین مالی کرد.»
صیدی صکوک را یکی از آرزوهای قدیمی بازار سرمایه دانست که اکنون با تلاش شرکت مدیریت دارایی مرکزی و فعالان بازار، بهطور عملیاتی وارد چرخه تأمین مالی شده است.
تغییر نگاه به ابزارهای بازار سرمایه
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه برای سالها تأمین مالی در کشور بانکمحور بوده، تصریح کرد: «بنگاهها بهتدریج به مزایای اوراق بدهی از جمله مرابحه پی بردهاند و اکنون تقاضا برای آن افزایش یافته است. در این مسیر، مدیریت ریسک یکی از موضوعات حیاتی است. اگر بتوان ریسک را مدیریت کرد و منابع مالی را بهدرستی هدایت کرد، رشد شرکتها و شکوفایی اقتصادی محقق خواهد شد.»
نقش بازار سرمایه در دوران بحران
صیدی به وضعیت بازار سرمایه در دوران جنگ اخیر نیز اشاره کرد و گفت:«در روزهای ابتدایی جنگ، بازار سرمایه غافلگیر شد. اما تجربه جهانی نشان میدهد که بازارها در چنین شرایطی از پنج مرحله عبور میکنند: شوک اولیه، محافظت از سرمایه، نقدکردن داراییها، بازگشت به تعادل، و نهایتاً ورود به فاز تثبیت و رونق.»
او ادامه داد: «در همان روزهای سخت، سرمایهگذاران دغدغههای زیادی داشتند؛ برخی به دنبال نقدشوندگی بودند، برخی باید حقوق پرداخت میکردند، و برخی میخواستند در داراییهای امن مثل طلا سرمایهگذاری کنند. با هماهنگی نهادهای مالی، دولت و ناشران، بازار توانست به مرحله تعادل برسد و اکنون در مسیر تثبیت قرار گرفتهایم.»
نگاه به آینده
در پایان، رئیس سازمان بورس ابراز امیدواری کرد: با توسعه ابزارهای بدهی برای بنگاههای کوچک و متوسط، میتوانیم نه تنها تأمین مالی گستردهتری داشته باشیم، بلکه به سمت بازار سرمایهای کارآمد، متعادل و مولد حرکت کنیم.