مانور تازه آمریکا و اسرائیل در پرونده آتشبس غزه؛ مذاکرات دوحه شکست خورد؟
اقتصاد ایران: به دنبال خروج هیئتهای آمریکایی و صهیونیستی از مذاکرات آتشبس غزه در دوحه، سناریوهایی درباره سرنوشت این مذاکرات مطرح شده و منابع آگاه تاکید دارند که هدف از این مانور آمریکا و اسرائیل گرفتن امتیازات زیانبار و بزرگ از حماس است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دور جدید مذاکرات آتش بس غزه که از بیش از دو هفته گذشته در دوحه پایتخت قطر آغاز شده، بعد از اعلام خروج هیئت آمریکا و رژیم صهیونیستی از مذاکرات و هشدارها در مورد احتمال تشدید درگیریهای نظامی، وارد مرحلهای از فشار و به هم زدن کارتها شده است.
مانور تازه آمریکا و اسرائیل در پرونده آتشبس غزه با خروج از مذاکرات
مذاکرات غیر مستقیم میان رژیم صهیونیستی و حماس در بحبوحه تغییر ناگهانی موضع آمریکا و تشدید مانورهای سیاسی این کشور به همراه اسرائیل، با هدف برهم زدن فضای پیرامون این مذاکرات، شاهد تحولات بسیار حساسی است. چندین منبع آگاه در این زمینه گزارش دادند علی رغم خروج هیئتهای آمریکایی و اسرائیلی از مذاکرات دوحه به بهانه مشورت، هنوز مسیر مذاکرات به طور کامل بسته نشده؛ بلکه وارد مرحله جدیدی شده که با فشار سیستماتیک و بهم زدن کارتها با هدف امتیازگیری همراه است.
تا عصر پنجشنبه گذشته، ارزیابیهای آمریکاییها نشان میداد که پاسخ حماس مانع واقعی در برابر رسیدن به توافق آتش بس نیست؛ بلکه این پاسخ حاوی عناصری است که میتوان جهت پیشبرد مذاکرات به آنها تکیه کرد. بر همین اساس استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا با میانجی مصری و قطری تماسهایی را جهت آمادهسازی دور جدیدی از مذاکرات برنامهریزی شده دوحه برقرار کرد.
اما با این حال، بعد از تماسهای سهجانبه میان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه این کشور و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر و به دنبال آن خروج ناگهانی هیئتهای آمریکایی و اسرائیلی از مذاکرات دوحه، تغییر چشمگیری در فضای این مذاکرات اتفاق افتاد و به عنوان یک پیام فشار تلقی شد که برخی معتقدند به معنای شکست مذاکرات است، اما برخی تاکید دارند که هدف از این فشار، تغییر موازنه مذاکرات به نفع اسرائیل است.
مذاکرات دوحه از هم نپاشیده است
به گزارش روزنامه الاخبار، منابع آگاه در قاهره و دوحه معتقدند که این رویدادها به معنای فروپاشی مذاکرات نیست؛ بلکه تعلیق موقت قبل از، از سرگیری است؛ به ویژه اینکه موانع فعلی پیچیدهتر از موانعی نیستند که قبلا برطرف شده بودند.
منابع مذکور تاکید کردند که آمریکا اساساً با رسیدن به توافق آتش بس مخالف نیست، بلکه سعی دارد از ابزارهای فشار حداکثری برای گرفتن بیشترین امتیازات از حماس استفاده کند؛ به ویژه در مورد نقشههای خروج اسرائیل از غزه، ضمانتهای بعد از آتش بس و موضوع ورود کمکهای بشردوستانه به این باریکه.
از سوی دیگر، مصر و قطر دیروز در بیانیه مشترکی اعلام کردند که در دور سه هفتهای مذاکرات دوحه، پیشرفتهایی حاصل شده و تعلیق مذاکرات برای مشورت به معنای فروپاشی آن نیست و ما خواستار عدم تاثیرپذیری از افشاگریهای رسانهای که سعی در مختل کردن روند مذاکرات دارند، هستیم.
شبکه cnn آمریکا گزارش داد که میانجیها هنوز در حال بحث در مورد راههای رسیدن به توافق در آینده نزدیک هستند. شبکه عبری زبان کان هم به نقل از یک منبع آگاه اسرائیلی اعلام کرد که شکافها با حماس قابل توجه نیست و میتوان آنها را پر کرد. روزنامه عبری اسرائیل هیوم هم گزارش داد که حماس واکنش اسرائیل و آمریکا به پیشنهادات خود را به طور دقیق ارزیابی نکرده، اما مذاکرات هنوز از هم نپاشیده است و در حال حاضر رایزنیهای داخلی در تلآویو برای رسیدن به راهکار احتمالی در مذاکرات طی روزهای آینده بعد از آرام شدن فضا در جریان است.
مانور فریبکارانه آمریکا و اسرائیل برای امتیازگیری در مذاکرات
اما دیروز، دونالد ترامپ با ادعای اینکه حماس خواستار توافق نیست، به صهیونیستها چراغ سبز برای ادامه جنگ علیه غزه را نشان داد و ادعا کرد «آزاد شدن آخرین گروگانها (اسرای صهیونیستی) موجب میشود حماس متوجه شود که چه چیزی در انتظارش است و به همین دلیل از رسیدن به توافق خودداری میکند. پذیرش توافق برای حماس بسیار دشوار است؛ زیرا سپر و پوشش خود را از دست خواهد داد».
نتانیاهو هم گفت که کابینه او در حال بررسی گزینههای جایگزین با آمریکا جهت بازگرداندن گروگانها (اسرای صهیونیست) و پایان دادن به حکومت حماس در غزه است.
نتانیاهو بعد از این اظهارات دیروز یک جلسه امنیتی کوچک با مقامات ارشد نظامی و امنیتی برای بحث در مورد تحولات جنگ و مذاکرات برگزار کرد. در همین حال سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی به نقل از منابعی اعلام کرد که ارتش اسرائیل طرحی را برای محاصره غزه و تقسیم آن به مناطق مختلف با هدف خسته کردن حماس و مردم غزه به کابینه ارائه کرده است.
طبق گزارشهای منابع عبری، این طرح شامل مانورهای نظامی در مناطقی است که گمان میرود اسرای اسرائیلی در آنجا باشند؛ هرچند که تاکنون سرویسهای امنیتی اسرائیل با این طرح مخالفت کردهاند.
شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی هم گزارش داد که اسرائیل در حال بررسی اقدامات نظامی گسترده در غزه همراه با فشار بر رهبران حماس در خارج است.
همزمان با آن، راست افراطیهای صهیونیست هم لفاظیهای خود را تشدید کردهاند؛ از جمله اوری استروک، یکی از وزرای کابینه افراطی نتانیاهو که خواستار ادامه و تشدید حملات نظامی علیه نوار غزه شد. ایتمار بن گویر، وزیر فاشیست امنیت داخلی رژیم صهیونیستی هم گفت که باید هرگونه کمک رسانی به غزه متوقف گردد، این باریکه اشغال شود، حماس از بین برود و مردم غزه به خارج از این باریکه آواره شوند. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی فاشیست رژیم صهیونیستی هم با تکرار شعار ادعایی «پیروزی مطلق» بر غزه گفت که «مذاکرات با تروریستها به پایان رسیده است».
در طرف مقابل، خانوادههای اسرای صهیونیست و شخصیتهای اپوزیسیون تاکید کردند که تنها راه، رسیدن به توافق مستقیم با حماس است.
همچنین صداهای مخالف جنگ در محافل صهیونیستی به تلفات گسترده ارتش این رژیم در محورهای مختلف درگیری در نوار غزه و هلاکت و زخمی شدن دهها نظامی در مدت کوتاهی اشاره و تاکید میکنند که ادامه جنگ به معنای کشته شدن تعداد بیشتری از نیروهای اسرائیلی و به خطر افتادن اسرای باقیمانده در غزه است.
مذاکرات دوشنبه ازسرگرفته میشود
از طرف دیگر، وب سایت قطری العربی الجدید به نقل از منابع مصری و برخی از رهبران حماس که در مذاکرات آتش بس شرکت داشتند گزارش داد که مذاکرات آتش بس روز دوشنبه ازسر گرفته خواهد شد و میانجیهای مصری و قطری به رهبری حماس در دوحه و هیئت مذاکره کننده این جنبش اطلاع دادند که مذاکرات بعد از خروج هیئتهای اسرائیلی و آمریکایی و اظهارات منفی استیو ویتکاف، هنوز متوقف نشده است.
یک منبع مصری در این زمینه گفت که میانجیها به رهبری حماس و هیئت مذاکره کننده آن اطلاع دادهاند که مذاکرات متوقف نشده و طرفهای اسرائیلی و آمریکایی به میانجیهای مصری و قطری گفتند، هیئتهای مذاکره کننده روز دوشنبه آینده برای از سرگیری مذاکرات به دوحه باز خواهند گشت.
این منبع تاکید کرد: میانجیها اطلاعات روشنی از یک مقام ارشد آمریکایی دریافت کردهاند؛ مبنی بر اینکه هیئت آمریکایی عصر یکشنبه برای از سرگیری مذاکرات به دوحه برمیگردد.
آمریکا و اسرائیل به دنبال توافقی یکجانبه در راستای اهداف تلآویو هستند
از طرف دیگر، یکی از رهبران حماس که با فضای مذاکرات آشناست گفت: آنچه که اتفاق افتاده، نیتِ از پیش برنامهریزی شده اسرائیل و آمریکا جهت تضعیف روند مذاکرات و مسئول دانستن حماس در صورت عدم رسیدن به توافق است و این امر تنها در خدمت اهداف تلآویو قرار دارد.
وی تصریح کرد: اظهارات اخیر ویتکاف در مورد مذاکرات در چارچوب سبک و رویکرد مذاکرهای است که آمریکاییها و اسرائیلیها دنبال میکنند تا مقاومت را مجبور به دادن امتیازات زیان بار و پذیرش توافقی کنند که هیچ یک از خواستههای مردم فلسطین را برآورده نمیکند. همزمان با آن، آمریکاییها و صهیونیستها با تشدید محاصره علیه غزه و جلوگیری از ورود کمکها و مواد غذایی، به فشارهای خود ادامه میدهند.
در همین راستا، عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اعلام کرد: از دولت آمریکا میخواهیم که از تبرئه اشغالگران و فراهم کردن پوشش سیاسی و نظامی برای ادامه جنگ گرسنگی دست بردارد. عضو دفتر سیاسی جنبش حماس افزود: پاسخ نهایی ما پس از مشورتهای ملی زیاد با گروههای فلسطینی، واسطهها و کشورهای دوست ارائه شد.
انتهای پیام/