تحولات اوکراین| نتایج مذاکرات استانبول و امکان ادامه گفتگوها
اقتصاد ایران: فاصله زیاد مواضع روسیه و اوکراین درباره شروط آتشبس، توافق درخصوص تشکیل ۳ گروه کاری برای ادامه مذاکرات، مخالفت مجارستان با هرگونه مداخله در درگیری اوکراین و تردید ترامپ درباره صرف درست کمکهای مالی آمریکا توسط کییف، از رویدادهای مهم جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، سومین دور مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین به منظور حلوفصل مناقشه نظامی اواخر شب گذشته، چهارشنبه به پایان رسید. این دیدار در کاخ چیراغان شهر استانبول و بهصورت غیرعلنی برگزار شد و حدود یک ساعت به طول انجامید. ولادیمیر مدینسکی، رئیس هیئت مذاکرهکننده روسیه، در پایان این نشست ابراز امیدواری کرد که دور چهارم گفتوگوها نیز برگزار شود.
این مقام روس در عین حال اعتراف کرد که مواضع طرفین در مورد یادداشتهای تفاهم هنوز فاصله زیادی با یکدیگر دارند. بهگفته وی، روسیه بهمنظور صرفهجویی در زمان و هزینه، به اوکراین پیشنهاد داده که سه گروه کاری برای ادامه مذاکرات بهصورت آنلاین تشکیل شوند.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نیز بعد از این نشست یادآور شد که مذاکرات هیئتهای روسی و اوکراینی در استانبول سازنده بوده و با تمرکز بر دستیابی به نتیجه برگزار شده است. وی گفت: «بهطور کلی با رضایت خاطر مشاهده کردیم که مذاکرات در مسیری درست، سازنده و نتیجهمحور پیش میرود.»
این دیپلمات همچنین از هر دو طرف بهدلیل اعتمادی که به کشور و رئیسجمهور ترکیه دارند، قدردانی کرده و در عین حال بر ضرورت برخورد صبورانه با روند مذاکرات تأکید کرد. به گفته او، روسیه و اوکراین با این مذاکرات «یک آجر دیگر» به روند حلوفصل بحران افزودند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و دویست و چهل و هفتمین (1247) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
مواضع روسیه و اوکراین درباره یادداشتهای تفاهم از یکدیگر بسیار دور است
ولادیمیر مدینسکی، دستیار رئیسجمهور روسیه و رئیس هیئت مذاکرهکننده این کشور، شب گذشته در پایان مذاکرات استانبول اعلام کرد که مواضع روسیه و اوکراین درباره یادداشتهای تفاهم مربوط به آتشبس و برقراری صلح، همچنان فاصله زیادی از یکدیگر دارند.
وی گفت: «ما مدت زیادی درباره مواضعی که طرفین در یادداشتهای تفاهم جلسه قبل ارائه کرده بودند، گفتوگو کردیم. این مواضع هنوز بهطور قابلتوجهی از هم دور هستند.»
مدینسکی تأکید کرد که طرفین توافق کردهاند ارتباط در سطح هیئتها و همچنین بهصورت فوری از طریق گروههای کاری حفظ کنند. به گفته او، دیدار رؤسایجمهور روسیه و اوکراین باید «نقطه پایان» باشد. مدینسکی یادآور شد که پیش از چنین دیداری، لازم است شرایط حلوفصل مناقشه بهطور کامل بررسی و تنظیم شود. وی افزود: «در واقع، در این دیدار نباید درباره توافق مذاکره شود، بلکه باید نقطه پایانی بر مذاکرات گذاشته و توافقنامه امضا شود، متوجه هستید؟»
مدینسکی همچنین در پایان نشست در استانبول اعلام کرد که احتمال برگزاری دور چهارم مذاکرات میان هیئتهای روسیه و اوکراین در آینده وجود دارد. وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در این باره گفت: «مسلماً امیدواریم برگزار شود.»
او همچنین اطلاع داد که تمامی توافقهای بشردوستانه دور دوم مذاکرات میان دو طرف اجرا شدهاند. به گفته وی، روسیه بیش از 7 هزار جسد نظامیان کشتهشده را به اوکراین تحویل داده است.
پیشنهاد روسیه برای تشکیل گروههای کاری آنلاین به منظور ادامه مذاکرات
ولادیمیر مدینسکی، رئیس هیئت مذاکرهکننده روسیه همچنین پس از سومین دور مذاکرات در استانبول اعلام کرد که طرف روسی بهمنظور صرفهجویی در زمان و هزینه، به اوکراین پیشنهاد داده تا سه گروه کاری تشکیل شود که مذاکرات را بهصورت آنلاین ادامه دهند.
مشاور رئیسجمهور روسیه گفت: «برای صرفهجویی در وقت و پول مالیاتدهندگان، ما پیشنهاد دادیم که سه گروه کاری در چارچوب هیئت ما تشکیل شوند که بهصورت آنلاین فعالیت کنند.»
مدینسکی تأکید کرد که این گروهها در سه حوزه سیاسی، انسانی و نظامی فعالیت خواهند داشت. به گفته او، طرف اوکراین متعهد شده که این پیشنهاد را مورد بررسی قرار دهد.
روسیه و اوکراین بر اساس توافقات قبلی باز هم تبادل اسرا انجام دادند
دفتر مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه گزارش داد که روسیه و اوکراین بر اساس توافقات قبلی که در دوم ژوئن در استانبول حاصل شده بود، باز هم اقدام به تبادل اسرا کردهاند.
در این بیانیه که در کانال تلگرام وزارت دفاع منتشر شده، آمده است: «بر اساس توافقات روسیه و اوکراین که در تاریخ 2 ژوئن در استانبول حاصل شد، گروهی از نظامیان روس از قلمروی تحت کنترل کییف به وطن بازگردانده شدند و در مقابل روسیه نیز گروهی از اسرای نیروهای مسلح اوکراین را آزاد کرد.»
طبق این اطلاعات، نظامیان روس آزاد شده طبق روال قبلی ابتدا به منطقه مرزی در خاک بلاروس منتقل شدند و کمکهای پزشکی لازم به آنها ارائه شد.
شب گذشته اعلام شد که هواپیمای حامل نظامیان روس که از اسارت نیروهای مسلح اوکراین بازگشتهاند، در حومه شهر مسکو به زمین نشست. این افراد در مراکز درمانی وزارت دفاع روند درمان و توانبخشی لازم را طی خواهند کرد.
مجارستان نه در گذشته به اوکراین سلاح داده و نه در آینده چنین کاری خواهد کرد
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه و روابط اقتصادی خارجی مجارستان اعلام کرد که بوداپست تاکنون هیچگاه سلاحی به اوکراین ارسال نکرده و در آینده نیز چنین اقدامی نخواهد کرد، چرا که مجارستان نمیخواهد در این مناقشه نظامی درگیر شود.
وی در مصاحبه با خبرگزاری تاس روسیه گفت: «مجارستان کشوری است که هرگز به اوکراین سلاح ارسال نکرده و در آینده نیز چنین نخواهد کرد. تا زمانی که دولت ما در رأس قدرت باشد، هدف ما این است که مجارستان از این جنگ دور بماند و در آن خالتی نداشته باشد.»
سییارتو تأکید کرد که مجارستان «هیچ منابع مالیبرای ارسال تسلیحات به کییف اختصاص نخواهد داد» و در هیچیک از طرحهای تأمین تسلیحاتی کشورهای عضو ناتو به اوکراین مشارکت نمیکند.
سییارتو: تنها راه پایان جنگ اوکراین، توافق بین روسیه و آمریکا است
وزیر امور خارجه و روابط اقتصادی خارجی مجارستان تأکید کرد که تنها همکاری گسترده میان مسکو و واشنگتن میتواند به پایان درگیری نظامی در اوکراین منجر شود. پیتر سییارتو در این مصاحبه گفت: «برای پایان دادن به جنگ اوکراین، باید یک توافق گسترده، جامع و چندجانبه میان روسیه و آمریکا بهدست آید.»
او افزود که چنین توافقی کلید دستیابی به صلح و ثبات بلندمدت نهتنها برای اوکراین، بلکه برای کل جهان خواهد بود.
علاوه بر این، سییارتو ابراز اطمینان کرد که چنین توافقی به تقویت امنیت بینالمللی منجر خواهد شد. وی پیشتر نیز ابراز امیدواری کرده بود که تلاشهای دیپلماتیک به بهبود روابط میان روسیه و ایالات متحده کمک کند.
تمایل ترامپ برای تصمیمگیری مستقل درباره تحریمها علیه روسیه
کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید،شب گذشته، چهارشنبه، اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، میخواهد تصمیمگیری درباره اعمال تحریمهای ضدروسی را بهصورت مستقل و شخصاً انجام دهد.
وی در جمع خبرنگاران گفت: «او از همان ابتدا عمیقاً خود را درگیر این مناقشه کرده است و به همین دلیل، رئیسجمهور مایل است همه تصمیمات مربوط به تحریمها را نیز خود اتخاذ کند — این حق و اختیار اوست.»
با این حال، لویت تأکید کرد که ترامپ بهطور مداوم با متحدان خود در مجلس سنای آمریکا، از جمله سناتور لیندسی گراهام، در تماس است.
تردید ترامپ نسبت به استفاده کامل کییف از کمکهای مالی آمریکا برای خرید سلاح
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه نسبت به اینکه مقامات کییف تمامی کمکهای مالی دریافتی از واشنگتن را صرف خرید تسلیحات کرده باشند، ابراز تردید کرد.
وی در جریان نشستی با قانونگذاران جمهوریخواه در کاخ سفید تأکید کرد که جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، مجموعاً 350 میلیارد دلار بهصورت نقدی یا تجهیزات نظامی در اختیار اوکراین قرار داده است.ترامپ گفت: «قرار بر این بود که آنها [مقامات اوکراینی] خودشان برای خودشان تجهیزات بخرند، اما من چنین احساسی دارم که آنها مامی دلارهای ارسالی را صرف خرید تجهیزات نکردهاند.»
وی تأکید کرد که ایالات متحده در نهایت خواهد خواست از جزئیات صرف هزینههای کییف مطلع شود. علاوه بر این، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که در آینده واشنگتن دیگر بودجهای برای تسلیحات اوکراین پرداخت نخواهد کرد و این وظیفه صرفاً بر عهده کشورهای اروپایی خواهد بود.
کرملین: بخش قابلتوجهی از پولهای اختصاصیافته به اوکراین برای خرید سلاح به سرقت رفته است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز گذشته در یک نشست خبری یادآور شد که بخش قابلتوجهی از مبالغی که اوکراین از سوی ایالات متحده و کشورهای اروپایی برای خرید تسلیحات دریافت کرده، به سرقت رفته است.
وی تاکید کرد که در کرملین از تردیدهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، درباره نحوه استفاده کییف از کمکهای مالی واشنگتن و کشورهای اروپایی برای خرید سلاح مطلع هستند.
پسکوف گفت: «کاملاً روشن است که بخش قابلتوجهی از آن پولهایی که اوکراین برای خرید سلاح دریافت کرده، به سرقت رفته است. در این کشور فساد گستردهای وجود دارد. یعنی پول مالیاتدهندگان آمریکایی و اروپایی بهطور گسترده در اوکراین به یغما رفته است.»
دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه تأکید کرد که فساد مالی، یکی از مشکلات حاد و بحرانی در اوکراین بهشمار میرود و بسیاری در غرب نیز به این مسئله اذعان دارند.
موافقت آمریکا با فروش تجهیزات تعمیراتی به اوکراین به ارزش 322 میلیون دلار
پنتاگون روز چهارشنبه اعلام کرد که ایالات متحده با فروش تجهیزاتی به اوکراین برای تعمیر خودروهای زرهی پیادهنظام بردلی (Bradley) و همچنین سامانههای پدافند هوایی هاواک (Hawk Phase III) موافقت کرده است.
در بیانیه آژانس همکاریهای دفاعی آمریکا (DSCA) آمده است: «دولت اوکراین درخواست خرید تجهیزات و خدمات مربوط به بازسازی خودروهای زرهی Bradley، کمک فنی، آموزش، مستندات و سایر عناصر پشتیبانی لجستیکی و برنامهای را داشته است. هزینه تقریبی این بخش 150 میلیون دلار برآورد شده است.»
بر اساس بیانیهای دیگر، هزینه کل تجهیزات لازم برای تعمیر سامانههای موشکی پدافند هوایی Hawk نیز 172 میلیون دلار اعلام شده است. بدین ترتیب، مجموع هزینه این دو برنامه به 322 میلیون دلار میرسد.
در سند مربوط به فروش تجهیزات Hawk آمده است: «اجرای فروش پیشنهادی برای تعمیر این سامانهها مستلزم اعزام موقت حدود پنج نماینده از دولت آمریکا و 15 نماینده از شرکتهای پیمانکاری به اوکراین خواهد بود.»
در حالیکه برنامه نخست شامل اعزام نیرو به اوکراین میشود، در برنامه دوم اعزام شهروندان آمریکایی به خاک اوکراین پیشبینی نشده است.
روزنامه "وال استریت ژورنال" چند روز قبل گزارش داد که ایالات متحده تصمیم گرفته مسیر ارسال سامانههای پاتریوت را به کشورهای متحد تغییر دهد تا این سامانهها سریعتر به اوکراین برسند. در این گزارش آمده است که این تصمیم، دشواریهای تأمین سامانههای پدافندی آمریکایی برای کییف و دیگر تسلیحات غربی را نشان میدهد، زیرا خطوط تولید صنایع دفاعی بهسختی قادر به پاسخگویی به درخواستهای مقامات اوکراینی هستند.
فرمانده ارتش اوکراین از ترامپ خواست عملیات نظامی به خاک روسیه کشیده شود
روزنامه "واشنگتن پست" گزارش داد که الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین معتقد است که تحویل محمولههای جدیدی از موشکهای دوربرد و اجازه ایالات متحده برای استفاده از آنها علیه خاک روسیه، به اوکراین کمک خواهد کرد تا «جنگ را به خاک روسیه منتقل کند».
این ژنرال اوکراینی اعلام کرد که ارتش به دریافت بیشتر سامانههای پدافند هوایی و موشکهای دوربرد نیاز دارد. به گفته وی، سامانههای پدافندی مدرن و موشکهای دوربرد میتوانند حملات روسیه به شهرها و زیرساختها را خنثی کنند.
سیرسکی تأکید کرد که تحویل موشکهای آمریکایی ATACMS و موشکهای آلمانی Taurus بدون هیچ محدودیتی در زمینه کاربرد، این امکان را فراهم میسازد که به اهداف نظامی در روسیه حمله شود و روند تولید موشکها و پهپادهای این کشور مختل گردد. وی گفت: «آنها قدرت حمله به همه هدفی را دارند؛ فرودگاهها، مناطق مسکونی، تأسیسات زیرساختی. بنابراین ما به موشکهای بالستیک نیاز داریم تا بتوانیم پاسخ مناسبی به دشمن بدهیم.»
سیرسکی از اظهار نظر درباره اینکه آیا اوکراین هنوز موشکهای ATACMS در اختیار دارد خودداری کرد، هرچند بر اساس ارزیابی عمومی، ذخایر این موشکها در اوکراین تمام شده است. با این حال، او تأکید کرد که تحویل سری جدیدی از این موشکهای آمریکایی به ارتش اوکراین کمک خواهد کرد. وی افزود: «در اختیار داشتن هر نوع سلاح موشکی، ماهیتاً یک عامل بازدارنده است.»
این مقام نظامی ابراز امیدواری کرد که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، روند تأمین تسلیحات سادهتر و سریعتر از دوره دولت بایدن باشد. او همچنین به کمبود گلولههای 155 میلیمتری و خودروهای زرهی اشاره کرد که برای خطوط مقدم ضروری هستند.
سیرسکی یادآور شد که امکان استفاده از موشکهای دوربرد علیه اهداف نظامی در خاک روسیه، ظاهراً موجب تغییر وضعیت در منطقه خارکف در بهار سال گذشته شده است.
دونالد ترامپ پیشتر طرحی را پیشنهاد داده که به کشورهای اروپایی اجازه میدهد تسلیحات آمریکایی خریداریشده را در اختیار اوکراین قرار دهند. رئیسجمهور آمریکا همچنین تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق برای توقف درگیریها ظرف 50 روز، تحریمها علیه روسیه را تشدید خواهد کرد.
انتهای پیام/