۵ اقدام در حوزه قوانین و مقررات مالکیت فکری انجام شد
اقتصاد ایران: سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد از ۵ اقدام در حوزه قوانین و مقررات مالکیت فکری و الحاق به معاهدات بینالمللی در راستای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای جدید خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، سیامک اسلامی سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در گفتوگو با میزان، به تشریح آخرین تحولات بینالمللی مالکیت فکری کشور پرداخت و گفت: در راستای ایفای تکالیف قانونی مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) از جمله استفاده از ظرفیت معاهدات مالکیت فکری، تعریف برنامههای مشترک توسعهای و رویدادهای آموزشی برای توانمندسازی محیط مالکیت فکری کشورمان و به منظور رفع چالشهای مخترعین، صاحبان کسبوکار، شرکتهای دانشبنیان، طراحان و هنرمندان ایرانی، مرکز مالکیت معنوی از طریق رایزنی با دستگاههای داخلی و بخشهای مرتبط وایپو، بررسی و اظهارنظر تخصصی و شرکت در نشستهای مرتبط در کمیسیونهای تخصصی، اقدامات مختلفی را انجام داده است که این امور نویدبخش رویکردهای تحولی در حوزه بینالملل و الحاق به معاهدات مالکیت فکری مؤثر و همسو با منافع ملی کشورمان است.
سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: با تصویب قانون حمایت از مالکیت صنعتی مصوب ۱۴۰۳ ظرفیتهای جدیدی در نظام حقوق ملی مالکیت فکری ایجاد شده است که بهرهبرداری حداکثری از آنها نیازمند تکمیل چرخه الحاق به معاهدات بینالمللی مرتبط است.
الحاق به معاهدات مالکیت فکری
وی اظهار کرد: در راستای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای جدید در نظام حقوق ملی مالکیت فکری ۵ اقدام در حوزه قوانین و مقررات و الحاق به معاهدات بین المللی صورت گرفته است که شامل تصویب «قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه وین درباره تأسیس طبقهبندی بینالمللی عناصر تصویری علائم و موافقتنامه استراسبورگ درباره طبقهبندی بینالمللی اختراعات» مصوب ۲۲/۱۲/۱۴۰۳ در راستای استفاده از دیپلماسی در جهت حمایت از هدفهای اقتصادی و همچنین بهرهبرداری از ظرفیتهای سازمانهای بینالمللی و منطقهای در حوزه اختراعات و علائم تجاری است.
سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: در همین راستا کلیات لایحه «الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو مصوب ۱۱ تیر ۱۳۷۸ (۲ ژوئیه ۱۹۹۹)» موسوم به معاهده لاهه در کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با هدف حمایت از طراحان ایرانی و ظرفیتسازی برای گسترش حمایتهای بینالمللی؛ تصویب شد و معاهده «مالکیت معنوی، منابع ژنتیک و دانش سنتی» مصوب ۲۰۲۴ توسط نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ امضا و فرآیند بررسی و الحاق به معاهده یادشده با هدف الزام به افشای منشأ ژنتیک و دانش سنتی مرتبط با اختراعات آغاز شد.
اسلامی بیان کرد: همچنین کلیات لایحه «الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو موافقتنامه لیسبون درباره اسامی مبدأ و نشانههای جغرافیایی» در کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی تصویب شد. لایحه «الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به معاهده مراکش برای تسهیل دسترسی افراد نابینا، کمبینا یا دارای دیگر معلولیتهای خوانشی به آثار منتشره» مصوب ۲۰۱۳ در کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی نیز تصویب و به صحن مجلس شورای اسلامی ارسال شد.
بهرهبرداری از ظرفیتهای توسعهای سازمان جهانی مالکیت فکری
سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: برای بهرهبرداری از ظرفیتهای توسعهای سازمان جهانی مالکیت فکری، تمهیدات لازم برای برگزاری دوره بینالمللی آموزش مالکیت فکری برای مجریان قانون اتخاذ شد و برای برگزاری دوره بینالمللی آموزش پیشرفته مالکیت فکری برای قضات نیز برنامهریزی های لازم صورت گرفت.
وی افزود: در همین راستا دورههای آموزشی تخصصی برای کارشناسان حوزه ثبت بینالمللی اختراعات مرکز مالکیت معنوی همچنین جلسات فنی با کارشناسان بخش مالی وایپو به منظور رفع چالش سیستم پرداخت هزینههای مرتبط با ثبت بینالمللی اختراعات در اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار شد.
اسلامی اظهار کرد: زبان فارسی به عنوان یکی از زبانهای رسمی برای ارائه مستندات و ثبت اظهارنامه بینالمللی برای متقاضیان فارسیزبان که در چارچوب پیمان همکاری ثبت اختراع (PCT)، ایران را به عنوان مرجع دریافتکننده اظهارنامه انتخاب میکنند به رسمیت شناخته و از ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ مصادف با روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی این امر عملیاتی شد.
سرپرست مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: مجوز برگزاری مدرسه تابستانی مالکیت فکری وایپو – ایران برای چهارمین سال متوالی اخذ و تمهیدات لازم برای اجرای شایسته آن اتخاذ شده است.
وی ادامه داد: پروژه بینالمللی «آموزش مبتنی بر مهارت و راهنمایی اساتید، دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشکدههای طراحی (هنر)» با همکاری دانشگاه هنر ایران و سازمان جهانی مالکیت فکری اجرایی شد.
اسلامی بیان کرد: در رابطه با اعتراض به اقدام کشور ترکیه در خصوص ثبت نام حمایت شده مبدأ برای عصاره گل محمدی در اتحادیه اروپا و بررسی ابعاد حقوقی و ارائه مشورتهای لازم توسط مرکز مالکیت معنوی در خصوص تنظیم لایحه دفاعیه دولت جمهوری اسلامی ایران؛ با وزارت جهاد کشاورزی همکاریهای لازم صورت گرفت.
وی افزود: ترجمه و اطلاعرسانی گسترده بروشور ثبت بینالمللی علامت تجاری و الصاق آن به آگهیهای ثبت رسمی علائم تجاری جهت آگاهیرسانی به ذینفعان و فعالان اقتصادی از جمله اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کشور، شرکتهای دانشبنیان و کلیه فعالان در عرصه تولید، خدمت و بازرگانی به منظور بهرهمندی از ظرفیتهای سیستم مادرید و تشویق به صادرات محصولات ایرانی انجام شد.