به گزارش سلامت نیوز و به نقل از وبدا، «حمید نمازی»، متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی دست در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه طیف وسیعی از مشکلات می تواند در بروز دردهای اندام های فوقانی بدن، به ویژه ناحیه شانه موثر باشد، سندروم شانه یخ زده را از جمله اختلالات این ناحیه از بدن برشمرد که بیماری های زمینه ای مانند دیابت و کم کاری تیروئید نیز در ابتلا به آن موثر است و لازم است در روند تشخیص و درمان بیماری، مورد توجه قرار گیرد.
زنان بیش از مردان به سندروم شانه یخ زده مبتلا می شوندبه گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، سندروم شانه یخ زده (frozen shoulder) نوعی بیماری شایع در مفصل شانه است که اغلب علت مشخصی برای آن شناخته نشده است، اما بیماران با درد شدیدی در این ناحیه مواجه بوده و یافته های علمی حاکی از این بوده که در زنان نیز بیش از مردان مشاهده می شود.
نمازی با بیان اینکه این سندروم در بیشتر موارد در یک شانه دیده می شود و در موارد نادر ممکن است هر دو شانه فرد را دچار اختلال سازد، افزود: این درد اغلب به صورت شدید بروز یافته و گاه ممکن است ماه ها و گاه بیش از یک سال نیز به طول بینجامد.
این پزشک متخصص ارتوپد بروز این سندروم را موجب محدودیت قابل توجه فرد در حرکت شانه، به ویژه به سمت خارج دانست که گاه به تدریج، دیگر حرکات ناحیه دست و شانه را نیز محدود می کند و در نهایت می تواند به کاهش قدرت فرد در این ناحیه منجر شود.
فرآیندهای تشخیصی در سندروم شانه یخ زدهاو علت این مشکلات را کاهش فضای مفصلی و چسبندگی در این ناحیه عنوان کرد و گفت: با توجه به گستردگی طیف بیماری ها در ناحیه شانه و دست، دریافت تاریخچه جامع از بیمار و معاینه فیزیکی، همچنین بررسی ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت و کم کاری تیروئید، گام نخست را در تشخیص این اختلال رقم می زند و در ادامه انجام MRI مسیر را به سمت تشخیص قطعی هدایت می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در رابطه با فرآیندهای درمانی برای این گروه از بیماران توضیح داد: پزشک در مراحل ابتدایی و پس از تشخیص قطعی، در صورت رد شدن علت ابتلا به بیماری های زمینه ای که ضرورت ارجاع به پزشک داخلی و پیگیری روند درمان را ایجاب می کند؛ فرآیند درمان را با داروهای ضد التهاب، گاه داروهای ضدافسردگی و همچنین فیزیوتراپی آغاز می کند که در بسیاری موارد روند بهبودی بیمار را فراهم می کند.
نمازی طولانی بودن فرآیند درمان در این اختلال را از جمله مهم ترین چالش های ابتلا به شانه یخ زده برشمرد که به ویژه با توجه به افزایش احساس درد در هنگام شب و خوابیدن، موجب بروز اختلالات ثانویه در چرخه خواب افراد نیز می شود.
اهمیت مداومت در نرمش های روزانه به گفته این پزشک فلوشیپ جراحی دست، پزشک در اغلب موارد در کنار فرآیندهای دارویی درمان، انجام نرمش های منظم را نیز در برنامه درمانی مبتلایان قرار می دهد که برای دستیابی به هدف بهبودی، لازم است بیمار انجام روزانه و مداوم این تمرین ها را مورد توجه قرار دهد.
او با اشاره به اهمیت تشخیص های افتراقی در زمینه دردهای شانه که از سوی پزشک باید صورت گیرد، اقداماتی نظیر بستن شانه را در زمینه مشکلاتی مانند سندروم شانه یخ زده بی اثر خواند.
نمازی یادآور شد: به طور کلی در کنار درمان های پزشکی، تغییر کیفیت کار و زندگی، نقش موثری در بهبود دردهای عضلانی و به ویژه شانه یخ زده دارد که از جمله مهم ترین اقدامات پیشنهادی، داشتن نرمش روزانه مرتب و فعالیت های ورزشی مناسب و توصیه شده از سوی پزشک، در طول روز است.