اقدامات سخت ریاضتی در دستورکار دولت فرانسه
اقتصاد ایران: نخست وزیر فرانسه در سخنانی ضمن اعتراف به وخامت شدید اوضاع اقتصادی کشور و بار کلان بدهیهای دولتی از برنامههای خود برای در پیش گرفتن سیاستهای ریاضتی سخت برای مقابله با این بحران خبر داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از اس ار اف، فرانسوا بایرو، نخست وزیر فرانسه، روز سهشنبه برنامههای خود را برای خروج کشور از بحران مالی و مقابله با کوه عظیم بدهیهایش ارائه کرد.
بایرو بدهی را یک تهدید مرگبار توصیف کرد و تأکید کرد که این بدهی ها در کشورش هر ثانیه 5000 یورو افزایش مییابد.
وی اعلام کرد اکنون میخواهد به تدریج بدهی جدید سالانه را کاهش دهد و تا اوایل سال آینده به 4.6 درصد از تولید ناخالص داخلی برساند. در عین حال، او در حال برنامهریزی یک بسته ریاضتی حدود 44 میلیارد یورویی برای سال 2026 است. این مبلغ بیشتر از مبلغ برنامهریزی شده اولیه است و با طرح امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه برای افزایش 3.5 میلیارد یورویی بودجه نظامی مرتبط است.
بودجه نظامی استثنایی در اجرای طرح ریاضتی دولت فرانسه
بابرو برای بهبود وضعیت مالی عمومی، مجموعهای کامل از اقدامات را ارائه کرده است. به عنوان مثال، قرار است دو روز تعطیل عمومی لغو شود. در عین حال، همه کارمندان دولتی که در سالهای آینده بازنشسته میشوند، جایگزین نخواهند شد. برای سادهسازی دستگاه دولتی، قرار است سازمانهای غیرمولد نیز منحل شوند و همانطور که از قبل به شدت مورد بحث قرار گرفته است، سال 2026 قرار است یک سال سفید باشد. این بدان معناست که، از جمله مزایای اجتماعی و حقوق بازنشستگی با تورم تنظیم نمیشوند، بلکه در سطح سال 2025 ثابت میمانند. قرار است فقط بودجه دفاعی یک میلیارد یورو افزایش یابد.
احزاب هنوز به این طرح ها واکنش مشخصی نشان نداده اند اما همانطور که زوئی گیسلر، خبرنگار فرانسوی، توضیح میدهد، انتقاد از چپ تا راست قابل پیشبینی است. حزب چپ افراطی «فرانسه تسلیمناپذیر» از قبل هشدار داده بود که این طرح در درجه اول فقیرترین افراد را تحت تأثیر قرار خواهد داد. برای جردن باردلا، رهبر حزب راست افراطی اجتماع ملی هم لغو تعطیلات رسمی غیرقابل قبول است.
بهر حال نخست وزیر فرانسه مردم را برای رویارویی با دورانی سخت آماده می کند. بایرو در سخنانی در پاریس گفت که فرانسه باید سریعاً اقدام کند تا از خرد شدن زیر بار بدهی خود جلوگیری کند. او این شرایط را با بحران بدهی یونان بیش از یک دهه پیش مقایسه کرد. بایرو گفت: همه باید مشارکت کنند. دیر شده است، اما هنوز زمان وجود دارد.
بایرو از یک لحظه تاریخی برای فرانسه صحبت کرد. او گفت که این کشور برای دههها به بدهی عادت کرده است. فرانسه با بیش از 3.3 تریلیون یورو، اکنون بالاترین بار بدهی را در اتحادیه اروپا به طور مطلق دارد. بایرو گفت: این آخرین ایستگاه قبل از پرتگاه و سقوط است.
تزلزل ارکان دولت فرانسوا بایرو در سایه طرح های ریاضتی
از آنجایی که سیاستمداران فرانسوی به تعطیلات تابستانی رفتهاند، این بودجه تا پاییز به رأی گذاشته نخواهد شد. گایسلر تخمین میزند که میزان تأثیر این موضوع بر آینده نخست وزیر بایرو هنوز مشخص نیست. گذشته از همه اینها، دولت میشل بارنیه سال گذشته در روند مناقشات بر سر بودجه شکست خورد. بودجه جدید نیز احتمالاً با تصویب دشواری در پارلمان روبرو خواهد شد. بایرو میتواند آن را به ابتکار خود به تصویب برساند، که به نوبه خود خطرات موفقیتآمیز یک طرح عدم اعتماد از سوی چپها و راستها را افزایش میدهد.
بایرو حالا با وظیفه دشوار یافتن اکثریت پارلمانی برای برنامه ریاضت اقتصادی خود یا حداقل تضمین پذیرش آن روبرو است. دولت اقلیت او وابسته به مخالفان است و میتواند با رأی عدم اعتماد سرنگون شود. ماکرون وظیفه بازسازی امور مالی کشور را به بایرو سپرده بود. انتخابات زودهنگام پارلمانی سال گذشته که خود رئیس جمهور آن را اعلام کرده بود، منجر به تشکیل پارلمانی بدون اکثریت قاطع شد.
بایرو با این برنامه ریاضت اقتصادی قصد دارد کسری بودجه را در سال 2025 به 5.4 درصد از تولید اقتصادی و تا سال 2029 به 2.8 درصد کاهش دهد. این امر فرانسه را به رعایت قوانین اتحادیه اروپا بازمیگرداند. وخامت شدید امور مالی عمومی، میراث سیاسی ماکرون را تهدید میکند.
با این حال، برای نخست وزیر بایرو، بقای سیاسی از همین حالا در خطر است. پایههای دولت اقلیت راست میانه او از همین حالا ترک برداشته است. اگر احزاب مخالف، از راست افراطی گرفته تا چپ افراطی، از رأی عدم اعتماد در پاییز امسال حمایت کنند، این به معنای پایان دولت بایرو پس از کمتر از یک سال خواهد بود.
انتهای پیام/