تعطیلی قطعهسازان خودرو با فعالسازی مکانیسم ماشه
اقتصاد ایران: عصر خودرو- نشست خبری انجمن صنایع همگن و قطعهسازان خودرو کشور با محوریت بررسی زیان انباشته، بدهی و کمبود نقدینگی صنعت قطعهسازی با حضور اعضای انجمن برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو»، نشست خبری انجمن صنایع همگن و قطعهسازان خودرو کشور با محوریت بررسی زیان انباشته، بدهی و کمبود نقدینگی صنعت قطعهسازی با حضور اعضای انجمن برگزار شد.
تعدیل نیرو معضل این روزهای صنعت قطعهسازی
محمدرضا نجفی منش رئیس انجمن صنایع همگن و قطعهسازان خودرو کشور گفت: ما در وضع خطیری قرار گرفتیم که قبل جنگ هم بود اما در جنگ 12 روزه ضربه اساسی به صنعت قطعه سازی وارد شده است. همچنین با پدیده تعدیل نیرو مواجه هستیم که در 14 سال گذشته بی سابقه بوده است. وی در ادامه افزود: طی نظرسنجی که از 60 درصد قطعهسازان انجام دادیم، 80 درصد آنها با معضل تعدیل نیرو مواجه هستند.
اگر صنعت خودروسازی بخوابد دیگر نمی توان آن را سرپا کرد
آرش محبینژاد دبیر انجمن صنایع همگن و قطعهسازان خودرو کشور گفت: شرایطی پیش آمده که با منابع محدود حاکمیت، تخصیص منابع بسته به صدایی دارد که از صنایع شنیده میشود. صنعت خودرو 64 صنعت وابسته دارد که لوکوموتیو آن خود خودروسازی است و در حال حاضر صنایع وابسته به خودروسازی با مشکلات جدی دست و پنجه نرم میکنند.
وی در خصوص تامین مواد اولیه برای تولید قطعات افزود: مواد اولیه وارداتی در بازار آزاد ارزانتر از واردات آن توسط تامینکنندگان است زیرا گردش مالی وجود ندارد. به گفته محبینژاد نقدینگی بزرگ ترین مشکل صنعت خودرو است. در سال گذشته مجموع فروش دو خودروساز ایران خودرو و سایپا، 519 همت بوده در حالی که جمع کل بدهی 623 همت به ثبت رسیده که خود نشان از ضعف در مدیریت مالی دارد. وی افزود: سرمایهگذاری بلند مدت در طول سالها صورت نگرفته و سبب شده تا به زیرساختهای صنعت آسیب جدی وارد شود. به طور مثال قرار بود 3 میلیون خودرو در سال گذشته تولید شود اما تنها 1 میلیون و 300 هزار دستگاه تولید شد.
محبی نژاد در خصوص بدهیها اضافه کرد: بدهی دو خودروساز 25 همت بیشتر از پارسال شده (600 همت امسال) و این برآورد کمینه است و ممکن است بیشتر از این مقدار باشد. همچنین در خرداد ماه سال جاری آمار تولید 40 درصد به نسبت سال گذشته افت داشته البته در تجمیعی کمی بهتر شده اما با این حال تیراژ تولید کاهشی است.
همچنین وی در خصوص فعالسازی مکانیسم ماشه افزود: برآورد ما پس از فعال شدن مکانیسم ماشه این است که ظرف دو ماه شاهد تعطیلی کارخانههای قطعه سازی خواهیم بود و اگر این اتفاق رخ دهد دوباره راهاندازی این صنعت در شرایط نیمه جنگی با شرایط تحریمهای گذشته فرق میکند.
تفاوت قیمت خودرو در بازار و کارخانه
دبیر انجمن صنایع همگن و قطعهسازان خودرو کشور گفت: به طور مثال تولید یک خودرو در کارخانه 648 میلیون تومان به صورت خالص هزینه برمیدارد اما هزینههای اضافی شامل: بیمه و مالیات سبب شده تا قیمت همان خودرو در بازار آزاد 60 درصد بیشتر از قیمت خالص کارخانه باشد. وی افزود : اگر عرضه خودرو افزایش پیدا کند شکاف بین بازار و کارخانه کمتر میشود.
محبی نژاد در خصوص چالشهای پیش رو صنعت خودرو افزود: در سالهای گذشته بابت ناترازی انرژی و تعدیل نیرو هشدار دادیم اما کسی گوش نکرد. راهکار حل این مشکل تزریق فوری 55 همت به زنجیره تامین است که اگر نشود افت تولید خواهیم داشت و تبعات آن شامل : عوارض عدم تحقق تزریق نقدینگی، ریزش نیرو انسانی و کاهش تیراژ میشود.
مطلب زاده مسئول کمیته ساخت داخل انجمن درباره تبعات عدم رسیدگی به صنعت قطعه سازی گفت: اولویت تولید خودرو بقای صنعت قطعه سازی است. اگر وضعیت همینگونه بماند تا پایان شهریور حدودا 400 هزار نفر از 550 هزار نفری که در صنعت قطعه مشغول هستند بیکار میشوند. در حال حاضر تعرفه واردات خودرو 20 درصد است که پیشنهاد انجمن، تعرفه 40 درصدی است.
طیبی عضو کمیته نقدینگی انجمن در خصوص تاثیر نقدینگی بر صنعت قطعهسازی گفت: جریان نقدینگی برای هر سازمانی همانند اکسیژن است. همچنین عدم نقدینگی جریان نبض سازمان را دچار بحران کرده است. وی افزود: از تاریخ 23 خرداد یکی از خودروسازها بالغ بر 5 همت چک برگشتی دارد. بزرگترین مشکل بحث نقدینگی است و در صورتی که تامین نقدینگی به زنجیره تامین انجام نشود مواد اولیه خطوط به اتمام میرسد و چرخه تولید مختل میشود. وی افزود: درخواستهای انجمن 2 مورد است.
1- تزریق 20 هزار میلیارد تومان پول نقد سبز به زنجیره تامین
2- سه ماه بدهی دولتی فریز شود