استفاده از چیپ های غیر خودرویی در سیستم کابین
اقتصاد ایران: عصر خودرو- اخیرا بحث داغ استفاده از تراشه های با درجه مصرفی یا consumer-grade در خودرو ها بالا گرفته که در نوع خود جالب است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، معاون اجرایی شرکت FAW-Audi با انتشار یک ویدیو به تفاوت های مهم بین تراشه ها یا چیپ های مصرفی و چیپ های خودرویی تاکید کرد و گفت که خودرو یک کالای مصرفی سریع نیست و اینکه آئودی هیچوقت کاربران محصولات خود را تبدیل به میدان آزمایش کارایی این تراشه ها نخواهد کرد.
ویدیو او درست بعد از رونمایی کراساوور Xiaomi YU7 منتشر شد، گفته میشود این خودرو برای سیستم کابین خود از چیپ مصرفی Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 استفاده کرده است. همین موضوع باعث نگرانی گسترده در بین عموم مردم و فعالان صنعت خودرو درباره ایمنی و قابلیت اطمینان این نوع تراشه شده است.
معاون اجرایی FAW-Audi تفاوت های اصلی این 2 نوع چیپ را در 3 بخش اصلی تشریح کرد:
1. محیط عملکرد: تراشه های مصرفی معمولا در شرایط ثابت و کنترل شده مثل گوشی یا لپ تاپ کار میکنند، در حالی که خودرو با شرایط سختی مثل گرمای شدید، سرما، لرزش، گرد و غبار و رطوبت مواجه است. چیپ های مخصوص خودرو باید در بازه دمای منفی 40 تا مثبت 150 درجه سانتیگراد کار کنند اما چیپ های مصرفی فقط تا محدوده صفر تا مثبت 70 درجه کارایی دارند.
2. طول عمر: تراشه های مصرفی معمولا برای عمر استفاده 3 تا 5 سال طراحی شدهاند ولی چیپ های خودرو باید حداقل 10 تا 15 سال کار کنند. چیپ های مخصوص خودرو باید ثبات کیفیت خود را در طول چند سال حفظ کنند. تست کیفیت و کارایی این نوع تراشه ها باید از نوع استاندارد AEC-Q باشد.
3. حاشیه ایمنی: برخلاف وسایلی مثل گوشی تلفن و لپ تاپ، خودرو ها با سرعت بالا حرکت میکنند و کوچکترین خرابی میتواند مرگبار باشد. در حالی که نرخ خرابی چیپ های مصرفی تا 500 در یک میلیون قابل قبول است اما چیپ های مخصوص خودرو باید نرخ خرابی کمتر از 1 در میلیون داشته باشند.
ماجرای Xiaomi YU7 در فضای مجازی مورد توجه زیادی قرار گرفت مخصوصا وقتی شیائومی استفاده از تراشه درجه مصرفی Qualcomm 8 Gen 3 را با یک جعبه دستمال دارای استاندارد مخصوص خودرو مقایسه کرد.
البته این اولین بار نیست که از چیپ های مصرفی در خودرو استفاده میشود. تسلا تقریبا یک دهه پیش این کار را شروع کرد و به خاطر مشکلات داغ شدن چیپ، مجبور به فراخوان گسترده شد.
فروش خوب کراساوور YU7 دوباره این سوال را مطرح کرده که آیا خریدن خودرو های هوشمندی که کابین آنها با چیپ موبایل کنترل میشود منطقی است؟
پروفسور Zhu Xichan از دانشگاه Tongji توضیح داد که یک خودرو حدود 1000 چیپ دارد. این چیپ ها برای عملکرد های زیادی از جمله سیستم های ایمنی خودرو استفاده میشوند و به همین دلیل حتما باید استاندارد هایی مثل AEC-Q100 و ISO 26262 را داشته باشند. از طرفی برای چیپ هایی که به سیستم های ایمنی و حیاتی مربوط نیستند فقط تست های دوام و مقاومت محیطی کافی است.
او در ادامه گفت چیپ هایی که گواهی ایمنی عملکردی یا Functional Safety ندارند را نمیتوان به عنوان تراشه مخصوص خودرو حساب کرد، هرچند نباید این چیپ ها را کاملا با چیپ های مصرفی یکی دانست. حتی تراشه هایی که مخصوص خودرو نیستند ولی در خودرو استفاده میشوند باید تست های استاندارد AEC-Q100 را داشته باشند چون که چیپ های مصرفی معمولا دامنه تحمل دما و طول عمر بسیار محدودی نسبت به چیپ های مخصوص خودرو دارند.
شیائومی هنوز اعلام نکرده که آیا تراشه Snapdragon 8 Gen 3 تست AEC-Q100 را گذرانده یا نه اما گفته است که برد اصلی کابین یا همان cockpit core board کراساوور YU7 موفق به دریافت گواهی AEC-Q104 شده است. این استاندارد یک تست برای ماژول های دارای چند تراشه یا به اختصار MCM بوده و بر روی مواردی مثل تحمل حرارت، تحمل فشار الکتریکی، دوام ساختاری و پایداری عملکرد در مدت طولانی متمرکز است.
این موضوع نشان میدهد که شیائومی با استفاده از راهکار چیپ های یکپارچه، موفق به دریافت گواهی کلی در سطح خودرو برای ماژول کابین شده است که البته کارایی آن در طول زمان مشخص خواهد شد.