به گزارش سلامت نیوز، کوروش جعفریان فوق تخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره مصرف سوسیس و کالباسهای صنعتی گفت: مصرف این محصولات مورد تأیید ما نیست به این دلیل که ماده اولیه مورد استفاده در آنها عمدتا از قسمتهای نامناسب مرغ و احشام گرفته میشود و با توجه به اینکه در این محصولات از مقادیر زیادی نمک، طعم دهندههای خوراکی و نیترات که برای رنگ دادن به محصول بکار رفته، استفاده میشود، بهتر است از مصرف بی رویه آنها خودداری شود.
وی افزود: همچنین شکی در ناسالم بودن این محصولات نیست و مهم ترین مشکلاتی که ایجاد میکنند در سلامت قلب و عروق است. مطالعات زیادی در این باره انجام شده است که نشان میدهد با مصرف سوسیس و کالباس ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی حدود 40 درصد بالا میرود؛ همچنین این محصولات حدود 20 درصد امکان ابتلا به دیابت را افزایش میدهند.
این متخصص تغذیه گفت: از طرفی خیلی از بیماریها با مصرف سوسیس و کالباس ایجاد میشوند اما قابل تشخیص نیستند به طور نمونه فشارخونی که بر اثر مصرف مداوم سوسیس و کالباس رخ میدهند و افراد متوجه آن نیستند. بنابراین بحث فشار خون در مصرف این فراوردهها جدی است و افزایش ریسک ابتلا به سکته مغزی، قلبی و بیماری کلیوی را بالا میبرد.
همچنین سوسیس و کالباس بخاطر داشتن ادویه جات ممکن است در افرادی که آلرژی دارند کهیر و مشکلات تنفسی ایجاد کند، در نتیجه افراد باید مواظب این قضیه هم باشند.
وی در ادامه افزود: بحث دیگری که وجود دارد بحث سرطانزایی این محصولات است. سوسیس و کالباس به دلیل وجود نیترات میتوانند نیتروزامینها را در داخل گوشت ایجاد کنند و این ماده منشاء خیلی از سرطانها بویژه سرطان لوله گوارش است.
از مشکلات دیگری که این فراوردهها دارند، بحث ناراحتیهای گوارشی است، خیلی از افرادی که دچار سوء هاضمه هستند به دلیل مصرف بی رویه سوسیس و کالباس به این مشکلات مبتلا میشوند .
جعفریان ضمن اشاره به این موضوع که اخیرا مطالعات نشان داده مصرف سوسیس و کالباس حتی میتواند در ایجاد بیماریهای ژنتیکی هم نقش داشته باشد، افزود: مصرف مداوم این محصولات قادر است در والدین تغییرات ژنتیکی ایجاد کند و آنها در نسلهای بعدی شاهد تولد فرزندانی با مشکلات ژنتیکی باشند به همین خاطر در دراز مدت هم باید مراقب مصرف سوسیس و کالباس باشیم.
وی افزود: مصرف این محصولات با توجه به نمک بسیار بالا و رنگها و طعم دهندههای مصنوعی توصیه نمیشود و افراد تا حد ممکن باید از آنها پرهیز کنند در حالیکه متأسفانه در جامعه به طور روتین مورد مصرف قرار میگیرند. خواهشی که دارم این است که افراد اگر واقعا علاقمند به مصرف آنها هستند شکل خانگی این محصولات را تهیه کنند چرا که از نظر سلامتی بهتر است زیرا خودشان ماده اولیه و ادویه جات را انتخاب و اضافه میکنند و قطعا از طعم دهنده و رنگ مصنوعی استفاده نمیکنند و این باعث میشود غذای سالمی داشته باشند.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش خبرنگار سلامت نیوز که آیا نمونه خانگی این محصولات صد در صد سالم بوده و مشکلی برای افراد ایجاد نمیکنند، توضیح داد: با توجه به اینکه در تولید سوسیس و کالباسهای خانگی استانداردهای لازم را نداریم،میتوان گفت این محصولات صد در صد هم بی خطر نیستند. چرا که پخت آنها باید به صورت بخارپز باشد و فشرده سازی محصول هم نیاز به مهارت و تکنولوژی دستگاهی خاصی دارد که معمولا در تولید خانگی امکان آن نیست.
جعفریان تأکید کرد: اینکه سوسیس و کالباس خانگی را چقدر میتوان مصرف کرد باید بگوییم که اگر استاندارهای لازم در تولید، اعم از بهداشت مواد غذایی، فرایند پخت به شکل بخارپز رعایت شود و منجر به مسمومیت در فرد نشود، محدودیت خاصی وجود ندارد و افراد میتوانند از این محصولات هر هفته استفاده کنند.
از طرفی این محصولات به دلیل عدم وجود مواد نگهدارنده در صورتی که در مدت زمان زیادی در یخچال نگهداری نشوند منعی برای مصرف کوتاه مدت ندارند.
وی در ادامه درباره روش شناخت سوسیس و کالباس باکیفیت گفت: تشخیص سوسیس و کالباس با کیفیت برای خریدار امکان پذیر نیست یعنی از روی ظاهر محصول نمیتوان صد در صد به سلامت آن پی برد. چون باید در آزمایشگاه تست شود و میزان نیترات مصرفی، رنگ مصنوعی، چربی و نمک آن مشخص شود. اینها مواردی است که از نظر چشمی قابل تشخیص نیست چرا که به دلیل استفاده از نیترات رنگ این محصولات شبیه رنگ گوشت طبیعی میشود و شخص عادی قادر به تشخیص آن نیست.
این متخصص تغذیه در رابطه با مصرف سوسیس و کالباس گیاهی اظهار داشت: طبیعتا اگر افراد شخصا این محصولات را تهیه کرده باشند هیچ گونه ضرری متوجه آنها نیست مگر اینکه از نمک زیادی در تولید محصول استفاده شده باشد. مصرف این محصولات خانگی هیج منعی ندارد خصوصا نوع گیاهی که از سویا تهیه میشود و گاهی در ترکیبات آنها دانه کینوا و چیا افزوده میشود که همگی از مواد مغذی هستند.
اما همین محصول گیاهی برای افرادی که کیست سینه دارند، مضر است. در این شرایط محدودیت مصرف وجود دارد . علاوه بر این گروه کسانی که سرطان سینه دارند هم باید مصرف سویا را محدود میکنند اما در ما بقی موارد مصرف سوسیس و کالباس گیاهی برای سلامتی مفید است و امیدوارم فرهنگ استفاده از آن در جامعه بالا برود.
وی در انتها درباره اهمیت برچسب محصول در خرید سوسیس و کالباس گفت: نکته مهم در خرید سوسیس و کالباس توجه به برچسب محصول است اما باز هم نباید از نظر دور داشت که برچسب محصول الزاما بیانگر همه محتویات نیست به طور مثال میزان چربی، نمک،کربوهیدرات به طور دقیق مشخص نمیشود شاید تنها میزان چربی اشباع و ترانس قید شود در نتیجه الزاما نمیتوان تنها به برچسب محصول اکتفا کرد.