وطن دوست و وطن فروش؛ آنچه در مورد مصاحبه تلویزیونی رئیس مجلس گفتند
اقتصاد ایران: رئیس مجلس در جریان مصاحبه تلویزیونی خود به سوالات و ابهامات مردم کوچه و بازار در ایام پساجنگ پاسخ داد که این موضوع موجب واکنشهای زیادی شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، مردم کوچه و بازار در روزهای اخیر همگی سوالات و ابهامات زیادی در سَر داشتند؛ از اینکه در دوران جنگ تحمیلی و تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان چه اتفاقاتی رخ داد و یا اینکه موشکهای ایرانی چه دستاوردهایی برای جمهوری اسلامی رقم زدند. اینکه فرماندهان نظامی کشورمان غافلگیر شدند یا سناریوی پاسخ به رژیم جعلی صهیونی از پیش طراحی شده بود و اسرائیل در دام افتاد. اینکه فرمانده کل قوا چطور موازنه قدرت در جنگ را تغییر داد و آیا اصلاً این جنگ توسط آمریکا راهبری شد یا رژیم صهیونیستی و سوالات بیشمار دیگر.
تمامی این اما و اگرها و سوالات بی پاسخ بودند تا پنجشنبه شب و پخش مصاحبه تلویزیونی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و تشریح جزئیات جنگ تحمیلی و تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان که بسیاری از ابهامات را برطرف کرد. در واقع این نخستین بار بود که یکی از مقامات عالی رتبه نظام در مقابل دوربینها حاضر شد و شفاف سازی کرد.
ابهامات و مسائلی که نه تنها دستمایه فریبکاری رسانههای غربی و ارائه گزارش غلط و آدرس نادرست به افکار عمومی کشورمان شده بود، بلکه بیانگر عطش جامعه به آگاهی و اطلاع از شرایط کنونی ایران عزیز داشت.
موضع صریح در مورد تجاوزگری آمریکا
قالیباف که در منظر مردم فردی سیاستمدار محسوب میشود، در این مصاحبه تلویزیونی نقش یک سیاستمدارِ دیپلماتِ نظام دانسته را ایفا کرد و از زاویه دید مردم به سوالات مجری برنامه پاسخ داد. وی ابتدا صریحاً به ریشه تجاوز اخیر به کشورمان پرداخت و گفت: رژیم صهیونیستی هیچ حرکتی را اعم از نظامی و سیاسی در سطح منطقهای و بین المللی بدون هماهنگی با آمریکا انجام نمیدهد لذا ریشه اصلی همه اینها آمریکاست.
در ادامه رئیس مجلس تغییر نظام سیاسی ایران، نابودی برنامه هستهای و موشکی را سه هدف مهم برنامه ریزی شده توسط رژیم صهیونیستی دانست و تاکید کرد: با نگاهی به تحلیلهای صاحبنظران در اندیشکده های آمریکایی، غربی، اروپایی و شرقی، میبینیم رژیم صهیونیستی در هر سه هدف خود ناموفق بود و اینجاست که میگوئیم در پایان این نبرد، موفقیتهای بزرگی کسب کردیم؛ یکی از موفقیتهای ما این بود که اجازه ندادیم دشمن به اهداف خود برسد و همچنین فرصتهایی نیز برای خودمان ایجاد شد.
این موضع گیری صریح در این برهه زمانی موجب شد، علیرضا سلیمی، نماینده مردم تهران در مجلس دوازدهم و عضو هیأت رئیسه قوه مقننه نسبت به ارائه روایت از جنگ ۱۲ روزه، توسط آقای قالیباف، بگوید: مصاحبه رئیس مجلس بسیار هوشمندانه، عزتمندانه و دقیق مسائل را برای تنویر افکار عمومی تشریح کرد.
همچنین، سعید آجورلو که یکی از فعالان رسانهای و فضای مجازی محسوب میشود، در حساب کاربری خود نوشت: در این مصاحبه تلویزیونی بیان شفافی از دلایل توقف جنگ صورت گرفت و روایت کاملی از شدت ضربههای وارد شده به رژیم بیان شد.
محمد سراج، عضو کمیسیون اجتماعی در قوه مقننه نیز طی گفتگویی نسبت به این اظهارات، گفت: در مصاحبه تلویزیونی رئیس مجلس همراهی آمریکا و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه تبیین شد و هر تصوری خلاف این غلط است و به نوعی باید گفت اسرائیل یکی از ایالتهای آمریکا در منطقه خاورمیانه است و یک کشور مستقل نیست و اگر حمایتهای آمریکا از اسرائیل نبود این رژیم خیلی زودتر از اینها از بین رفته بود.
تشریح اصل ترور در دکترین رژیم صهیونی
در ادامه قالیباف به موضوع غافلگیری که مقامات صهیونیستی و آمریکا مدام از آن به عنوان یک دستاورد نظامی یاد میکردند اشاره کرد و گفت: نسبت به اصل موضوع که این جنگ رخ میداد و در آستانه آن بودیم، غافلگیر نشدیم. هم ترور بود و هم جنگ. آنچه غافلگیرانه بود شیوه عملیاتی بود که رژیم صهیونیستی انجام داد و این خصلت، صرفاً خصلت این رژیم منحوس است.
وی در این زمینه، تصریح کرد: تعبیر من این است که آنها در وهله اول مغزهای ما که طراحیها را انجام میدادند و باید طراحیهای خود را فرماندهی میکردند، مورد هدف قرار دادند و در وهله بعد چشم ما (رادارها) را نیز زد لذا این نوع عملیات ما را غافلگیر کرد و باید بپذیریم که یک شوک به همه وارد شد.
موضوعی که سایت خبری فرارو در گزارشی از آن به عنوان غافلگیری در روش نه اصل جنگ یاد میکند و عنوانش را ۸ نکته جنگی از آخرین مصاحبه قالیباف درباره جنگ ۱۲ روزه میگذارد.
جایگاه فرمانده جنگ در تغییر موازنه قدرت در میدان
با این حال رئیس مجلس سخنان خود را تکمیل کرد و گفت: فرمانده کل قوا یعنی مقام معظم رهبری، منحصر به فردترین کسی بود که توانست نیروهای مسلح را در اولویت اول قرار داده و ظرف چند ساعت آنها را با انتصاب افراد جایگزین از شوک بیرون بیاورد. ما مجدداً فرمانده کل قوا را مانند سال ۱۳۵۹ در اتاق جنگ دوران دفاع مقدس در اهواز در سمت فرماندهی دیدیم که حکم داد و فرماندهان را آورد و به صورت حضوری آنها را توجیه کرد، به آنها فرمان داد و در میدان راهبری کرد.
کامران غضنفری که این روزها نمایندگی مردم تهران در بهارستان را بر عهده دارد، نسبت به این بخش از اظهارات قالیباف واکنش نشان داد و بیان کرد: در جریان این گفت و گو به نقش مقام معظم رهبری به عنوان فرمانده کل قوا و هدایت جنگ اشاره شد که تبیین جایگاه ایشان به نوعی از نکات مثبت این گفتگو در ایجاد استحکام در جبهه داخلی بود.
این گزارش میافزاید، سیدعلی یزدیخواه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دوازدهم نیز در گفتگویی به اهمیت تبیین ابعاد مختلف جنگ تحمیلی ۱۲ روزه توسط رئیس مجلس اشاره کرد و گفت: در جریان این گفت و گو، ابعاد مختلف جنگ تحمیلی بازبینی و رمزگشایی و همچنین نقش بی بدیل و ویژه فرمانده کل قوا در هدایت جنگ، نیروهای مسلح و مردم با زیبایی تمام، تبیین و تشریح شد.
بزنگاه حضور مردم در مدیریت میدان و عبور از دیدگاههای حزبی
بازیابی سریع توان پاسخگویی و مدیریت میدان مبتنی بر پشتیبانی مردمی از دیگر محورهای اظهارات رئیس نهاد قانونگذاری کشور بود؛ قالیباف در این زمینه، گفت: آنها تصور میکردند مغز (فرماندهان) و چشم ما (رادارها) را زده اند و اکنون نوبت مردم ایران است که به خیابانها بیایند، این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها فرموده اند که دستگاه محاسباتی آمریکاییها و رژیم صهیونیستی نسبت به ایران، ایرانی، باور و فرهنگ ایرانی هیچ شناختی ندارد.
وی بیان کرد: اینکه میگوئیم در برابر این مردم موقعیت شناس و زمان شناس که شناخت و تحلیل دقیق دارند و سربزنگاه در میدان هستند و گله گذاری خود را برای وقت دیگری میگذارند سر تعظیم فرود میآوریم به همین علت است. البته این موضوع، مسئولیت ما مسئولان را سنگینتر میکند که خدای ناکرده نگاه یکبارمصرف به آن نداشته باشیم. آنها این را نقطه ضعف ما میدیدند در حالی که تبدیل به نقطه قوت ما شد.
همین رویکرد رئیس مجلس شورای اسلامی که سابقه نظامی داشته و نشان از شناخت دقیق تحولات میدان دارد، سخنان وی را با اهمیت تر کرد لذا واکنشهای صاحبنظران و فعالان سیاسی از جناحهای مختلف را در پی داشت.
محمد عطریانفر، این روزها یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی به حساب میآید؛ در واکنش به این بخش از اظهارات قالیباف، نوشت: در حالی که مشخص شد هیچ گروه، قبیله یا تفکر سیاسی محدودی، آنهم با قرائتهای مضیق خود، بهتنهایی توان رفع تهدید از کشور را ندارد. در جنگ اخیر دیدیم که ظرفیتهای ملی، خود را بهگونهای فراتر از همه گروهها نشان دادند. جنگ اخیر از نظر تخریبها یا شهادتها تلخ بود، اما درس سیاسی و اجتماعی هوشمندانهای به مسئولان ما داد.
وی تصریح کرد: آنچه آقای قالیباف هم به آن پرداخت، بیشتر تبیین این فهم یا نگرش است؛ اینکه رئیس قوه مقننه بر این مسأله تصریح میکند، واقعیتی ارزشمند است و باید ستایش شود. باید این نوع نگاه و این نوع تغییر را قدر دانست. اما سخن این است که صرف احترام و تبلیغ این نکات کافی نیست. هنگام بروز یک بحران علیه ایران، یعنی جنگ اخیر، همه ایرانیان از هر قشر، گروه، تفکر، قومیت و سابقه سیاسی و غیرسیاسی، یکپارچه در برابر دشمن واحد ایستادند، گلایههای خود را کنار گذاشتند و انسجام فراگیر خود را نشان دادند.
همچنین محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد در مجلس دوازدهم و رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها طی گفتگویی در این رابطه، اظهار کرد: عامل پررنگی که در پیروزی ما نقش مهم داشت و رئیس مجلس به آن اشاره کرد، موضوع همبستگی ملی بود. تهدیدی علیه کشورمان ایجاد شد؛ این تهدید تبدیل به فرصت شد و آن همبستگی و وفاق ملی بود که به دست آمد.
هسته سخت نظام و عقلانیت مردم پایه
رئیس مجلس شورای اسلامی در این مصاحبه تلویزیونی چندین مرتبه به موضوع مردم باوری و نقش مردم در مقابله با تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی پرداخت. وی در بخشی از این مصاحبه، گفت: امروز هسته سخت جمهوری اسلامی ایران ۹۰ میلیون نفر هستند و همین است که برای ما مهم است. یعنی محاسبات غلط دشمن باعث شد عدو سبب خیر شود اگر خدا خواهد.
جعفر یوسفی، فعال رسانه به این جمله رئیس مجلس واکنش نشان داد و در صفحه کاربری خودش نوشت: قالیباف با برجسته کردن «۹۰ میلیون ایرانی» به عنوان هسته سخت نظام، عقلانیتی مردم پایه را به نمایش گذاشت که بنیان امنیت را در اراده جمعی ملت میداند.
همچنین، حسین کنعانیمقدم که دبیرکلی حزب سبز ایران را بر عهده دارد، در رابطه با این بخش از مصاحبه قالیباف، بیان کرد: در روزهای پرالتهاب و حساس کنونی کشور که هر لحظه شاهد تحولات و رخدادهای سرنوشتساز در عرصه داخلی و خارجی هستیم، یکی از ارزشمندترین دستاوردهای ملت ایران، ایستادگی و مقاومت در برابر تهاجمات و فشارهای بیگانگان است. این وحدت، درعین حال مهمترین سخن رئیس مجلس شورای اسلامی هم بود.
روزنامه هممیهن نیز در گزارشی به روایت محمدباقر قالیباف از نیروهای مؤثر بر توقف جنگ پرداخت که مستقیماً به این بخش از سخنان رئیس مجلس باز میگردد.
عبور از مرزبندیهای سنتی و رسیدن به وطن دوست و وطن فروش
پرداختن به مؤلفه جایگاه اجتماع و میهن پرستی از نظر رئیس مجلسی که جغرافیای سیاسی خوانده دارای اهمیت بود؛ چراکه جغرافیای سیاسی به مطالعه ادعاها و منازعات انسانی میپردازد و اکنون شاهد منازعه در مورد میهن بودیم.
قالیباف در این بخش از مصاحبه خود خیلی صریح از برخی دیدگاههای مغرضانه گذشته که صرفاً سبب تعارض و گسست جامعه میشد، رد شد و عنوان کرد: آنها باید بدانند هسته سخت این نظام، ۹۰ میلیون نفر هستند که همه یکپارچهاند. آنها باید بدانند امروز ایرانیان تنها به دو دسته تقسیم شده اند؛ وطن دوست و وطن فروش (دستهبندی دیگری وجود ندارد). ما وطن و اسلام را با هم منطبق میدانیم و این مهمترین دستاورد ما بود که ملت ایران با سلایق مختلف اینگونه به میدان آمدند؛ از آقای چاوشی تا آقای محمود کریمی، از مراجع شیعه تا علمای اهل سنت، چه در داخل و چه در خارج و اینها ظرفیت کشور ماست.
زینب قیصری، از اعضای فراکسیون گام دوم انقلاب مجلس شورای اسلامی در واکنش به اصلاح ایده هسته سخت از سوی قالیباف اشاره و بیان کرد: تا پیش از این از ایده هسته سخت نظام، به گونههای نادرستی یاد میشد که رئیس مجلس با اصلاح تعاریف مطرح شده، اصالت هسته سخت نظام را «جمعیت ۹۰ میلیونی ایران» عنوان کرد.
همچنین محمد معتمدی، عضو کمیسیون اصل نودم قانون اساسی قوه مقننه نیز در این رابطه، اظهار کرد: تأکید رئیس مجلس بر تفکیک دو دسته افراد از جمله وطن دوست و وطن فروش در این جنگ نکته حائز اهمیت بود؛ وی مطرح کرد که همه اقشار از جمله چاوشی تا کریمی، از علمای شیعه تا اهل سنت در این زمان پای نظام آمدند و همبستگی و وفاق بینظیری شکل گرفت که در نهایت باعث شد تا این پیروزی بزرگ به وقوع بپیوندد.
کامران غضنفری، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس نیز تعبیر هسته سخت نظام از جمعیت ۹۰ میلیونی کشورمان که به نقش ویژه مردم در جریان جنگ اخیر و استقامت و پایداری آنها در این دوره حساس اشاره دارد را بخش بسیار مهم از این مصاحبه تلویزیونی دانست.
واقعیت توان موشکی از زبان طراح شهرهای موشکی
بر اساس این گزارش، رسانههای غربی که این روزها نقش تریبون رژیم صهیونیستی را دارند، مدام از ضعف موشکهای ایرانی میگفتند تا افکار عمومی را منحرف و نقش بی بدیل صنعت موشکی ایران را تضعیف کنند. در کنار این موضوع باید یادآور شد که سانسور رسانهای نیز واقعیت میدان را نشان نمیداد تا آنکه رئیس مجلس در مصاحبه خودش، جزئیاتی از پاسخ موشکی کشورمان به متجاوزان داد. موضوعی که موجب شده این روزها حتی رسانهای مانند ایران اینترنشنال نیز به آن اعتراف کند.
قالیباف در این زمینه خیلی قاطعانه مدعی شد: رژیم صهیونیستی با اقداماتی که در حوزه موشکی انجام داد میخواست قدرت موشکی ما را از بین ببرد در حالی که در همان شب اول توانستیم ۱۵۰ موشک شلیک کنیم. در نهایت ما در حوزه موشکی پاسخ جدی به آنها دادیم. اینگونه بگویم که گویی یک اتوبان شهید همت از ایران به رژیم صهیونیستی باز کرده بودیم و موشکها به صورت مرتب در آن شلیک میشدند و آنها توان انهدام آن را نداشتند. آنها میگفتند ایران به لحاظ راداری ما را گیج کرده است که این هم از طراحیهای ما بود.
حافظه تاریخی ملت ایران بیاد دارد که سردار شهید امیرعلی حاجی زاده، روایتی کمتر شنیده شده از محمدباقر قالیباف و اقدامی که در حوزه موشکی و هوافضا انجام داد را مطرح کرد. فرمانده شهید نیروی هوافضای سپاه پاسداران اینطور روایت کرد: کسی که باعث شد صنعت موشکی این گونه گسترش پیدا کند و نامش تاکنون برده نشده و حالا میتوانیم نام او را ببریم، سردار قالیباف است. دوره فرماندهی ایشان تدبیری اندیشیده شد تا در هر شهر و استان یک پایگاه موشکی احداث شود.
بهنام سعیدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس دوازدهم در این زمینه، تصریح کرد: آقای قالیباف به توانمندیهای صنعت موشکی کشورمان از موضع تخصصی و مسلط نظامی پرداخت و تصویر واضحی از اقتدار نیروهای مسلح کشورمان و آسیبهای ایجاد شده در رژیم جعلی صهیونیستی ارائه داد.
سیدمحمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز در صفحه کاربری خودش نوشت: مصاحبه قالیباف را گوش کردم. حرف زدن تفصیلی مسئولان طراز اول خیلی به ترمیم از هم گسستگی روان مردم کمک میکند. محتوای رجزخوانی و تحلیلی و عاطفیاش هم دلگرم کننده بود. جامعه نیاز به تحلیلهای عاقلانه و دور از افراط دارد. خدا کند مسئولان اصلی عاقل بیشتر با مردم حرف بزنند.
اما مذاکره
و اما مسئله مذاکره با آمریکا که این روزها نقل محافل سیاسی و حتی خانوادگی در ایران شده، در اظهارات رئیس مجلس مورد اشاره قرار گرفت. بلاتکلیفی در مورد مذاکرات و عدم موضع گیری شفاف از سوی مقامات مربوطه موجب شد، قالیباف خیلی صریح دیدگاه نظام را تشریح کرد تا دشمن نتواند از این تله برای به دام انداختن مسئولان و حتی اقتصاد کشور بهره ببرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در این زمینه، اظهار کرد: زمانی این سوال مطرح میشد که چرا با آمریکا گفتگو و مذاکره نمیکنید. دیدیم که برجام فارغ از خوب یا بد، ضعیف یا قوی، محاسن یا معایب خود، به تصویب رسید اما سال ۲۰۱۶ و زمانی که ترامپ روی کار آمد، آن را پاره کرد و از بین برد. با این حال ما باز هم امسال با آنها پای میز مذاکره (غیرمستقیم) آمدیم و زمان دور ششم هم تعیین کرده بودیم. در این میان اسرائیل به ما حمله کرد و آمریکا نمیتواند بگوید آنها حمله کرده و به من ارتباطی ندارد؛ چراکه اسرائیل بدون اجازه آمریکا کاری نمیکند و در نهایت خودش هم به صورت مستقیم وارد جنگ شد و بعد خودش هم آن را متوقف کرد.
وی ادامه داد: ما معتقدیم خود دیپلماسی هم یک روش مبارزه است. دیدیم که در برجام هم صحبت کردیم و در نهایت آن را پاره کردند. در حال حاضر نیز اگر موضوع گفتگو مطرح میشود این را بدانید همانطور که ما جنگ تحمیلی را نمیپذیریم، صلح تحمیلی را نیز نمیپذیریم. سالها قبل نیز به این موضوع اشاره کرده بودم که ما مذاکره را نیز یک روش مبارزه میدانیم تا به دنیا نشان دهیم آمریکا اهل صلح یا مذاکره نیست و هر کجا منافع یکطرفه آنها برقرار شود آن را قبول میکند.
قالیباف بیان کرد: اگر بحث مذاکره است، اول آمریکاییها باید به طور روشن پاسخ دهند وقتی پشت میز مذاکره نشسته بودیم، چرا به ما حمله کردند. آنها اول باید ضمانت بدهند که نمیدهند. اگر صداقت دارند باید خسارت تجاوزات خود که خلاف همه قوانین بین المللی بود را بدهند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیأت رئیسه کمیسیون اصل نود مجلس در گفتگویی به موضوع مذاکرات در اظهارات رئیس مجلس اشاره کرد و گفت: ترامپ فردی فریبکار، مزور و غیرقابل اعتماد است؛ آمریکا میخواهد با تهدید و اعمال فشار وارد مذاکرات با کشورمان شود و با توجه به تجربههای مختلف از روند مذاکرات نشان میدهد که آنها به هیچ وجه قابل اعتماد نیستند چرا آنها ثابت کردهاند که متقلب و دروغگو هستند. اینها مواردی است که در این مصاحبه مشاهده شد.
همچنین منان رئیسی، نماینده مردم مشهد در بهارستان نیز نسبت به اظهارات رئیس مجلس واکنش نشان داد و تصریح کرد: آنگونه که قالیباف به طور دقیق به آن اشاره کرد، محور و رکن جنگ اخیر مقام معظم رهبری بودند و اگر این همراهی امام و امت نبود، نمیتوانستیم جنگ را مدیریت کنیم. امروز هم پس از توقف جنگ، رمز موفقیت حفظ رابطه امام و امت است اما نباید به گونهای عمل کرد که برخی جریانات سیاسی بخواهند از این وضعیت سو استفاده کنند و رهبری را به بهانه حفظ انسجام تحت فشار بگذارند و وظیفه همه ما این است که تشخیص رهبری را تبعیت کنیم.
ایران تنها نیست
بر اساس این گزارش، همه این واکنشها نشان داد ایران تنها نیست و این سرمایه بزرگی است که ملی، منطقهای و جهانی محسوب میشود و امروز هر انسانی که با وحشی گری رژیم صهیونیستی مخالف بود به میدان آمد و اینها همان سرمایههایی است که به عنوان پیروزیهای بزرگ و ماندگار و سرمایههای معنوی برای کشورمان محسوب میشود؛ دقیقاً نکاتی که رئیس مجلس شورای اسلامی به آنها اشاره کرد.