افزایش ظرفیت درمان ناباروری در کرمانشاه با نگاه جهادی و مردمی
اقتصاد ایران: کرمانشاه- معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه با تأکید بر اهمیت ارتقای شاخصهای جمعیتی، از تلاشهای گسترده این مجموعه برای توسعه خدمات درمان ناباروری در استان خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، خلیل جلیلی صبح دوشنبه در نشست خبری با اشاره به وضعیت نگرانکننده شاخصهای جمعیتی در استان، از کاهش معنادار نرخ باروری خبر داد و اظهار داشت: نرخ جایگزینی جمعیت که باید حداقل ۲.۴ باشد، در حال حاضر در کشور به ۱.۶ رسیده است اما متأسفانه این عدد در کرمانشاه بسیار پایینتر و حدود ۱.۳۱ است.
وی افزود: این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ نرخ باروری در استان ۱.۳۷ بود، در سال ۱۴۰۱ به ۱.۳۵ کاهش یافت و در سال گذشته به ۱.۳۱ رسید. این روند نزولی نشاندهنده بحران عمیق جمعیتی در استان است که آینده آن را تهدید میکند.
جلیلی با اشاره به شیوع بالای ناباروری در کرمانشاه نسبت به میانگین کشوری گفت: کرمانشاه جزو چند استان کشور است که نرخ ناباروری اولیه و ثانویه در آن به شکل نگرانکنندهای بالا است و تقریباً پنج درصد بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد.
وی با تأکید بر اهمیت سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری برای ارتقای نرخ باروری، بیان کرد: در این سیاستها دو بند مهم وجود دارد؛ یکی افزایش نرخ باروری بالاتر از سطح جانشینی و دیگری حمایت از زوجین نابارور. ما در استان کرمانشاه از هر دو جنبه نیازمند اقدامات فوری هستیم.
جلیلی در ادامه به نقش مؤثر مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی استان اشاره کرد و گفت: از زمان تأسیس این مرکز با عنایت رهبر معظم انقلاب، این مجموعه همواره در غرب کشور موفقترین مرکز در زمینه درمان ناباروری بوده و از نظر نظارتی نیز مورد تأیید نهادهای علمی و وزارت بهداشت قرار دارد.
وی ادامه داد: نرخ موفقیت درمان در این مرکز بین ۳۵ تا ۴۰ درصد بوده که مطابق با استانداردهای بینالمللی است. این موفقیت بدون محدودیت سنی برای مراجعهکنندگان حاصل شده است. برای نمونه، خانمی ۴۶ ساله و آقایی ۷۸ ساله (در قالب زوجهای مختلف) در این مرکز صاحب فرزند شدهاند.
جلیلی با اشاره به اهمیت حضور متخصصان و جنینشناسان مجرب در این مرکز، افزود: تجهیزات و مواد مصرفی بهکار رفته در مرکز جهاد دانشگاهی کرمانشاه، همانند تجهیزات مراکز پیشرفته دنیاست. اگرچه تعرفه دریافتی ما نیمهدولتی است، اما از بهترین مواد و محیطهای کشت موجود در جهان استفاده میشود.
وی تأکید کرد: جهاد دانشگاهی نهادی مردمی و انقلابی است و رسالت اصلی ما، خدمت به مردم بهویژه در حوزههای درمانی است. از همان ابتدای فعالیت مرکز درمان ناباروری، با طرحهای حمایتی مانند بیمه برکت آغاز کردیم و امروز نیز طرح ملی «رویش امید» و سایر حمایتها در حال اجراست.
جلیلی با اشاره به همکاری با نهادهایی چون مؤسسه خدمات درمانی بسیجیان و حمایتهای بیوقفه آنان، خواستار مشارکت بیشتر خیرین شد و گفت: همانگونه که پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اعتماد مقام معظم رهبری و حمایت خیرین شکل گرفت، امروز نیز استان کرمانشاه به چنین حرکتی نیاز دارد.
وی اظهار داشت: اگر خیرین استان که در حوزههایی مانند ساخت مسجد و مدرسه فعال هستند، بخشی از توجه خود را به موضوع ناباروری معطوف کنند، میتوانیم خدمات درمانی را گسترش دهیم و حتی زوجهای نیازمند را تحت پوشش خیریه قرار دهیم.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه با اعلام آمادگی برای راهاندازی یک صندوق یا مؤسسه خیریه ویژه کمک به زوجین نابارور، گفت: ما آمادهایم در صورت اهدای تجهیزات از سوی خیرین، با برچسب و نام خود آنان در مرکز مورد استفاده قرار گیرد تا منشأ خیر و برکت باشند.
وی خاطرنشان کرد: وضعیت اقتصادی استان کرمانشاه پایینتر از میانگین کشوری است و همین امر ضرورت حمایت بیشتر از زوجهای نابارور را دوچندان میکند. جهاد دانشگاهی با تمام ظرفیتها پای کار است، اما نیاز به همراهی عمومی و بهویژه خیرین داریم.
جلیلی همچنین با بیان اینکه کرمانشاه ظرفیت تبدیل شدن به قطب درمان ناباروری در غرب کشور و حتی عراق را دارد، افزود: با توسعه زیرساختها و جذب حمایتها میتوانیم زوجهای نابارور سایر استانها و حتی کشورهای همسایه را نیز تحت پوشش درمانی قرار دهیم.
وی در پایان تأکید کرد: فرصت مدیریت بحران جمعیتی در استان محدود است و شاید تنها یک دهه برای اصلاح این روند در اختیار داریم. از این رو همه دستگاهها، خیرین، نهادهای مردمی و مسئولان باید پای کار بیایند تا آینده جمعیتی استان را نجات دهیم.