نگاهی به موضع مخالفین مذاکره با پ ک ک در ترکیه
اقتصاد ایران: اغلب جریانات ملی گرا و کمالیست ترکیه، آتش بس با پ ک ک و مذاکره با اوجالان را محکوم کردهاند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، همچنان که انتظار میرفت، روزنامهها و شبکههای تلویزیونی تحت امر حزب عدالت و توسعه ترکیه، سوزاندن سلاح 30 عضو پ.ک.ک در آتش را به عنوان یک روز تاریخی و دستاورد مهم اردوغان توصیف کردند.
دیروز و امروز بسیاری از روزنامههای چاپ آنکارا عکس و تیتر صفحه نخست را به این موضوع اختصاص دادند و به ویژه پس از سخنرانی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، حرفهای او را به معنی مهر تاییدی برای آغاز یک مرحله نوین برادری و دموکراسی در ترکیه تلقی کردند.
شبکههای تلویزیونی ترکیه، با نشان دادن صحنههای عاطفی ریختن اشک شوق توسط امینه اردوغان همسر رئیس جمهور، این واقعه را به عنوان یک دستاورد ملی و اجتماعی مهم توصیف کردند. اما در این میان، اغلب جریانات ملی گرا و کمالیست ترکیه، آتش بس با پ.ک.ک و مذاکره با اوجالان را محکوم کردهاند.
اوزل: تا دیروز به ما تهمت میزدید
اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق، در حال حاضر، سکاندار رهبری مهمترین حزب مخالف اردوغان است. او به طور آشکار با روند جدید آتش بس و مذاکره مخالفت نکرده، اما در سخنرانی اخیر خود گفت: «تا دیروز به ما تهمت میزدید و میگفتید به خاطر ارتباط با نمایندگان کُرد عضو دمپارتی، تروریست هستیم! ولی حالا خود شما با سردسته تروریستها (اوجالان) گفتگو میکنید و تصویر او را پخش میکنید. واقعاً چه اتفاقی افتاده است؟ همین حالا هم خیلی از رفقای من به خاطر گفتگو با کردها زندانی هستند. این مواضع ریاکارانه را چگونه توجیه میکنید؟»
هم در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در سال 2023 میلادی و هم در انتخابات شهرداریهای ترکیه در سال 2024 میلادی، اردوغان بارها سران حزب جمهوری خلق را به خاطر گفتگو با نمایندگان پ.ک.ک، به همدستی با تروریسم متهم کرده و از مردم خواست به آنها رای ندهند!
تحلیلگران سیاسی ترکیه بر این باورند که اگر کردهای نزدیک به پ.ک.ک، در سال 2019 و همچنین در سال 2024 میلادی به امام اوغلو رای نمیدادند، حزب جمهوری خلق نمیتوانست آن شکست سنگین را بر اردوغان تحمیل کند.
پروین بولدان: عضو ائتلاف اردوغان نیستیم
دیروز اردوغان در سخنرانی خود اعلام کرد: «از این به بعد، حزب عدالت و توسعه، حزب شریک ما یعنی حزب حرکت ملی گرا و همچنین دمپارتی، در کنار هم خواهند بود».
این سخن اردوغان باعث شد که تحلیلگران ترکیه اعلام کنند که اوجالان و اردوغان در پشت پرده توافق کردهاند تا دمپارتی نیز به عضویت ائتلاف جمهوری یا ائتلاف اردوغان – باغچلی دربیاید. اما خانم پروین بولدان نماینده کُرد پارلمان و عضو هیات ملاقات با اوجالان، صراحتاً اعلام کرد که حزب او، به هیچ وجه خود را بخشی از ائتلاف جمهور نمیداند.
مواضع پروین بولدان، با واکنش حزب حاکم روبرو شد و عمر چلیک سخنگوی حزب اردوغان اعلام کرد: «منظور رهبر عزیز ما این نبود که دمپارتی را نیز به ائتلاف خود آوردهایم. ایشان میخواست بگوید در زمینه دموکراسی با هم قدم بر میداریم».
مخالفت قاطعانه درویش اوغلو
این روزها میتوان مساوات درویش اوغلو رهبر حزب خوب یا ایی پارتی را تندروترین سیاستمدار ملی گرای ترکیه دانست.
او قاطعانه مذاکره با پ.ک.ک را رد کرده و دادن امتیاز به کردها را یک خیانت ملی میداند. او دیروز در سخنانی در جمع نمایندگان حزب خود در پارلمان ترکیه گفت: «ای اردوغان! به خودت بیا! تو حالا همان نوجوانی نیستی که در محله قاسم پاشا آب میفروخت! تو مسئول اداره یک کشور هستی و نباید به این شکل رفتار کنی. تصور میکنی اگر 15 مرد و 15 زن سلاحشان را بسوزانند، کار سازمان تروریستی تمام است؟ شرمآور است که میخواهی به پ.ک.ک امتیاز بدهی و به خاطر این گروه تروریستی، قانون اساسی کشورت را تغییر دهی. این تلاشی بیشرمانه برای زدودن هویت ترکها از ترکیه است و ما چنین رذالتی را نخواهیم پذیرفت».
درویش اوغلو در ادامه افزود: «تا زمانی که حزب ما در پارلمان باشد، اجازه نخواهیم داد از تاسیس کمیسیون تغییر قانون اساسی نتیجهای بگیرید. من تمام کارهایی را که انجام دادهای و تمام خیانتهایی را که مرتکب شدهای، در حضور ملت بزرگ افشا خواهم کرد. از نظر ما، عبدالله اوجالان تروریستی است که فرزندان ما را کشته است. ما عبدالله اوجالان را تروریست میدانیم و دمپارتی را نیز امتداد گروه تروریستی پ.ک.ک میدانیم».
اردوغان در سخنرانی خود در پارلمان ترکیه، اذعان کرد که در گذشته، دولت ترکیه نیز رفتارهای تندی با کردها داشته و با آتش زدن روستاها و کوچاندن روستاییان و تبعید نخبگان کُرد شرایط سختی را برای آنها به وجود آورده است.
این بخش از سخنان اردوغان نیز با واکنش تند حزب خوب یا ایی پارتی روبرو شده و گفت: «ای اردوغان! شرمت باد! مگر تو کارمند سازمان ملل یا بازرس کمیسیون اروپا هستی؟ هیچ میدانی ممکن است همین اظهارات رسمی تو در سازمان ملل متحد، برای ترکیه مایه دردسر شود؟»
ضیافتِ کباب
امید اوزداغ رهبر تندرو حزب ملی گرای ظفر نیز که به تازگی از زندان خارج شده، از مراسم خلع سلاح پ.ک.ک که در سلیمانیه برگزار شد، به تندی انتقاد کرد و گفت: «روش درست این است که سلاحها تحویل گرفته شوند، آزمایشهای بالستیک انجام شود و اعضای پ.ک.ک همگی به دقت بازجویی شوند. در غیر این صورت، پ.ک.ک ادعای پیروزی خواهد کرد. این مراسمی که برگزار شد، شباهتی به خلع سلاح یک گروه تروریستی نداشت و بیشتر مانند یک ضیافت کباب بود!»
اوزداغ در ادامه افزود: «حزب ظفر، همان حزبی است که دقیقاً میداند یک گروه تروریستی باید چگونه از هم بپاشد و خلع سلاح با کدام ترتیبات حقوقی و علمی اجرایی شود».
اشاره اوزداغ به این است که او به مدت 3 دهه به عنوان استاد دانشگاه، متخصص مطالعات امنیت ملی و محقق ویژه پ.ک.ک، این گروه تروریستی را شناخته است.
آن دویست نفر
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران مشهور روزنامه حریت و از چرخههای نزدیک به اردوغان، از این موضوع خبر داده که بر اساس اعلام منابع سرویس اطلاعاتی میت، هم اکنون بین 185 تا 200 نفر از اعضای پ.ک.ک در برخی مخفیگاهها و کوهستانهای ترکیه حضور دارند و باید هر چه زودتر به طور کامل از ترکیه بیرون بروند.
آکسوی به این اشاره کرده که هنوز مشخص نیست آیا باید خلع سلاح این افراد در ترکیه صورت بگیرد و بدون سلاح به کردستان عراق بروند یا این که باید خلع سلاح آنها نیز کوهستان قندیل انجام شود.
سلوی به این نیز اشاره کرده که از نظر سرویس اطلاعاتی میت، خلع سلاح پ.ک.ک حالا موضوع پیچیده و دشواری نیست ولی در مورد بیش از یکصد هزار شبه نظامی مسلح وابسته به پ.ک.ک در شمال و شرق سوریه، تصمیم اتخاذ نشده است.
مردم ترکیه چه میگویند؟
نتایج یک تحقیق میدانی که توسط موسسه نظرسنجی PANORAMATR ترکیه انجام شده، نشان دهنده این است که دیدگاه شهروندان ترکیه در مورد اقدام دولت برای خلع سلاح پ.ک.ک، با استقبال فراوانی روبرو شده است:
آری. از روند گفتگو برای پایان دادن به معضل تروریسم و خلع سلاح پ.ک.ک حمایت میکنم: 69 درصد.
موافقین گفتگو خلع سلاح در میان ترکها: 64 درصد.
موافقین گفتگو خلع سلاح در میان کردها: 89 درصد.
آری. معتقدم پ.ک.ک کل سلاحها را بر زمین خواهد گذاشت: 70 درصد.
کنار گذاشتن سلاح توسط پ.ک.ک، ترکیه را دموکراتیزه خواهد کرد: 60 درصد.
خلع سلاح پ.ک.ک انتخاب مجدد اردوغان را آسانتر میکند: 50 درصد.
موافقین عفو عمومی و آزادی زندانیان سیاسی: 20 درصد.
در پایان باید گفت: برخی از روزنامههای مشهور ترکیه همچون سوزجو متعلق به کمالیستها و همچنین روزنامه بیرگون، از مخالفین دوآتشه روند توافق بین دولت اردوغان و پ.ک.ک هستند. حال باید دید مخالفت احزاب سیاسی و برخی نخبگان جامعه ترکیه با روند کنونی، تا چه اندازه بر پروژه تغییر و اصلاح قانون اساسی ترکیه تاثیر خواهد گذاشت.
انتهای پیام/