عدم تضمین حقوق اولیه ایران در انرژی هستهای، ضرورت ماندن در انپیتی را از بین برد
اقتصاد ایران: نماینده آستانه اشرفیه در مجلس گفت: وقتی ما به عنوان یک کشور عضو انپیتی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمیتوانیم از حقوق اولیه خود در زمینه انرژی هستهای استفاده کنیم، ضرورتی برای ماندن در این معاهده وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در پی حمله اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هستهای کشورمان در نطنز، فردو و اصفهان به این نتیجه رسیدیم که همکاری ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) نمیتواند حقوق اولیه ما را مبنی بر استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأمین کند. به همین دلیل، ایده خروج از انپیتی مطرح شد. در ادامه نمایندگان مردم در مجلس به این جمعبندی رسیدند که تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مصوب کنند.
در مصوبه مجلس آمده است که تا وقتی امنیت تأسیسات و دانشمندان هستهای کشور تأمین نشود، دلیلی برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده انپیتی وجود ندارد. ماجرا از این قرار است که حقوق حقه ما به عنوان یک عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای تأمین نشده است و مورد حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی که اتمی هستند، قرار گرفتیم.
تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کاهش تعاملات با معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای به عنوان اقدامی در راستای تقویت استقلال هستهای کشور و مقابله با فشارهای بینالمللی مطرح است. برخی از نمایندگان مجلس از احتمال خروج از انپیتی در صورتی که حقوق اولیه هستهای کشور تأمین نشود، سخن گفتهاند.
نماینده ایران در سازمان ملل اعلام کرده است که ادامه تعهدات داوطلبانه کشور با انپیتی در حالی که حقوق ایران ذیل این معاهده رعایت نمیشود، توجیهی ندارد.
نظرات ابراهیم نجفی اسپیلی، نماینده آستانه اشرفیه در مجلس را در خصوص تعلیق همکاری کشورمان با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای در ادامه میخوانید.
نجفی با اشاره به این موضوع که روحیه تجاوزگرانه در اسرائیل به عنوان یک رژیم اشغالگر وجود دارد و شکی در این باره نیست، تصریح کرد: مردم جهان شاهد تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی به جاهای مختلف اعم از غزه، لبنان، سوریه، یمن و... هستند. در ادامه این اقدامات، جنگ 12 روزه به کشورمان تحمیل شد.
وی ادامه داد: گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش شفاف و روشنی در خصوص برنامه هستهای ایران ارائه نداد و این گزارش مبهم مبنایی برای حمله به کشورمان شد. تحلیلها بر این است که گروسی به عنوان نیروی پوششی رژیم صهیونیستی و آمریکا عمل کرده است. در این شرایط، ایده خروج از انپیتی و قطع همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح شد.
نجفی گفت: با بررسیهای صورت گرفته در مجلس به این جمعبندی رسیدیم که فعلاً تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در دستور کار قرار دهیم. این بدان معنا نیست که حقی برای خودمان به منظور خروج از انپیتی قائل نیستیم.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی عضو انپیتی نیست و به هیچ قاعده و قانون بینالمللی هم تعهد ندارد. حمله چنین موجودیتی به کشوری مانند ایران که عضو انپیتی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و همکاری بالایی با این سازمانها و معاهدات دارد، توجیه منطقی ندارد.
وی ادامه داد: وقتی ما به عنوان یک کشور عضو انپیتی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمیتوانیم از حقوق اولیه خود در زمینه انرژی هستهای استفاده کنیم، ضرورتی برای ماندن در این معاهده وجود ندارد. به همین دلیل، خروج از این معاهده بینالمللی مطرح شد که در ادامه به تعلیق آن بسنده کردیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اگر در چارچوب آژانس بینالمللی انرژی اتمی و انپیتی حقوق اولیه هستهای کشور تأمین نشود و برای استفاده صلحآمیز از آن محدودیت ایجاد شود، دلیلی برای ماندن در این معاهده نمیبینیم و خروج از آن را بررسی خواهیم کرد.
نجفی گفت: بر اساس مفاد معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای میتوانستیم از این معاهده خارج شویم و راه همکاری خود را با این معاهده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ببندیم، اما باز هم به تعلیق بسنده کردیم. این بدان معناست که ایران تمام تلاشش را در راستای اعتمادزایی در مورد صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش انجام داده است. ما از حق مسلم خودمان برای استفاده از دانش هستهای در حوزههای مختلف اعم از پزشکی، کشاورزی، انرژی و... کوتاه نمیآییم.
انتهای پیام/