ناگفته‌های فرمانده وقت سپاه همدان از کودتای «نقاب»

اقتصاد ایران: همدان- در میزگرد واکاوی کودتای نوژه، فرمانده وقت سپاه همدان از نقش غرب و سران ساواکی در طراحی کودتا و جزئیات عملیات شناسایی و برخورد با عوامل این توطئه سخن می گوید.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: سردار سعید طایفه نوروز در میزگرد واکاوی کودتای نوژه با اشاره به هجدهم تیرماه ۱۳۵۹ به عنوان سالگرد این واقعه، کودتای نوژه را یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین رویدادهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی توصیف کرد.

وی با بیان اینکه این کودتا تنها یک سال پس از تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رخ داد، به عملیات‌های موفق سپاه همدان در آن دوران، از جمله شکستن حصر سنندج و گردنه صلوات‌آباد اشاره و جایگاه سپاه در مقابله با ضد انقلاب را برجسته عنوان کرد.

پیش‌زمینه‌های کودتا و نقش سازمان‌یافته ضد انقلاب

فرمانده سپاه همدان در دوران دفاع مقدس، تلاش‌های یک‌ساله ضدانقلاب، به ویژه سازمان منافقین و جبهه ملی، برای وارد کردن روحانیت به حوزه اجرایی را یکی از پیش‌زمینه‌های این کودتا دانست و یادآور شد: در مقابل، امام خمینی (ره) همواره بر وظیفه ذاتی روحانیت و پرهیز از ورود به مسائل اجرایی تأکید داشتند.

طایفه نوروز با اشاره به نخست‌وزیری مهندس بازرگان و همراهانش از جبهه ملی، آغاز جنبش‌های ضدانقلاب در سراسر کشور از آمل و گنبد گرفته تا بلوچستان و خوزستان را نشانه‌ای از سازمان‌دهی پیش از انقلاب این جریان‌ها دانست.

ناگفته‌های فرمانده وقت سپاه همدان از کودتای «نقاب»

وی در ادامه به ریشه‌های تاریخی مبارزه کردها با حکومت‌های پیشین و همچنین نقش قدرت‌های جهانی در ایجاد مناطق محروم و به تبع آن، شکل‌گیری زمینه‌های نارضایتی اشاره کرد.

طایفه‌نوروز به سخنان بنی‌صدر خطاب به کردهای منطقه و همچنین استناد به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر تقسیم‌بندی کشورهای جهان به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر و ظهور «خط سوم» مقاومت پس از انقلاب اسلامی پرداخت.

جزئیات کشف کودتای نوژه؛ از طبس تا فداکاری یک مادر

سردار طایفه‌نوروز در خصوص جزئیات کودتای نوژه اظهار کرد: ۷۰ درصد از عوامل این کودتا را ساواکی‌ها تشکیل می‌دادند که مورد عفو قرار گرفته بودند و تنها تعداد کمی از نظامیان در رأس آن قرار داشتند.

وی فلسفه وجودی این کودتا را پس از شکست آمریکا در طبس دانست و بیان کرد: این بار، افسران وابسته به آمریکا و غرب، از جمله ارتشبد آریانا و مهدیون، قصد داشتند این کودتا را به سرانجام برسانند.

فرمانده سپاه همدان در دوران دفاع مقدس در ادامه به نحوه افشای این کودتا پرداخت و گفت: صبح روز هجدهم تیرماه ۱۳۵۹، فردی به نام برادر رضوان به من مراجعه کرد و خبر از نقشه تصرف پادگان نوژه و بمباران ۳۰۰ نقطه از کشور و حمله لشکر اهواز به تهران داد.

وی نقش مادر یک خلبان را در افشای این نقشه حیاتی دانست و روایت کرد: این مادر با ایمان و اعتقاد، فرزندش را به افشای نقشه وادار کرده است.

طایفه‌نوروز افزود: این خلبان پس از مراجعه به پادگان ولی‌عصر و عدم باور اولیه، به محضر آیت‌الله خامنه‌ای، نماینده امام در شورای عالی دفاع، منتقل شد. در آنجا، محسن رضایی نیز حضور داشت، پس از شنیدن ماجرا در ساعت ۱۲ شب، آیت‌الله خامنه‌ای از بی‌تدبیری‌ها ابراز تعجب کردند و محسن رضایی نیز اذعان داشت که از پیش اطلاعاتی داشته‌اند اما از جزئیات بی‌اطلاع بوده‌اند.

ناگفته‌های فرمانده وقت سپاه همدان از کودتای «نقاب»

وی همچنین به اطلاع‌رسانی این خبر به امام خمینی (ره) و پاسخ قاطعانه ایشان در برابر تهدید بمباران جماران اشاره کرد و فرمایش امام مبنی بر «شما بروید کارهایتان را انجام دهید، من نمی‌آیم» را نشانه‌ای از شجاعت و اتکا به خداوند دانست.

تدابیر سپاه همدان در شب کودتا

سردار طایفه نوروز در پایان به تدابیر سپاه همدان در آن شب اشاره کرد و گفت: پس از این ماجرا، محسن رضایی به برادر رضوان گفت که برای اطلاع‌رسانی به من، به همدان بیاید. او شبانه به همدان آمد و به من گفت که امشب قرار است پادگان تصرف شود. با توجه به اینکه شهرستان‌ها هنوز سپاه نداشتند، ما حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر بودیم که در این عملیات نقش ایفا کردیم.

سردار طایفه‌نوروز با اشاره به فراخوان نیروها و جمع‌آوری پاسداران در همدان، از طرح‌ریزی عملیاتی با سه پست ثابت و ایجاد چند گشت خبر داد.

وی مرکز تجمع عوامل کودتا را کارخانه شن و ماسه نزدیک پایگاه نوژه عنوان کرد و گفت: مشخصه این افراد، داشتن کفش ورزشی بود و قرار بود با ورود به پایگاه، آن را تصرف کرده و صبح پروازها را انجام دهند.

فرمانده سپاه همدان در دوران دفاع مقدس به همکاری با نیروی انتظامی اشاره کرد و افزود: بیشترین نیرو را در اختیار برادر حسن مرادی، مسئول آموزش سپاه، قرار دادیم تا به سمت کارخانه شن و ماسه اعزام شود.

مابقی نیروها همراه با پلیس در سه‌راهی نوژه، صابر و خود همدان مستقر شده و با ظاهری گشت‌زنی، مراقب تحرکات بودیم.» وی همچنین از گشت‌زنی با خودروهای آژیردار پلیس و سرکشی به پست‌های ایست بازرسی خبر داد.

لحظه درگیری و کشف جنایتکاران

سردار طایفه‌نوروز جزئیات درگیری را این‌گونه شرح داد: پنج نفر را به داخل پایگاه نوژه فرستاده بودیم و تاکید کرده بودم که هر کسی به باند پرواز نزدیک شد را بزنند.

وی با اشاره به همکاری گروه ویژه پایگاه و اتحادیه انجمن‌های اسلامی پایگاه، از اولین جسد کشته شده در پیچ ورودی اصلی نوژه پرده برداشت.

طایفه نوروز ادامه داد: سه نفر بدون اسلحه در شانه خاکی جاده افتاده بودند. یکی از مجروحان گفت که از خودمان است و نفوذی ما بوده که قرار بود خبر دهد، اما شهید شد.

وی به روایت عسکری، یکی از نیروهای سپاه، اشاره کرد که چگونه کودتاچیان، یکی از خلبانان را که همراه برادر رضوان بود، از ماشین پیاده کرده و قصد داشتند او را شهید کنند، اما اسلحه عمل نکرد.

طایفه‌نوروز افزود: عسکری با اسلحه خود به ماشین آن‌ها شلیک کرد و آن‌ها جنازه‌ها را رها کرده و فرار کردند. در این درگیری، سه نفر از خلبانان که قرار بود جماران را بمباران کنند، کشته شدند.

هوشیاری مردم و دستگیری عوامل کودتا

فرمانده سپاه همدان در دفاع مقدس به نقش مردم روستاهای اطراف در دستگیری یکی از تکاوران فراری اشاره کرد و گفت: «پیرمردی با دامادش متوجه تکاوری شدند که قصد رفتن به مرکز تجمع را داشت. آن‌ها با تدبیری این فرد را دستگیر و خلع سلاح کردند که چتر نجات همراه داشت.»

وی همچنین به تعقیب و گریز با خودروی کودتاچیان در جاده خاکی اشاره کرد که منجر به واژگونی خودروی آن‌ها و فرارشان شد.

سردار طایفه‌نوروز از دستگیری چهار نفر از عوامل کودتا در صبح روز بعد خبر داد و گفت: پس از ورود به پایگاه نوژه و دستگیری افراد، برای کسب تکلیف با محسن رضایی تماس گرفتیم و دستور توقف دستگیری‌ها و ممنوعیت ورود و خروج را دریافت کردیم.

ناگفته‌های فرمانده وقت سپاه همدان از کودتای «نقاب»

وی در ادامه بیان کرد: افراد دستگیر شده، شامل خلبانان و کادر آماده برای تصرف پایگاه، به تهران اعزام شدند، طایفه نوروز با گلایه از روایت‌های نادرست، تاکید کرد: هیچ اعدامی در همدان صورت نگرفته است.

فرمانده سپاه همدان در دوران دفاع مقدس، نقش خداوند را در خنثی‌سازی این توطئه بزرگ برجسته ساخت و گفت: یک نفر از دستگیرشدگان که بسیار توانمند بود، درخواست کرد که ما را بکشند. اما من دیدم انقلاب را کی نگه می‌دارد و فهمیدم که انقلاب را خداوند نگه می‌دارد. وی به سه شاخه اصلی کودتای نوژه (سیاسی، نظامی و اطلاعاتی) اشاره کرد و گفت که هیچ‌کدام از سرشبکه‌های اصلی در همدان دستگیر نشدند.

روایت پاسدار باصره از شب سرنوشت‌ساز

کاظم باصره، پاسدار وقت و مسئول دادگاه انقلاب در آن زمان، جزئیات بیشتری از چگونگی کشف و خنثی‌سازی کودتا را بیان کرد.

وی گفت: ما ۴۰-۵۰ نفر بودیم و در مقابل جاده پایگاه نوژه و نزدیکی کارخانه شن و ماسه مستقر شدیم. باصره با اشاره به درگیری آشکار شده، گفت: ما فکر می‌کردیم درگیری با ضد انقلاب است، اما با کمک بچه‌های گردان ضربت نوژه وارد پایگاه شدیم و همه کودتاچیان را دستگیر کردیم.

وی با اشاره به دستگیری همه عوامل کودتا در اتاق عملیات آن‌ها، گفت: همه را به زیرزمین دادگاه انقلاب بردیم و اجساد شهدا را نیز با استیشن خودمان منتقل کردیم.

باصره در خصوص انتقال دستگیرشدگان به تهران گفت: آیت‌الله بهشتی، رئیس دیوان عالی کشور، دستور دادند که این پرونده به تهران منتقل شود و حوالی صبح، آقای محسن رضایی برای تحویل گرفتن افراد حاضر شد.

وی با انتقاد از روایت‌های بعدی و ساخت فیلم‌هایی که به گفته او «خام» بودند، بر نقش الهی در حفظ انقلاب و یاری امام زمان (عج) تاکید کرد.

این نشست با تاکید بر هوشیاری نیروهای انقلابی، همکاری ارتش و سپاه و نقش بی‌بدیل مردم در خنثی‌سازی کودتای نوژه به پایان رسید و این واقعه به عنوان یکی از معجزات الهی در حفظ انقلاب اسلامی مورد اشاره قرار گرفت.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ