مجالس عزاداری؛ جبههی بیداری شیعه در عصر غیبت
اقتصاد ایران: میرزامحمدی میگوید اصرار معصومین به تشکیل مجالس دستهجمعی فقط برای ثواب فردی نیست، بلکه نقشهای الهی برای حفظ و احیای امر ولایت در زمان غیبت است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام میرزا محمدی، در آئینی که به مناسبت ایام عزاداری سیدالشهدا علیهالسلام برگزار شد، بر نقش بیبدیل مجالس اهل بیت و اهمیت برگزاری چنین مراسمی برای تربیت و سازماندهی شیعیان تأکید کرد و گفت: یکی از مهمترین دستورهای اهل بیت علیهمالسلام به شیعیان، برپایی همین جلسات مذهبی و معنوی است؛ چرا که مؤمنین و مؤمنات حول محور محبت اهل بیت گرد هم میآیند، در سایه قرآن و عترت معرفت امام را کسب میکنند و نهایتاً به نصرت امام نائل میشوند.
میرزا محمدی با اشاره به اینکه نصرت امام فقط به جهاد مسلحانه محدود نمیشود، گفت: گاهی تصور میکنیم اگر در کربلا بودیم در رکاب امام حسین میجنگیدیم، اما حقیقت آن است که شیعه تا زمانی که خون سیدالشهدا در جوشش است، وظیفه نصرت امام را بر عهده دارد و این وظیفه تا قیام حضرت مهدی ادامه خواهد داشت. چنان که در روایات آمده، این خون تا زمان ظهور مهدی صاحبالزمان آرام نمیگیرد و به جوشش خود ادامه میدهد.
وی افزود: این شور و عشق حسینی تنها مختص انسانها نیست؛ حتی جنیان و فرشتگان نیز در این ایام محرم تحت تأثیر قرار میگیرند. از عرش الهی تا اعماق زمین، همه و همه برای اقامه عزای سیدالشهدا بسیج میشوند. روایت داریم که آسمان نیز بر شهادت امام حسین خون گریست و این تنها یک یا دو روایت نیست؛ بلکه در منابع متعدد اهل سنت و شیعه، به این مسأله اشاره شده است.
میرزا محمدی به جایگاه مجالس عزاداری اشاره کرد و افزود: در روایات مختلف از امامان معصوم ، توصیه شده حتی اگر دو نفر باشید، برای امام حسین مجلس بگیرید. این سفارش اهل بیت نشاندهنده اهمیت بالای این امر در نگاه ائمه است. در حدیثی آمده است: حتی اگر دو نفر باشید، کافی است، خداوند جمعیت را با فرشتگانش کامل میکند. برخی از فرشتگان تنها برای گریه بر حسین و خدمت به زائران آن حضرت آفریده شدهاند. فلسفه آفرینش آنان همین است و تا قیامت، گرد قبر سیدالشهدا طواف میکنند و اشک میریزند.
وی در ادامه با استناد به کتاب کامل الزیارات گفت: در باب زیارت امام حسین، حتی غسل زیارت هم اهمیت دارد. روایت شده به ازای هر قطره آب غسل زیارت، فرشتهای خلق میشود تا زائر را از منزل تا کربلا همراهی کند. این نشان میدهد عالم ما بسیار فراتر از درک ظاهری ماست و عزای حسینی تا قیامت گسترده است.
حجتالاسلام میرزا محمدی با اشاره به ابعاد نادیدهگرفتهشدهی مجالس سوگواری امام حسین، چنین گفت: تمام این مجالس عزا، در گستره هستی تحت نظارت مستقیم امام زمان برگزار میشود. ایشان نه تنها ناظر و مدیر این ضیافت عظیم هستند، بلکه خود صاحب مصیبت حقیقیاند؛ همانکه با هر صبح و شام بر جدّ مظلومش خون گریه میکند و بار تسلای ملائکه و زمینیان را به دوش میکشد. امام عصر در عین حال مأموریت زمینی خود را نیز دارد؛ سرکشی به مومنان، دعا برای آنان و رفع برخی فتنهها از جامعه شیعیان.
میرزا محمدی تأکید کرد: اصرار معصومین به تشکیل مجالس دستهجمعی فقط برای ثواب فردی نیست، بلکه نقشهای الهی برای حفظ و احیای امر ولایت در زمان غیبت است. نکتهی مغفول اینجاست که آغاز کننده این حرکت، فقها و نخبگان علمی بودند؛ نه فقط عوام مردم. امام صادق ابتدا به شاگردان فقیهِ خود چون فضیل بن یسار دستور دادند مجلس بپادارند؛ چون فلسفه و عمق این مجالس را کسی جز اهل نظر درک نمیکرد.
وی افزود: امامان ما، حتی در مقام بیان فضیلت مجلس اهل بیت، بحث ثواب بهشت و بخشش گناهان را اصل قرار نمیدهند؛ اینها آثار ثانویه و سطح پایینتر مجالس حسینی است. اصلِ موضوع، احیای امر اهل بیت و تثبیت منشور فکری و فرهنگی امامت است. به همین دلیل مجالس روضه جایگاهی ورای مناسک صرف دارد و محتوا و کیفیت آن اهمیت بالایی یافته است.
انتهایپیام/