تخلف شهرداری اصفهان در عرصه مسجد کمرزرین تأیید شد؛ میراث شکایت میکند
اقتصاد ایران: اصفهان- مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان با تأکید بر وقوع حفاری غیرمجاز شبانه در عرصه تاریخی مسجد کمرزرین، از پیگیری قضائی جدی این اقدام خبر داد.
امیر کرمزاده در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تأیید تخلف صورتگرفته از سوی شهرداری منطقه ۳ در خصوص حفاری غیرمجاز شبانه در عرصه تاریخی مسجد کمرزرین اظهار کرد: متأسفانه شب گذشته حدود ساعت ۱۲:۳۵ به من گزارش دادند که شهرداری با حدود دو تا سه بیل مکانیکی و چندین کمپرسی در حال خاکبرداری در گذر کمرزرین است. مراتب بهسرعت به فرمانده یگان حفاظت اعلام شد و همکاران ما از دفتر فنی و باستانشناسی در محل حاضر شدند. تذکرات لازم داده شد، صورتجلسه انجام و مستندسازی شد. ما قطعاً از افراد دستاندرکار این اقدام غیرقانونی، بهصورت کیفری شکایت خواهیم کرد.
کرمزاده با اشاره به سابقه توافق رسمی با شهرداری برای انجام کاوشهای کنترلشده گفت: ما پیشتر مجوز لازم را برای کاوش به شهرداری داده بودیم؛ مشروط بر اینکه این کار با نظارت نمایندگان میراث فرهنگی و با حضور نمایندگان دانشگاه هنر و پژوهشگاه میراث فرهنگی انجام شود. حتی تأکید شده بود که در بعضی از نقاط، بهدلیل حساسیت بالای لایههای تاریخی، عملیات باید بهصورت دستی انجام شود و تحت هیچ شرایطی از ماشینآلات سنگین استفاده نشود. متأسفانه این شروط زیر پا گذاشته شده و ما قطعاً پیگیری قضائی خواهیم کرد.
اقدام به حفاری غیرمجاز جرم است؛ میراث ملی نباید بازیچه طرحهای شبانه شود
مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان تصریح کرد: حتی اگر حفاری صورت نگرفته باشد، صرف اقدام برای حفاری یا ورود ماشینآلات در ادبیات حقوقی و میراث فرهنگی، جرم تلقی میشود. بنابراین ما این موضوع را بهجد و بر اساس قانون پیگیری میکنیم. هدف ما این است که خدای نکرده آسیبی به میراث فرهنگی ما وارد نشود.
وی با ابراز تأسف از تصمیمگیران این اقدام افزود: من اظهار تأسف میکنم برای کسانی که این تصمیم بسیار ناپخته و فاجعهبار را گرفتهاند. قرار بود در حق تاریخ و تمدن ما یک اقدام ناشایست صورت بگیرد. من این کار را بهشدت تقبیح میکنم و انتظارم این است که مسئولان امر از چنین رفتارهایی حذر کنند. ما نباید با دست خودمان تمدنمان را از بین ببریم.
آثار مربوط به تمدنهای چندهزارساله؛ از دوره سلجوقی تا ایلخانی
کرمزاده در پاسخ به پرسشی درباره میزان آسیب وارده گفت: در حال حاضر منتظر ارائه گزارش دقیق همکاران هستم. تا این لحظه، طبق گزارشهای رسیده، تخریب قطعی به ثبت نرسیده اما احتمال بروز آسیب بالا است و در حال بررسی هستیم.
وی با تأکید بر ارزش تاریخی این محدوده افزود: این منطقه از حساسترین نقاط باستانشناسی در مرکز تاریخی اصفهان است. آثار تمدنی آن به چند هزار سال پیش بازمیگردد و متعلق به دورههای سلجوقی و ایلخانی است. همچنین شواهدی از سیستمهای انتقال آب کهن نیز در این محدوده شناسایی شده بود. مجموعه این ویژگیها باعث شده این بخش برای باستانشناسی اهمیت بسیار بالایی داشته باشد و متأسفانه هرگونه تخریب در آن، خسارتی جبرانناپذیر برای میراث فرهنگی کشور است.