موضع تازه روزنامه کیهان فوق جنجالی شد
اقتصاد ایران: قرار دادن موضع وزارت خارجه اسراییل و براندازان در کنار مخالفان داخلی مصاحبۀ اخیر رییس جمهور اهل فن را به یاد اتفاق ۲۵ سال قبل انداخت که روزنامۀ ایران طی چند روز به کیهان تاخت و دوم مرداد با این تیتر منتشر شد: "دور جدید افشاگریهای ایرنا دربارۀ مافیای رسانهای/ کیهان، یکی از مهمترین منابع خبری رادیو اسراییل"
سروش بامداد در عصر ایران نوشت: کانال تلگرامی روزنامۀ کیهان از قرار دادن نام اصول گرایان منتقد رییس جمهور در کنار وزارت خارجۀ اسراییل و رضا پهلوی که به نوشتۀ اصلاحات نیوز "از مصاحبۀ رییس جمهور خشمگین شدند" ابراز تعجب کرد و از هیأت رییسۀ مجلس شورای اسلامی خواست با "فرد هتاک به جایگاه مجلس" برخورد کند. این در حالی است که:
اولا:"اصلاحات نیوز" به عنوان رسانه ۱۰ موضع علیه مصاحبۀ رییس جمهور را در کنار هم قرار داده و تنها نوشته "خشمگین" شدند و نسبت دیگری به آنها نداده است.
ثانیا هر چند مدیر این رسانه (علی احمدنیا) این تصویر را در صفحۀ شخصی خود قرار داده اما بر اساس سمت خود در بخش اطلاع رسانی دولت موضع نگرفته است تا لازم باشد با او به عنوان "فرد هتاک" بر خورد شود و روایت کرده نه هتک.
ثالثا هر چند برخی اظهار نظرها از نمایندگان مجلس است اما عینا نقل کرده و کاری به نهاد مجلس و جایگاه مجلس نداشته تا هیأت رییسه در راستای حفظ شأنیت مجلس برخورد کند.
به لحاظ تاریخی اما قضیه از دو جنبه قابل توجه است:
نخست این که کیهان عادت دارد تهمت بزند نه این که متهم شود. به روزنامههای اصلاح طلب بگوید زنجیرهای و به سایتهای مستقل اجارهای. به یک رسانه بگوید غربگرا و به دیگری غربگدا و ابایی از اتهام و توصیف با عنوان "پادوی اسراییل" هم ندارد. برای هر فعال سیاسی غیر اصولگرا لقبی به کار گیرد و تنها کسی که از حملات کیهان فعلا مصون مانده رفیق سابق خودشان و مدیر مسؤول پیشین کیهان - مهدی نصیری- است که حالا اپوزسیون شده و روزگاری همین لحن را علیه روشنفکرانی چون سروش و شاملو و نراقی به کار میبرد. هر چند برخی نویسندگان آن دوره که لحن هتاکانه داشتند ( مانند یوسفعلی میر شکاک) بعدتر عذرخواهی کردند و از آن ادبیات فاصله گرفتند.
وجه دوم اما این است که معمولا رسانهها سعی میکنند با کیهان درنیفتند تا کار دست آنان ندهد ولی ۲۵ سال قبل اتفاق عجیبی رخ داد. چون تنها سه ماه بعد از توقیف گسترده مطبوعات مستقل و دوم خردادی در ۴ اردیبهشت ۱۳۷۹ و در اول مرداد ۱۳۷۹ روزنامۀ ایران که طبعا به خاطر آن که ارگان دولت بود از این توقیف گسترده در امان مانده بود به تندی به کیهان تاخت و روز بعد در دوم مرداد ۱۳۷۹ با این تیتر منتشر شد: "دور جدید افشاگری های ایرنا دربارۀ مافیای رسانهای/ کیهان، یکی از مهم ترین منابع خبری رادیو اسراییل"
روزنامه ایران 25 سال قبل تصمیم گرفت چند روز از لاک دفاعی و کتک خوری کیهان خارج شود و نقش مهاجم به خود گرفت
در همان صفحه اول هم با ذکر تاریخ مطالب متعددی از رادیو اسراییل نقل کرد که در آنها به مطلبی در کیهان استناد شده بود.
این شمارۀ روزنامۀ ایران تاریخی شد و خود روزنامه خبر داد شماره دیروز آن - اول مرداد 1379- نایاب شده است.
سابقه نداشت که رسانهای دیگر به کیهان که مصون پنداشته میشد چنین اتهامی وارد کند. حالا 25 سال بعد از تیتر مشهور "ایران" با عنوان "کیهان، یکی از مهمترین منابع خبری رادیو اسراییل" که مثل بمب در فضای سیاسی و رسانهای دوران اصلاحات منفجر شد یک رسانه در دنیای دیجیتال و اینترنت تیتر زده "چه کسانی از مصاحبۀ رییس جمهور خشمگین شدند؟" و از این قرار توضیح داده و 10 موضع را نقل کرده:
-وزارت خارجه اسراییل: تمسخر موضع صلحآمیز ایران
-سفیر اسراییل در سازمان ملل: پزشکیان دروغ میگوید!
-رضا پهلوی: کسی فریب صلحآمیز بودن ایران را نمیخورد
- مسیح علینژاد: هی کارلسون! از پزشکیان سؤال نپرس
- حمید رسایی: یکی گفت پزشکیان فقط به درد مراسم خواستگاری میخورد نه ریاست
-امیر حسین ثابتی: مصاحبه شرمآور بود. برخورد ما با دولت عوض خواهد شد
-میثم ظهوریان: پزشکیان به همدستِ ظالم پناه برد
-زهرهسادات لاجوردی: ملت ایران تا کی باید هزینۀ ساده لوحی شما را بدهد؟
- حسین شریعتمداری: اظهارات آقای پزشکیان در این مصاحبه با "مواضع کشورمان" فاصلهای پرناشدنی دارد!
- قاسم روانبخش: آقای پزشکیان! ای کاش سکوت میکردید
کیهان از این گزارش این گونه تفسیر و برداشت کرده: عجیب اما واقعی. مسؤول اطلاع رسانی دولت، نمایندگان منتقد مصاحبۀ اخیر پزشکیان را اسراییلی دانست. به عبارت دیگر ترجیح داده روی اسامی چند نماینده مانور دهد.
با این حال به نظر میرسد خاطرۀ 25 سال قبل روزنامۀ ایران هم تازه شده باشد. 25 سال قبل روزنامۀ رسمی دولت اصلاحات تصمیم گرفت ولو برای دو سه روز از لاک محافظه کاری و کتک خوری خارج شود و به کیهان تاخت و حالا رسانه نزدیک به دولت وفاق ملی بی آن که گارد تهاجمی گرفته باشد 10 نظر مخالف دربارۀ مصاحبه رییس جمهور را کنار هم قرار داده است.
25 سال قبل اما چندان ادامه نیافت ولی حالا با وجود فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و ادامه یافتن قضیه با نامه نمایندگان تهران در مجلس که در واقع نماینده 5 تا 10 درصد مردم تهران هستند بعید است حاشیههای ماجرای مصاحبه رییس جمهور پزشکیان تمام شود.