واردات در برابر مونتاژ خودرو

اقتصاد ایران: عصر خودرو- خودروهای بازار ایران به سه دسته تولید داخل با درصد بالا، مونتاژی و وارداتی تقسیم می شود. هر یک از این دسته از خودروها مشتریان خاص خود را دارد و به دلیل ممنوعیت واردات خودرو تا حدود دو سال گذشته در کمتر شرایطی شاهد تداخل بازار خودروهای مونتاژی و تولیدی با درصد بالای داخلی سازی بودیم اما با ورود خودروهای وارداتی که در برخی مدل ها تعرفه ای کمتر از خودروهای مونتاژی داشتند این رقابت در بازار ایران شکل گرفت و خودروهای مونتاژی و وارداتی در موارد بسیاری در صف رقابت قیمتی با یکدیگر قرار گرفتند اما برنده واقعی این رقابت خودروهای وارداتی هستند یا مونتاژی؟

به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، هم خودروهای وارداتی و هم خودروهای مونتاژی تعرفه واردات دارند و قیمت هر دو دسته توسط سازمان حمایت و شورای رقابت تعیین می شود لذا در این بخش تنها کمی تعرفه بالاتر خودروهای وارداتی باعث می شود این خودروها از نظر قیمتی بالاتر از نمونه های مشابه مونتاژی قرار بگیرند مگر آنکه هایبریدی یا برقی باشند که در آن صورت گزینه مشابه تولد داخل یا مونتاژی برای آن ها پیدا نمی شود و مشخصا و مستقیما با قیمت پایین تری از مونتاژی ها عرضه می شوند.

قیمت کدام مناسبتر است ؟
تعرفه واردات قطعات منفصله خودروهای مونتاژی متنوع و با توجه به حجم داخلی سازی و حجم موتور متغیر است اما در مواردی که خودرو مونتاژی داخلی سازی زیر 20 درصد داشته باشد حتی بیش از خودرو وارداتی با حجم موتور مشابه است اما برای مونتاژی های با داخلی سازی بالاتر این عدد نسبت به تعرفه های واردات کمی کمتر است اما باز هم اختلاف چندانی ندارد. یکی از مزیت های تعرفه واردات خودرو چه برای قطعات منفصله و چه برای خودروهای وارداتی کامل تخصیص ارز نیمایی 28500 برای محاسبه حقوق ورودی خودروها بود که از ابتدای سال 1404 این مساله جایش را به ارز آزاد تالار مبادله داده و این مزیت دیگر چتر حمایت قیمتی نه برای خودروهای مونتاژی و نه برای خودروهای وارداتی کامل است لذا در نهایت یک خودرو مشابه اگر با داخلی سازی بالای 20 درصد در ایران مونتاژ شود کمی مزیت قیمتی بالاتری نسبت به نمونه وارداتی دارد.

روش فروش
خودروهای وارداتی عمدتا از طریق سامانه یکپارچه به صورت نقدی و با موعد تحویل حدود 4 تا6 ماهه به فروش می رسند و به غیر از این روش راه دیگری برای خرید آن ها با قیمت شرکتی و رسمی تعیین شده توسط شورای رقابت وجود ندارد. وزارت صمت حداقل تا امروز چنین شرایطی را فراهم نکرده تا عموم جامعه بتوانند با قیمت شرکتی تعیین شده نسبت به خرید خودروهای وارداتی اقدام کنند. حال که شرایط اینطوری است می توان گفت که شرایط فروش اقساطی در چنین بازاری برای خودروهای وارداتی رویایی دست نیافتنی است و باید منتظر تحویل آن خودروها و ورودشان به بازار توسط نخستین خریداران باشیم تا سپس دلالان در بازار نسبت به فروش نقدی آن خودروها و تعیین شرایط اقساطی اقدام کنند. این در شرایطی است که بخش زیادی از خودروهای مونتاژی همواره فروش نقد و اقساطی با قیمت شرکتی تعیین شده از سوی شورای رقابت و سازمان حمایت دارند و از نظر نوع فروش این خودروها دسترسی به مراتب بیشتر و بهتری نسبت به خودروهای وارداتی دارند.

خدمات پس از فروش
فعال ترین شرکت های واردکننده خودرو به کشور عموما به طور متوسط حداکثر حدود 15 تا 20 نماینده دارند و دیگر شرکت ها تنها برای پاس کردن حداقل الزامات وزارت صمت برای شرکت های واردکننده حدود 5 تا 6 نماینده خدمات پس از فروش فعال حداقل روی کاغذ دارند و با این وجود حتی بزرگترین و فعالترین واردکننده خودرو به کشور نیز تنها در نمایندگی مرکزی شهر تهران قادر به ارائه خدمات واقعی مورد نیاز مشتریان است و مشتریانش از سراسر کشور ملزم به مراجعه به تهران برای دریافت خدمات استاندارد هستند. از طرف دیگر شرکت های مونتاژی به دلیل سابقه بیشتر در کشور شبکه گسترده تری از نظر خدمات پس از فروش دارند و موجودی قطعات خودروهای آن ها در سطح بالاتری حتی در افترمارکت به چشم می خورد. برخی شرکت های مونتاژی بعضا تا بیش از صد نماینده در سراسر کشور دارند و حتی شرکت های کمی کوچکتر که خودرو مونتاژی عرضه می کنند تا حدود 40 نماینده در سراسر کشور دارند و سطح گستردگی ارائه خدمات و امداد جاده ای آن ها نیز به وسعت سراسر کشور است.
همچنین با توجه به موجود بودن قطعات و تیراژ بالاتر خودروهای مونتاژی می توان به نوعی هزینه پایینتر نگهداری خودروهای مونتازی را نیز مزیتی نسبت به خودروهای وارداتی دانست که هنوز وارداتی ها در آن پیشی نگرفته اند.

کدام پایدارتر است؟
واردات خودرو همواره سیاستی بوده که دکمه قطع و وصل آن به هر بهانه در دست دولت قرار داشته و از این جهت هیچگاه سیاست پایدار و ثابتی در مورد واردات خودرو وجود نداشته لذا مشتریان بازار خودرو ایران در هر روز و لحظه فرصت انتخاب خودروهای وارداتی را غنیمت می شمرند چرا که تصور می شود ممکن است از فردا یا هفته بعد خبری از واردات خودرو نباشد یا جلوی واردات همین تعداد محدود هم گرفته شود. از طرف دیگر عمده شرکت های مونتاژکننده کوچک فعلی در سال های قبل واردکننده بودند و برای ثبات اقتصادی و صنعتی اقدام به ورود به بخش تولید و مونتاژ کرده اند و حتی در بین واردکنندگان جدید نیز این موضوع به چشم می خورد که به دنبال خرید سایت تولید خودرو یا اجاره برای ورود به بخش مونتاژ خودرو هستند که سیاست پایدارتری نسبت به واردات دارد و از حمایت های بیشتری برخوردار است.

 

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ