لزوم نصب کد شناسایی روی بدنه ونکافهها
اقتصاد ایران: این روزها یکی از پاتوقهای پرمخاطب و جذاب تهرانیها،بهویژه در ساعات پایانی شب حضور در خیابانهای غذاست.
در برخی از معابر شهر نیز خودروها و ونهای رنگارنگ، انواع مختلف غذاها و فستفودها و انواع نوشیدنیهای سرد و گرم را به مشتریان عرضه میکنند. اما فعالیت این ونکافهها و خودروهای غذا در خیابانهای پایتخت، با چالشها و برخی حواشی نیز همراه است که در ادامه، این موضوع را بررسی میکنیم.
ساماندهی ۳۵۰۰ ونکافه و وانتبار در پایتخت
اوایل اردیبهشتماه امسال بود که مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران از ساماندهی ۳ هزار و ۵۰۰ ونکافه و وانتبار تا پایان تیرماه امسال در پایتخت خبر داد. مجتبی اقوامیپناه به نگرانیهای عمومی و مسئولان شهری نسبت به وضعیت بهداشتی، ترافیکی و منظر شهری این کسب و کارهای سیار اشاره کرده و گفت: «نمیتوان اجازه داد هر خودرویی در هر نقطهای از شهر مستقر شود. بهداشت، آلودگی صوتی، منظر شهری و سلامت مردم از جمله مواردی است که باید تحت کنترل و نظارت باشد.»
وی افزود: «با تاکید شهردار تهران، برای ساماندهی مشاغل سیار و موتوری، دستورالعملی تدوین شده که قرار است امسال تمامی ونکافهها و حتی وانتبارهای عرضه میوه، گل، لوازم جانبی موبایل و دیگر مشاغل سیار ساماندهی شوند.»
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر با اشاره به فرآیند اخذ مجوز برای این نوع کسب و کارها گفت: «مرجع صدور مجوز، درگاه ملی مجوزهاست و متقاضیان باید با ثبتنام در این درگاه، مراحل دریافت مجوز کسب و کار را طی کنند.»
به گفته وی، پس از ابن مراحل، شهرداری منطقه لوکیشن مناسب را برای استقرار آنها مشخص و تایید میکند و این محل بهعنوان نقطه فعالیت رسمی آنها شناخته میشود. وی در ادامه درباره ساماندهی ونکافهها و وانتبارهای فعال در پایتخت اضافه کرد: «در حال حاضر حدود ۶۰۰ ونکافه در سطح شهر تهران فعالیت میکنند که تنها ۵۰ مورد آنها دارای مجوز رسمی هستند.»
اقوامیپناه با اشاره به لزوم شفافسازی و افزایش اعتماد عمومی شهروندان ادامه داد: «تمام ونکافهها پس از دریافت مجوز، موظف هستند یک QR کد و کد شناسایی را روی بدنه خودرو نصب کنند تا مشخص شود تحت نظارت شهرداری، اصناف و دستگاههای بهداشتی هستند.»
کمتر از ۱۰ درصد ونکافههای تهران مجوز دارند
اواسط اردیبهشتماه، رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران نیز دراینباره بیان کرد: «تنها کمتر از ۱۰ درصد از ونکافههای پایتخت مجوز فعالیت دارند.»
مهدی پیرهادی درباره وضعیت فعالیت ونکافهها در پایتخت اظهار کرد: «با توجه به شکایت برخی از شهروندان درخصوص بعضی از ونکافهها با موضوع رعایت بهداشت و اهمیت سلامت آنها بهعنوان موضوعی مهم، وزارت بهداشت باید در این زمینه ورود و اظهار نظر کند؛ اما متاسفانه تا امروز هیچگونه اظهارنظری در این رابطه نداشته است. اگر سلامت شهروندان در این خصوص دچار آسیب شود، قطعا یکی از دستگاههایی که باید پاسخگو باشد، وزارت بهداشت است.»
رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورا با اشاره به برگزاری جلساتی با محوریت مدیریت وضعیت ونکافهها در شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری، خاطرنشان کرد: «بر اساس گزارشاتی که در جلسه اخیر با مدیران سازمان شرکت ساماندهی مطرح شد، این مجموعه اعلام کرد که برخی از شهروندان در خصوص مسمومیت و مشکلات بهداشتی این ونکافهها اعتراضاتی را مطرح کردند؛ بنده معتقدم وزارت بهداشت باید در این خصوص ورود کند و بر فعالیت خودروهای غذا نظارت داشته باشد و گزارشهای لازم را بهدستگاههای مرتبط اعلام کند.»
پیرهادی با بیان اینکه بر اساس آمار، بخش زیادی از ونکافههای فعال غیرمجاز هستند، یادآور شد: «باید نظارتهای لازم هم توسط پلیس، هم شهرداری و هم سایر دستگاههای امنیتی که این موضوع به آنها ارتباط دارد، صورت بگیرد و بهوضعیت ونکافههای غیرمجاز رسیدگی شود.»
لازم بهذکر است که مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز در حاشیه جلسه شورا در جمع خبرنگاران از فعالیت برخی ونکافههای غیرمجاز انتقاد کرده و خواستار برخورد پلیس با متخلفان شده بود.
کاهش محسوس ونکافههای غیرمجاز در تهران
روز گذشته، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران گفت: «جمعآوری ونکافههای غیرمجاز در تهران آغاز شده و بر همین اساس نیز تعداد آنها کاهش محسوسی داشته است.»
مجتبی اقوامیپناه در ادامه افزود: «در نشستی که اخیرا برگزار شد، تصمیماتی برای اعمال تغییرات در این حوزه اتخاذ شد و مناطق مختلف شهرداری در حال جمعآوری این واحدهای غیرمجاز هستند. ما ایستادهایم تا آمار ونکافههای مجاز را واقعی کنیم. کسانی هم که قصد راهاندازی کسبوکار در این زمینه را دارند، باید حتما از درگاه ملی مجوزها اقدام بهدریافت مجوز رسمی کنند.»
وی با بیان اینکه ما آمادگی داریم لوکیشنهایی را که مناطق شهرداری در اختیار دارند، به افراد واجد شرایط اختصاص دهیم تا فعالیت خود را آغاز کنند، ادامه داد: «ونکافهها باید مجوزهای بهداشتی لازم را دریافت کنند و خوشبختانه فعالیت ونکافههای غیرمجاز کاهش محسوسی داشته است.»
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران تاکید کرد: «هدف ما جلوگیری از زیست شبانه یا محدود کردن کسبوکارهای نوظهور نیست؛ بلکه میخواهیم این فعالیتها در چارچوب قانون انجام شوند. ما میخواهیم ونکافههایی که فعالیت میکنند، تحت نظارت وزارت بهداشت باشند؛ زیرا بحث اصلی، عرضه غذاست. درحالی که دستفروشان فقط ملزومات میفروشند، ونکافهها مواد غذایی عرضه میکنند که در صورت عدم رعایت بهداشت، میتوانند منجر به مسمومیت شوند.»