مغز انسان در پیری هم عصب میسازد
اقتصاد ایران: تحقیقی جدید نشان می دهد مغز انسان حتی در دوران سالمندی نیز عصب تولید می کند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، محققان مدتها تصور می کردند مغز انسان پس از کودکی عصب جدید تولید نمی کند.
براساس همین دیدگاه مغز انسان یک عضو ثابت و ناتوان از تولید سلول های تازه در بخش های مخصوص حافظه و یادگیری تصور می شد. اما اکنون یک پژوهش جدید خلاف این امر را نشان می دهد و شواهدی بسیار روشن در بر دارد که عصب های جدید در مغز انسان های بزرگسال تا دوران سالمندی به وجود می آید.
گروهی از محققان انستیتو کارولینسکا در سوئد تشکیل عصب های جدید هیپوکاموس، منطقه ای از مغز که برای حافظه، یادگیری و تنظیم احساسات اهمیت دارد را شناسایی کرده اند. در سال 2013 میلادی محققان به رهبری پروفسور جوناس فرایزن درتحقیقی نشان دادند عصب های جدید در هیپوکاموس افراد بزرگسال تشکیل می شود. آنها از روش تاریخ گذاری کربن-14 در دی ان ای استخراج شده از بافت مغز استفاده کردند تا دریابند سلو های جداگانه چه زمان تولید شده اند و چشم اندازی یگانه از نورون زایی در بزرگسالان به وجود بیاورند.
هرچند تحقیق امکان وجود نورون های جدید را نشان داد اما دلیلی برای آنکه این عصب ها از کجا می آیند فراهم نکرد. در پژوهش جدید محققان بافت مغز پس از مرگ افرادی با سن های متفاوت از نوزادی تا 78 سالگی را بررسی و تحلیل کردند تا دریابند سلول های پیش ساز عصبی( پیش در آمدعصب های کاملا توسعه یافته) نه تنها در مغز بزرگسالان نیز وجود دارد، بلکه به طور فعال در حال تقسیم است.
این تحقیق از تکنیک های پیشرفته ای مانند توالی یابی آر ان ای تک هسته ای برای نقشه برداری از فعالیت ژنی درهسته های سلولی مغز استفاده کرد. محققان در این روش با کمک فلو سیتومتری (یک شیوه سلول شناسی)و یادگیری ماشینی مراحل مختلف توسعه عصبی را از سلولهای بنیادی گرفته تا نورونهای نابالغ و در حال تقسیم، شناسایی کنند.
پژوهشگران برای تجسم محل تشکیل این نورونهای جدید، از RNAscope و Xenium، دو ابزار قدرتمند رونویسی فضایی، استفاده کردند. این ابزارها تأیید کردند که تشکیل سلول در شکنج دندانهای، بخشی از هیپوکامپ که با یادگیری، انعطافپذیری شناختی و رمزگذاری خاطرات جدید مرتبط است، اتفاق میافتد.