به گزارش سلامت نیوز به نقل از timesofindia، پس از یک دوره مصرف آنتیبیوتیک، میکروبیوم رودهتان ممکن است بسیار ضعیف شده باشد! آنتیبیوتیکها در کنار از بین بردن باکتریهای بیماریزا، باکتریهای مفید روده را هم از بین میبرند و این موضوع میتواند دستگاه گوارش را دچار مشکل کند.
دکتر جوزف سَلهاب، متخصص گوارش، پنج راهکار مؤثر برای بازسازی روده پس از آنتیبیوتیکها را معرفی کرده است. در ادامه، این پنج قدم ساده اما قدرتمند را مرور میکنیم:
۱) مصرف «پریبیوتیکها» را افزایش دهید
اولین قدم برای ترمیم روده، تغذیهی باکتریهای مفید روده است. غذاهای غنی از «پریبیوتیک» (Prebiotics) میتوانند سوخت موردنیاز باکتریهای خوب را تأمین کنند.
به گفته دکتر سَلهاب:«ترمیم روده فقط با مصرف پروبیوتیکها شروع نمیشود؛ بلکه باید از پریبیوتیکها هم استفاده کرد.»
غذاهای سرشار از پریبیوتیک عبارتند از:
-
سیر
-
پیاز
-
ترهفرنگی
-
جو دوسر
-
سیبزمینی پخته و سردشده
-
موز سبز
-
کنگر فرنگی
-
نان خمیرترش (سورداو)
-
سیب
-
دانههای چیا و تخم کتان
۲) پروبیوتیکها را هم به رژیمتان اضافه کنید
پروبیوتیکها باکتریهای مفید را دوباره به روده وارد میکنند. منابع خوب پروبیوتیک شامل:
-
ماست
-
کفیر
-
کلمترش (ساورکراوت)
-
کیمچی
-
میسو
-
تمپه
-
ناتو
-
کومبوچا
-
خیارشورهای سنتی (در آبنمک)
-
پنیرهای کهنه مثل گودا و چدار
توجه: مصرف پریبیوتیکها در کنار پروبیوتیکها، اثرگذاری پروبیوتیکها را افزایش میدهد.
۳) چربیهای سالم را وارد رژیم کنید
بله، چربیهای سالم فقط برای قلب نیستند!این چربیها به باکتریهای مفید کمک میکنند تا از سد اسید معده عبور کرده و در دیواره روده مستقر شوند.
به گفتهی دکتر سَلهاب:«چربیهای سالم مثل روغن زیتون فرابکر و آووکادو به بقای باکتریها در مسیر گوارشی کمک میکنند.»
غذاهایی که سرشار از چربیهای سالم هستند:
-
روغن زیتون فرابکر (میتوانید روی غذاها بریزید)
-
آووکادو
-
آجیلها (بادام، گردو، پسته، بادام هندی)
-
دانهها (تخم کتان، چیا، شاهدانه، آفتابگردان)
۴) آنتیاکسیدانها را فراموش نکنید
غذاهای غنی از آنتیاکسیدان برای کل بدن و بهویژه سلامت روده مفیدند.آنها التهاب روده را کاهش داده و به ترمیم پوشش داخلی روده که ممکن است در اثر آنتیبیوتیکها آسیب دیده باشد، کمک میکنند.
این خوراکیها مثل یک «مرهم» عمل میکنند:
-
انواع توت (بلوبری، تمشک، توتفرنگی، شاتوت)
-
کلم قرمز
-
کلمپیچ (کِیل)
-
اسفناج
-
آلو
-
پرتقال
-
کنگر فرنگی
۵) بشقاب رنگین، روده سالم
بشقابتان را به رنگینکمان تبدیل کنید! دکتر سَلهاب تأکید میکند:«گیاهان رنگارنگ (قرمز، سبز، زرد، بنفش و ...) ترکیبات گوناگونی دارند که به ترمیم دیواره روده، کاهش التهاب و تغذیهی میکروبهای متنوع کمک میکنند.»
- زرد (مثل فلفل دلمهای و ذرت): ویتامین C برای سلامت پوست و کلاژن
- نارنجی (هویج، سیبزمینی شیرین): بتاکاروتن برای رشد میکروبهای مفید
- قرمز (گوجهفرنگی، هندوانه): لیکوپن با خاصیت آنتیاکسیدانی
- بنفش/آبی (توتها، بادمجان): فلاونوئیدها و آنتوسیانینها برای مقابله با التهاب و حمایت از سلامت روده