به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، قدیمیها میگفتند خوردن خربزه و عسل با هم، خطرناک است و میتواند شکم را سفت و شبیه سنگ کند یا حتی منجر به مرگ شود. البته خوراکیهای دیگری هم هستند که از کودکی به ما هشدار دادهاند که هرگز آنها را با هم نخوریم. مثل ماهی با ماست یا دوغ، شیر با گوشت، ماست یا شیر با ترشی و... این مسئله بهویژه در طب سنتی بیشتر تأکید شده که بخشی از آنها را در ادامه میخوانید.
گوشت و ماست: از نگاه طب سنتی، ماست طبع سرد دارد و گوشت قرمز طبع گرم. این تضاد ممکن است باعث ضعف در هضم، نفخ یا سردی مزاج شود. مصرف همزمان این خوراکیها بهویژه برای معدههای ضعیف توصیه نمیشود.
ماهی با ماست یا دوغ: هر دو طبع سرد دارند و ممکن است موجب سردی مزاج، فلج موقتی یا بثورات پوستی شوند. این باور بهخصوص درباره کودکان یا افراد با مزاج سرد جدیتر گرفته میشود.
سرکه و شیر: سرکه اسیدی و تند است و شیر لطیف و خنثی. ترکیب این دو میتواند باعث بریدن شیر در معده و ایجاد تهوع یا دلدرد شود.
شیر و ترشیجات: ترکیب شیر با مواد ترش و اسیدی مثل خیارشور، سرکه، لیمو و سایر ترشیها باعث بریدن شیر در معده و بروز سوءهاضمه یا دلپیچه میشود.
تخممرغ و ماهی: هر دو از غذاهای سنگین و با هضم دشوار هستند و ترکیبشان ممکن است بار گوارشی بالا و احتمال نفخ یا سردی زیاد ایجاد کند.
شیر و ماهی: ترکیب این دو میتواند باعث لکهای پوستی، سردی شدید و سوءهاضمه شود. گاهی حتی بهعنوان عامل لکهای پیسی هم ذکر شده است.
از نگاه طب نوین
ایرج خسرونیا، متخصص داخلی و فوقتخصص بیماریهای گوارش در اینباره میگوید: «علم پزشکی خوردن همزمان خربزه و عسل را خطرناک یا مرگآور نمیداند. هیچ مدرک و مطالعه علمی یا آزمایشگاهی معتبری هم در اینباره وجود ندارد که نشان دهد خوردن خربزه و عسل با هم باعث مرگ میشود. طبق تجربه 50سال طبابت و تجربه شخصیام به صراحت میگویم که چنین چیزی صحت ندارد.»
بهگفته خسرونیا، موارد دیگر هم همینطور است. در کتابها، متون و مقالات درباره این موارد چیزی نوشته نشده است. ممکن است کسی آلرژی داشته باشد و ترکیب این مواد باعث تشدید آلرژی در او شود. یا مثلا اگر کسی مبتلا به بیماریهای گوارشی است و این امکان وجود دارد که با خوردن بعضی خوراکیها اذیت شود. اما اینکه مصرف ترکیبی این خوراکیها میتواند خطرناک و حتی کشنده باشد، خیر، اینطور نیست.
نکتهای که محمدجواد نخعی، متخصص پوست و مو و زیبایی و استاد دانشگاه هم تأیید میکند و درباره اینکه گفته میشود ترکیب ماست و ترشی باعث بروز لک، کک و مک، پیسی یا بثورات پوستی میشود، میگوید: «این حرفها، پایه علمی ندارد و در هیچ مطالعهای مورد بحث قرار نگرفته است. مصرف همزمان ماست و ترشی یا شیر و ترشیجات و... هم هیچ آسیبی به پوست نمیرساند و باعث بروز لکههای پوستی نمیشود.»
از نگاه طب سنتی
روشنک مکبرنژاد، دکتری تخصصی طب سنتی ایرانی و رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران اما نگاهی متفاوت از متخصصان طب نوین دارد و میگوید: «از دیدگاه طب سنتی، برخی غذاها با یکدیگر ناسازگارند و نباید با هم یا در فاصله زمانی کوتاه مصرف شوند. یکی از علل آن هضم متفاوت این دو ماده غذایی است که باعث میشود بعد از خوردن غذا، آن اخلاط یا موادی که در بدن تولید میشوند، مواد مناسبی نباشند. همچنین مصرف 2 ماده غذایی که از نظر سردی و گرمی با هم سازگاری ندارند (مثلا یک ماده غذایی خیلی سرد است و دیگری خیلی گرم)، میتوانند در بدن عارضه ایجاد کنند.»
او ادامه میدهد: «البته این اثرات و عوارض در همه افراد اتفاق نمیافتد و فقط در بعضیها وجود دارد. اما بهطور کلی این موضوع از دیدگاه طب سنتی واقعیت دارد و فقط باور عمومی نیست.» البته به تأکید مکبرنژاد، خوردن عسل و خربزه کشنده نیست و تحقیقی هم در این رابطه انجام نشده است. رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران در مورد اثرات مصرف همزمان ماست و ترشی روی پوست صورت هم میگوید: «این 2 ماده غذایی طبع سردی دارند و نباید با هم مصرف شوند. این باور که میگوید مصرف همزمان آنها ممکن است باعث ایجاد لک و پیسی یا برص در پوست شود، بین مردم وجود دارد؛ ولی از نگاه طب سنتی، مصرف مکرر ماست و ترشی با هم، ممکن است برای برخی افراد بیماریزا باشد و مشکلات پوستی هم ایجاد کند. هرچند این عوارض لزوما فقط لکههای پوستی نیست.»