الزامات سخت گیرانه جدید خدمات پس از فروش برای شرکت های واردکننده خودرو واردکنندگان خودرو محدود می شوند
اقتصاد ایران: عصر خودرو- بر اساس نسخه جدید ضابطه ارائه خدمات پس از فروش توسط واردکنندگان خودرو به کشور، سخت گیری های جدید ممکن است منجر به حذف بسیاری از شرکت های واردکننده و بقای شرکت هایی شود که توانمندی بالاتری در زمینه خدمات پس از فروش دارند. جدیدترین ویرایس این نامه در دهم اردیبهشت ماه ابلاغ شده است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو »، وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای اجرای مصوبات دوازدهمین جلسه کمیته خودرو و با استناد به قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، ضوابط جدیدی را برای ارائه خدمات پس از فروش خودرو به شرکتهای واردکننده و عرضهکنندگان خودرو ابلاغ کرد. این ضوابط با هدف بهبود کیفیت خدمات پس از فروش و گسترش شبکه نمایندگیها در سطح کشور تدوین شده است.
بر اساس این نامه، شرکتهایی که قصد انعقاد قرارداد ارائه خدمات پس از فروش با سایر شرکتهای واردکننده خودرو را دارند، باید شرایط و الزامات زیر را رعایت کنند:
- کسب حداقل 65 درصد امتیاز در ارزیابی و نظرسنجی مشتریان: شرکتها باید در فرآیند ارزیابی و نظرسنجی مشتریان در حوزه خدمات پس از فروش، حداقل 65 درصد امتیاز را از شرکت بازرسی منتخب کسب کنند.
- دارا بودن تعمیرگاه مرکزی و شبکه نمایندگی: شرکتها باید حداقل دارای یک تعمیرگاه مرکزی با مساحت حداقل 2200 مترمربع و رتبه 2 در کلانشهرها باشند. همچنین، داشتن حداقل 12 نمایندگی خدمات پس از فروش با رتبه 3 در مراکز استانها، مطابق با دستورالعمل شرایط و ضوابط ابلاغی، الزامی است.
- وجود سه جایگاه تعمیر برای هر نشان تجاری: شرکتها باید برای هر نشان تجاری، سه جایگاه تعمیر در اختیار داشته باشند.
- ایجاد انبار قطعات یدکی: شرکتها موظف به ایجاد انبار قطعات یدکی مورد نیاز هستند.
- تأمین و توزیع مناسب قطعات یدکی: ایجاد مکانیزم مناسب برای تأمین و توزیع قطعات یدکی خودروهای تحت پوشش گارانتی الزامی است.
* تبصره: در صورتی که عرضه خودرو در یک منطقه جغرافیایی خاص (مانند ناوگان تاکسیرانی یا اتوبوسرانی) باشد، شبکه خدمات پس از فروش باید در همان محدوده ایجاد شود.
این ضوابط به تمام اعضای مرتبط ابلاغ شده و لازمالاجرا است. شرکتهای فعال در حوزه خدمات پس از فروش خودرو موظفاند این الزامات را رعایت کرده و در ارزیابیهای مربوطه مورد بررسی قرار گیرند.
تعیین شرط رتبه 2 برای شرکت ها در حالی است که سال هاست گزارش های شرکت های بازرسی در زمینه رتبه بندی خدمات پس از فروش انواع شرکت ها به صورت عمومی منتشر نمی شود و ناآگاهی گسترده عمومی در این زمینه وجود دارد و همچنین تقریبا به غیر از دو شرکت بزرگ ارائه دهنده خدمات پس از فروش ایران خودرو و سایپا شرکت دیگری موفق به دریافت این رتبه نشده است و با این حساب یا وزارت صمت باید از این رتبه بندی کوتاه بیاید و یا هیچ شرکتی اجازه واردات خودرو نخواهد داشت. همچنین ارزیابی شرکت ها برای تمدید مجوز واردات برای دوره های یکساله صورت می پذیرد و از زمان ابلاغ این ضابطه، اگر شرکتی برای تمدید اقدام کند و موفق به گذراندن شروط این ضابطه نشود از فهرست واردکنندگان کنار گذاشته خواهد شد. لازم به ذکر است که هنوز میزان جدیت وزارت صمت در اجرای این آیین نامه مشخص نیست.