بدون عشایر، اقتصاد بهرهور و تولیدمحور نخواهیم داشت
اقتصاد ایران: تبریز- رئیس سازمان امور عشایر کشور با تأکید بر نقش بیبدیل عشایر در امنیت غذایی، تولید اقتصادی، حفظ منابع طبیعی و صنایع دستی، گفت: بدون عشایر، اقتصاد بهرهور و تولیدمحور نخواهیم داشت.
به گزارش خبرنگار مهر، جهانبخش میرزاوند، عصر روز سهشنبه در نشست شورای عشایر آذربایجان شرقی با بیان اینکه عشایر عزیز ما مرزداران بیمنت، حافظان منابع طبیعی و نگهبانان تولید بهرهور هستند، اظهار کرد: این قشر کمتوقع و پرتلاش، پایههای استقلال و سربلندی کشور را تقویت میکنند و اگر نباشند، ضریب وابستگی ما در حوزههای گوناگون افزایش مییابد.
وی تأکید کرد: بدون جامعه عشایری، کشور از یک جامعه مولد و بهرهور به جامعهای مصرفکننده بدل میشود و ناترازی در حوزههای انرژی، مواد غذایی و اقتصاد به اوج میرسد. امروز عشایر ۳۵ درصد از صنایع دستی کشور را تولید میکنند و دستبافتههای زنان عشایری، حافظه زیسته و فرهنگ اقوام ایرانی را روایت میکند. اگر خواهان اقتصادی بدون نفت هستیم، صنایع دستی باید اولویت نخست ما باشد تا این دانش بومی ثبت و حفظ شود.
میرزاوند با اشاره به ظرفیتهای بالقوه گردشگری در جامعه عشایری اظهار داشت: برخلاف نگاه رایج که رشد را مساوی توسعه در روستاها میداند، منابع تولیدی بسیاری از روستاها در معرض تهدید قرار گرفته و باید برای احیای آنها هزینه مضاعف شود. جامعه عشایری نهتنها سبک زندگی سنتی و لباس بومی خود را حفظ کرده بلکه ورزشهای محلی را نیز زنده نگه داشته و اینها جاذبههای مهم گردشگریاند که باید به آنها توجه کرد.
وی با انتقاد از واردات گسترده گوشت قرمز، گفت: کشور ما سالانه یک میلیارد و ۳۷۵ میلیون دلار ارز برای واردات گوشت هزینه میکند و این در حالی است که اگر بخشی از این منابع ارزی با نرخ تفاوت ۲۸ هزار تومانی تا نرخ شناور (که حدود ۶ همت میشود) به صندوق حمایت از عشایر تخصیص یابد، دیگر نیازی به واردات نخواهیم داشت. واردات گوشت در شرایط فعلی به دلاری نیاز دارد که نداریم، و زیرساختهایی مثل سردخانه و انرژی نیز هزینهبر است.
رئیس سازمان امور عشایر کشور با اشاره به شعار سال که از سوی رهبر معظم انقلاب بهعنوان سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شده، تصریح کرد: پربازدهترین سرمایهگذاری، توجه به تولید در جامعه عشایری است. مصوبه هیأت دولت در دهه ۸۰ و در دولت شهید رئیسی نیز بر این امر تأکید دارد که دستگاهها موظف به خدمترسانی به عشایر هستند، اما متأسفانه اغلب آنها در عمل کوتاهی میکنند.
میرزاوند افزود: توسعه جامعه عشایری باید بهعنوان پیوست تمامی پروژههای کشور لحاظ شود و این حرکت میتواند از آذربایجان شرقی آغاز گردد. همچنین در تخصیص اعتبارات، شاخص محرومیتها باید مدنظر قرار گیرد. هر جا که شبکه برقرسانی وجود دارد، عشایر نیز باید از انشعاب برق برخوردار شوند و نیروگاههای خورشیدی در اولویت مناطق عشایری باشند.
وی پیشنهاد کرد که «کافینتهای سیار» از استان آذربایجان شرقی آغاز به کار کنند و شهرداریها مکلف شوند مکانی را برای عرضه مستقیم تولیدات زنان عشایری در شهرها اختصاص دهند.
رئیس سازمان امور عشایر کشور در پایان گفت: همه ما سربازان نظام جمهوری اسلامی هستیم و باید در عمل نیز وفاداریمان را به عدالت، تولید و خودکفایی ملی اثبات کنیم.