ابرپروژه عمرانی مازندران در آستانه افتتاح؛ چالش های زباله سوز ساری

اقتصاد ایران: ساری- بیش از یک دهه از آغاز ساخت زباله سوز ساری می گذرد و این پروژه روزهای پایانی را برای افتتاح سپری می کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بیش از یک دهه کمتر واژه‌ای به اندازه واژگان زباله، زباله سوز، نیروگاه زباله سوز، جمع آوری آشغال و غیره شهروندان مازندرانی بویژه ساکنان شهرستان ساری را می‌آزارد. واژگانی که در طی زمان فضای عمومی جامعه را با شرایط شکننده و بدبینانه مواجه کرد و تبعات و پیامدهای نامناسب اجتماعی و سیاسی و مدیریت امور شهری را رقم زد.

عمده سوال شهرنشینان ساری و حومه معطوف به این مسئله است که به راستی مهمترین و اصلی ترین مانع و مشکلی که دولت‌ها نمی‌توانند موضوع و مسئله نیروگاه زباله سوز ساری را حل و فصل کنند، چیست؟ کدامیک از عوامل و متغیرها در معضلِ به سامان رسانیدن ماجرای پروژه احداث نیروگاه زباله سوز ساری نقش دارند؟ مدیریت ناکارآمد، اندک منابع، عدم انسجام در سطوح مختلف مدیریت، بی توجهی به نیازهای شهروندان و غیره.

بررسی اسناد حکایت از آن دارد که آغاز فعالیت احداث نیروگاه زباله سوز ساری به اوایل دهه نود مربوط است. یعنی از سال ۱۳۹۱ که موضوع انعقاد قرارداد از سوی نهادهای ذیربط به اطلاع مردم رسید و انعکاس و بازتاب یافت تا به امروز همچنان موضوعی قابل تأمل و البته نگران کننده برای جملگی مردم از هر طبقه و قشر قلمداد می‌شود.

به راستی علت به تعویق افتادن پروژه‌ای با این همه اهمیت و ضرورت به چه علل و عواملی مربوط است که علاوه بر مردم استان مازندران، بعضی ساکنان استان‌های سمنان و گلستان نیز از آسیب‌های آن در امان نبودند؟

بی هیچ شک و شبهه، صرف نظر از علل مختلف، مدیریتی مقتدر، قاطع و پیگیر می‌توانست به این معضل که حیثیت و کارآمدی دولت‌ها را نیر به چالش کشیده بود خاتمه دهد.

معرفی پروژه نیروگاه زباله سوز

بر اساس مصوبه هیئت دولت، در جریان سفر به استان گیلان در خصوص احداث نیروگاه‌های زباله سوز در استان‌های شمالی کشور، مقرّر شد که مبلغ ۵۰ میلیون یورو تسهیلات ارزی و ۵۰۰ میلیارد ریال از محل منابع عمومی جهت احداث نیروگاه زباله سوز به هر یک از استان‌های شمالی کشور (گیلان و مازندران) تخصیص داده شود که متعاقب مصوبه مذکور در تاریخ ۲۲/‌۰۷/‌۱۳۹۰‬ قراردادی به شماره ۱۶۵۴۶۱ فی مابین شهرداری ساری و شرکت تدبیر توسعه سلامت (TTS) در قالب فروش اقساطی نیروگاه زباله‌سوز (به صورت ۶۰ درصد نقد و ۴۰ درصد بازپرداخت ۴ ساله) منعقد شد.

ابرپروژه عمرانی مازندران در آستانه افتتاح؛ چالش های زباله سوز ساری

عنوان قرارداد مشارکت در طراحی، تأمین تجهیزات، ساخت، نصب، راه اندازی و راهبری نیروگاه زباله سوز به روش B.O.T فی مابین شهرداری شهرستان ساری و شرکت تدبیر توسعه سلامت (TTS) بوده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران اعتبار مورد نیاز برای تکمیل بخش ابنیه پروژه ۴۵۰ تنی نیروگاه زباله سوز ساری را سه هزار میلیارد ریال اعلام کرد.

عبدالرضا دادبود در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت نیروگاه ۴۵۰ تنی شهرستان ساری اظهار کرد: بر اساس گزارشات واصله از شهرداری شهرستان ساری و مدیر طرح، میزان پیشرفت فیزیکی کل پروژه در حال حاضر در بخش ابنیه ۹۷ درصد در بخش ورود تجهیزات ۹۷ درصد و در بخش نصب تجهیزات ابنیه ۹۱ درصد است.

وی درباره اصلی ترین تجهیزات باقیمانده برای تکمیل پروژه افزود: با توجه به درصد بالای پیشرفت فعالیت در تکمیل پروژه، در شرایط حاضر ضرورت جدی جهت خرید سه کانتینر تابلوی LV بسیار مهم و اساسی که با تاکید جدی استاندار موضوع با جد و جهد در دستور کار قرار گرفت که در حال حاضر از بندر دبی به سمت بندرعباس در حال حمل بوده و ان شاءالله تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ ماه جاری به محل سایت، حمل خواهد شد.

از سال ۱۳۹۱ تا کنون مبلغ ۶۱۲ میلیارد ریال از محل منابع دولتی برای تکمیل این پروژه تخصیص داده شده است

وی درباره مستندات مالی پروژه اظهار کرد: از سال ۱۳۹۱ تا کنون مبلغ ۶۱۲ میلیارد ریال از محل منابع دولتی برای تکمیل این پروژه تخصیص داده شده است که در جدول زیر مبالغ تخصصی در سنوات مختلف قید شده است.

دادبود ادامه داد: مدت زمان مورد نیاز برای تکمیل پروژه، ۲ ماه برای بخش ابنیه و ۴ ماه برای بخش تجهیزات و مبلغ مورد نیاز برای تکمیل پروژه، ۲۸۸ هزار دلار برای بخش تجهیزات (باقیمانده سهم شهرداری) و سه هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال برای تکمیل و اتمام بخش ابنیه است.

سرپرست معاونت عمرانی استانداری مازندران درباره راه دسترسی پروژه گفت: راه دسترسی مجزا از خارج شهرک صنعتی به طول ۴ کیلومتر با تأمین منابع مالی و تملک برخی از بخش‌های معارض تا پایان آذر ماه و قبل از رسیدن ظرفیت نیروگاه به ظرفیت اسمی احداث خواهد شد و برآورد سال قبل برای اجرای این بخش حدود ۴۰ میلیارد تومان بوده و شهرداری پس از به روزرسانی هزینه‌ها و تخصیص منابع باید نسبت به انعقاد قرارداد اقدام می‌نماید.

وی درباره تأمین آب‌پروژه افزود: آب خام مورد نیاز نیروگاه در مقطع شروع راه‌اندازی، ۱۶ لیتر در ثانیه (حدود ۱۳۸۰ مترمکعب در روز) است. گزینه اصلی برای تأمین آب، آب سد شهید رجایی بوده و حفر چاه برای تأمین آب در شرایط تنش آبی در دستور کار شهرداری قرار دارد.

دادبود ادامه داد: در حال حاضر در زمینه آبرسانی، حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی حاصل شده و حدود ۲ کیلومتر از مسیر ۵ کیلومتری انتقال آب (از سد به مخزن خاکی و از آنجا به مخزن ۱۰۰۰) انجام شده است.

وی درباره تأمین برق‌نیز گفت: در حال حاضر، اشتراک ۸۵۰ کیلووات برای مصارف داخلی نیروگاه و ۱.۵ مگاواتی برای راه اندازی نیروگاه خریداری شده است و برای انتقال برق تولیدی نیروگاه به شبکه سراسری، حدود ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی حاصل شده و در این راستا ساخت تابلوها و خرید و اجرای کابل‌های خودنگهدار انجام شده و نصب روی تیرها در حال انجام است.

دادبود تصریح کرد: در صورت پذیرش ۴۵۰ تن زباله به صورت روزانه در نیروگاه، میزان تولید برق حدود ۵ مگاوات بر ساعت خواهد بود.

چالش‌ها و ملاحظات اجرایی پروژه

به رغم تلاش‌های مدیران و عوامل اجرایی این پروژه چالش‌ها و مشکلاتی در آینده این پروژه عظیم را تهدید و آثار این مشکلات موضوعاتی اجرایی آن را برای مدیران دستخوش نگرانی می‌نماید که عبارتند از: مدیریت خاکسترهای تولیدی نیروگاه، عدم تعیین تکلیف سیستم پیش‌تصفیه و درایر، عدم تناسب حجم زباله‌های عادی تولیدی در ناحیه عملیاتی ساری با ظرفیت اسمی نیروگاه زباله‌سوز ونیاز به اصلاح پهنه‌بندی عملیاتی، مشکل مدیریت و دفع خاکسترهای باقیمانده از نیروگاه زباله‌سوز، تأخیرات ایجاد شده در فاز تأمین تجهیزات به واسطه وجود تحریم‌های اقتصادی.

ابرپروژه عمرانی مازندران در آستانه افتتاح؛ چالش های زباله سوز ساری

استاندار مازندران به اثرات مثبت اجرای پروژه اشاره و اضافه کرد: ان شاءالله با راه اندازی و اتمام کار آثار و تبعات مثبت و سازنده‌ای متوجه استان خواهد شد که عمده ترین آن شامل تولید ۵ مگاوات برق در ازای پذیرش و امحای ۴۵۰ تن زباله در روز که تأثیر مستقیم در رفع ناترازی انرژی سطح استان است.

مهدی یونسی در گفت وگو با خبرنگار مهر ایجاد فرصت اشتغال توأمان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در راستای سیستم اقتصاد چرخشی، حل مشکل شیرابه‌های تولیدی زباله که آثار نامناسبی را در سطح شهر و محیط زندگی مردم در پی دارد، کنترل آثار سو بهداشتی و زیست محیطی ناشی از دفن و تلنبار زباله در محیط، کاهش هزینه‌های مدیریت پسماند را از جمله اثرات بیان کرد.

وی از جذب ۱۰۰ میلیارد تومان از اعتبار برای تکمیل بخش ابنیه پروژه در قالب تخصص اعتبار از محل ماده ۵۸ به شهرهای با جمعیت کم خبر داد و گفت: در نوبت اول، مبلغ ۵۰ میلیارد تومان آن جذب و هزینه شد و مکاتبات و پیگیری‌های لازم برای تخصیص نوبت دوم در حال انجام است.

یونسی رفع مشکل ترخیص تجهیزات وارداتی با پیگیری‌های مستمر که منجر به ورود بیش از ۹۸ درصد تجهیزات به محل اجرای پروژه شد را از دیگر اقدامات ذکر کرد و گفت: آغاز عملیات نصب تجهیزات زباله سوز ساری در محل اجرای پروژه و هدف گذاری برای بهره برداری در تیر ماه سال جاری و تعیین تکلیف و انعقاد قراردادهای بخش آبرسانی (با حدود ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی)، تأمین برق (با حدود ۸۰ در صد پیشرفت فیزیکی) و ابلاغ عملیات اجرایی بخش احداث پیش تسویه و اصلاحات ابنیه‌ای کلینگ تاور از دیگر اقدامات است.

استاندار مازندران ادامه داد: رایزنی مستمر با وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها جهت پرداخت صورت وضعیت‌های تأیید شده بخش ابنیه که منجر به پرداخت ۴۵ میلیارد تومان از خزانه برای این منظور شد.

مازندران دارای دو نیروگاه زباله سوز در ساری و نوشهر است.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ