به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،در آستانه هفته ملی سلامت دستگاه گوارش، متخصصان نسبت به تهدیدهای جدی برای سلامت گوارشی ایرانیها، بهویژه کودکان و جوانان هشدار دادند. دکتر فرهاد رمانی، رئیس انجمن گوارش و کبد ایران، در نشست خبری این هفته گفت: استفاده بیرویه از آنتیبیوتیک برای درمان سرماخوردگی کودکان کاملاً غیرضروری و مضر است، چرا که با از بین بردن میکروبهای مفید، باعث اختلال در عملکرد روده و گوارش میشود.
وی افزود: در ۹۹ درصد موارد سرماخوردگی کودکان نیازی به آنتیبیوتیک نیست، اما متأسفانه باور غلط در خانوادهها موجب تجویز نابهجای این داروها شده است.
چاقی و تغذیه ناسالم؛ بستر بروز سرطانهای گوارشی
دکتر همایون واحدی، عضو هیئت مدیره انجمن، با اشاره به آمارهای وزارت بهداشت گفت: بیش از ۶۰ درصد جمعیت ایران اضافه وزن دارند و ۲۰ درصد دچار چاقی هستند؛ موضوعی که به گفته او یکی از دلایل اصلی بروز التهاب، دیابت، بیماریهای قلبی و حتی سرطانهای گوارشی است.
او هشدار داد: مصرف گسترده تنقلات صنعتی مانند چیپس، پفک و غذاهای فرآوریشده در بین کودکان و نوجوانان نگرانکننده است و باید آگاهسازی گستردهای در خصوص تغذیه سالم انجام شود.
سرطان روده در جوانان؛ زنگ خطر برای نسل آینده
دکتر واحدی اعلام کرد: متأسفانه شیوع سرطان روده بزرگ به سنین زیر ۴۰ سال رسیده است و نیاز به غربالگری و تشخیص زودهنگام بیش از پیش احساس میشود. همچنین سرطان معده به عنوان شایعترین سرطان دستگاه گوارش در کشور مطرح است که رابطه مستقیم با سبک زندگی ناسالم دارد.
روده سالم، ذهن سالم
دکتر ناصر ابراهیمی، متخصص گوارش، با اشاره به ارتباط میان سلامت روده و بیماریهای عصبی همچون آلزایمر گفت: تغذیه نامناسب باعث برهم خوردن تعادل میکروبی بدن و بروز بیماریهای مغزی، دیابت و فراموشی در سنین بالا میشود. او تأکید کرد: خونریزی از مقعد را نباید ساده تلقی کرد، چرا که ممکن است اولین نشانه از سرطان روده بزرگ باشد.
اصول تغذیه سالم از نگاه پزشکان
دکتر فروغ البرزی، دبیر انجمن، با اشاره به رشد سریع کبد چرب در کشور گفت: این بیماری دارویی ندارد و تنها راه درمان آن، تغییر سبک زندگی و کاهش مصرف نان، برنج و قند است. او همچنین هشدار داد رژیمهای غذایی سخت مانند فستینگ، اگر طولانیمدت دنبال شوند، به بدن آسیب میزنند.
از دیگر توصیههای مطرحشده توسط متخصصان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
مصرف روزانه میوههای رنگی، فیبر، جو دوسر و برنج قهوهای
-
داشتن فعالیت بدنی منظم و خواب کافی
-
آهسته غذا خوردن و پرهیز از پرخوری شبانه
-
پرهیز از سیگار، قلیان و غذاهای پرنمک و پرچرب
متخصصان هشدار میدهند: اگر روند فعلی تغذیه ناسالم و تجویز بیرویه دارو ادامه یابد، باید منتظر افزایش بیماریهای خطرناک گوارشی در نسلهای آینده باشیم. اصلاح سبک زندگی از دوران کودکی آغاز میشود.