دیدگاه امام خمینی (ره) درباره مواقف و مشاهد حج
اقتصاد ایران: امام خمینی (ره) معتقد بودند که حج نه تنها یک عبادت فردی بلکه نماد اتحاد و همبستگی امت اسلامی است که در پرتو آن، روحانیت و معنویت در کنار هم تقویت میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حج، به عنوان یکی از ارکان اصلی اسلام، همواره توجه علما و متفکران دینی را به خود جلب کرده است. این فریضه، با ابعاد متنوعی از جمله ابعاد عبادی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، زمینهساز تحولات عمیق در زندگی فردی و جمعی مسلمانان میگردد. بر اساس گرایشهای فکری مختلف، نظرات و تفسیرهای متفاوتی درباره اهداف، فلسفه و آثار حج ارائه شده است، که هر یک بر اهمیت و جایگاه این مناسک در تقویت هویت دینی و وحدت جهان اسلام تأکید دارند.
در عین حال، اندیشمندان بر اثرات گسترده حج بر روابط بینالمللی، فرهنگسازی و ترویج ارزشهای انسانی نیز تأکید میورزند. برخی معتقدند که حج نه تنها یک عمل عبادی است، بلکه ابزاری برای تقویت همبستگی و برادری میان مسلمانان از سراسر جهان به شمار میرود. این دیدگاهها، هر یک بر ضرورت حفظ و ترویج آداب و رسوم صحیح حج تأکید میکنند و بر نقش آن در تقویت پیوندهای معنوی و اجتماعی تأکید دارند، در نتیجه، هر گرایشی سعی در تبیین ابعاد مختلف این فریضه و اثرات آن بر جامعه دارد.
امام خمینی رحمةالله علیه نیز به عنوان یکی از اندیشمندان دینی با گرایش عرفانی خاصشان، نگرشی خاص به حج داشتند و همواره در صدد ارائهی تفسیری عرفانی ــ اجتماعی از حج بودند. ایشان معتقد بودند که حج نه تنها یک عبادت فردی بلکه نماد اتحاد و همبستگی امت اسلامی است که در پرتو آن، روحانیت و معنویت در کنار هم تقویت میشود. امام خمینی، حج را زمینهساز بیداری اسلامی، تقویت روحیه مبارزه و اصلاح جامعه میدانستند و بر اهمیت توجه به ابعاد عرفانی و اجتماعی این مناسک در راستای تقویت معنویت و وحدت مسلمین تأکید میکردند.
در ادامه، قسمتی از بیانات ایشان با محوریت معارف مواقف حج را میخوانید:
لبیک و فریاد «لا» بر طاغوتها
«در لبیک لبیک، «نه» بر همه بتها گویید و فریاد «لا» بر همه طاغوتها و طاغوتچهها کشید و در طواف حرم خدا که نشانه عشق به حق است، دل را از دیگران تهی کنید و جان را از خوف غیر حق پاک سازید و به موازات عشق به حق از بتهای بزرگ و کوچک و طاغوتها و وابستگانشان برائت جویید که خدای تعالی و دوستان او از آنان برائت جستند و همه آزادگان جهان از آنان بری هستند.
حَجَرالاسود؛ بیعت با خدا، رسولان و صالحان
و در لمس «حَجَرالاسود» بیعت با خدا بندید، که با دشمنان او و رسولانش و صالحان و آزادگان دشمن باشید و به اطاعت و بندگی آنان، هر که باشد و هر جا باشد، سر ننهید و خوف و زبونی را از دل بزدایید که دشمنان خدا و در رأس آنان شیطان بزرگ زبونند، هر چند در ابزار آدمکشی و سرکوبی و جنایتشان برتری داشته باشند.
سعی بین صفا و مروه و یافتن محبوب
و در سعی بین صفا و مروه، با صدق و صفا سعی دریافتن محبوب کنید که با یافتن او همه یافتهای دنیاوی گسسته شود و همه شکها و تردیدها فرو ریزد و همه خوف و رجاهای حیوانی زایل شود و همه دلبستگیهای مادی گسسته شود و آزادگیها شکفته گردد و قید و بند شیطان و طاغوت که بندگان خدا را به اسارت و اطاعت کشند، در هم ریزد.
مشعر الحرام و تقویت شعور سیاسی
و با حال شعور و عرفان به مشعرالحرام و عرفات روید و در هر موقف به اطمینان قلب بر وعدههای حق و حکومت مستضعفان بیفزایید و با سکوت و سکون تفکر در آیات حق کنید و به فکر نجات محرومان و مستضعفان از چنگال استکبار جهانی باشید و راههای نجات را از حق، در آن مواقف کریمه طلب کنید.
منا و قربانی کردن محبوبترینها
پس به منا روید و آرزوهای حقانی را در آنجا دریابید که آن قربانی نمودن محبوبترین چیز خویش در راه محبوب مطلق است. و بدانید تا از این محبوبها که بالاترینش حب نفس است و حب دنیا تابع آن است، نگذرید به محبوب مطلق نرسید و در این حال است که شیطان را رجم کنید و شیطان از شما بگریزد. و رجم شیطان را در موارد مختلف با دستورهای الهی تکرار کنید که شیطان و شیطان زادگان همه گریزان شوند.
شرط همه مناسک و مواقف برای رسیدن به آرزوهای فطری و آمال انسانی، اجتماع همه مسلمانان در این مراحل و مواقف و وحدت کلمه تمامی طوایف مسلمین است بدون اعتنا به زبان و رنگ و قبیله و طایفه و مرز و بوم و عصبیتهای جاهلی، و هماهنگ خروشیدن بر دشمن مشترک است که دشمن اسلام عزیز است و در این عصر از آن سیلی خورده است و آن را مانع غارتگریهای خود میداند و با تفرقه افکنی و نفاق پراکنی میخواهد این مانع ملموس را از سر راه خود بردارد. و عمال مزدور آنان که در رأس آنها آخوندهای حسود دنیاگرای درباریاند و در هر جا و هر وقت خصوصاً در ایام حج و مراسم الهی آن، مأمور اجرای این مقاصد شوم میباشند.
انتهایپیام/