پروژه آمریکا در لبنان راه به جایی نمیبرد
اقتصاد ایران: به اعتقاد یک تحلیلگر معروف اسرائیلی، الگوی ترامپ که در سوریه در حال اجرا است در لبنان سرنوشتی جز شکست نخواهد داشت.
به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، تسفی بارئیل در یادداشتی که امروز دوشنبه در روزنامه هاآرتص منتشر شد تاکید کرد، دشواری خلع سلاح (مقاومت) در لبنان و نبود کشوری منطقهای که بتواند حامی و تضمین کننده عملکرد کابینه بیروت باشد، کار را برای ترامپ دشوار کرده و این امر میتواند اسرائیل را در این جبهه همچنان تنها باقی نگه دارد.
در مقدمه این مقاله آمده است، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز شنبه در سخنرانی خود که در جمع نظامیان آمریکایی در ویست پوینت ایراد کرد، تاکید نمود، ما برای چند دهه نظامیان خود را به برای جنگهای صلیبی به کشورهایی که اصلا هیچ تمایلی به ارتباط با ما ندارند، گسیل داشتیم و به نمایندگی از رهبران نادان و نا آگاه به امور کشورهای دور دست این کار را انجام و باعث شدیم تا از نظامیان ما در آزمایشهای ایدئولوژیک سوء استفاده کنند، آنها نیروهای مسلح آمریکا را مجبور به اجرای انواع و اقسام پروژههای اجتماعی و سیاسی کردند در حالی که مرزهای ما بی دفاع باقی ماند، ما برای مرزهای سه کشور دیگر جنگیدیم اما برای مرزهای خود نه!
در بخش دیگری از این مقاله با اشاره به پروژه آمریکا و ترامپ برای سوریه آمده است، دسامبر گذشته بود که سوریه موفق شد از کمکهای اقتصادی محدودی که عمدتا از سوی عربستان سعودی، قطر و ترکیه تامین شده بود، استفاده کند و اکثر آن هم صرف تامین مالی فعالیتهای دولت مورد استفاده قرار گرفت.
اما از این به بعد میتواند از میلیاردها دلار برای بازسازی استفاده کند، این در حالی است که حتی قبل از رفع تحریمها هم دولت حاکم بر سوریه قراردادهایی را با شرکتهای خارجی به امضا رسانده بود.
در این بین ترامپ به فکر آن است تا از این پروژه برای لبنان هم الگو برداری کند، چون در ظاهر ساختار جدیدی در لبنان به رهبری رئیس جمهور جوزف عون و نخست وزیر نواف سلام شکل گرفته است و این کشور هم نیازمند دهها میلیارد دلار برای بازسازی ویرانههای جنگ و خروج اقتصادش از بحران میباشد.
به زعم این تحلیلگر صهیونیست، لبنان نیز امروز تکیه خاصی به کنترل سلاح و فعالیتهای نظامی در دست دولت دارد و در این راستا به متن توافق آتش بس با اسرائیل که لبنان را ملزم به خلع سلاح گروههای شبه نظامی مینماید، تکیه دارد.
اما لبنان شرایط متفاوتی دارد، دولت لبنان که روز شنبه موفق شد هر چهار دور انتخابات شهرداریها را بعد از 3 سال تاخیر با موفقیت به انجام برساند (انتخاباتی که در آن نامزدهای حزب الله پیروزی قابل توجهی داشتند) امروز با معضل نحوه تعامل با این سلاح را بدون آنکه این امر به اعتراضات گسترده منجر شده و کشور را به جنگ داخلی پیش ببرد، دارد.
در حال حاضر محمود عباس به کمک این پروژه آمده و توانست مسئله سلاح موجود در اردوگاههای فلسطینی را حل و فصل کند.
با این حال لبنان با سوریه تفاوت دارد، در سوریه کشورهای عربی حضور دارند که توانستند تامین شرایط آمریکا را در این کشور تضمین کنند (بخوانید خواستههای ترامپ را به دولت آن دیکته کنند)، اما در لبنان شرایط متفاوت است هیچ کشوری امکان تضمین چنین امری را برای آمریکا ندارد، (که خواستههای آمریکا را به حزب الله دیکته کند) گرچه عربستان سعودی و امارات متحده عربی قول همکاری در بازسازی لبنان را دادهاند، قطر هم رقم کمکهای سالانه خود را به ارتش لبنان دو برابر کرده و از 60 میلیون دلار به 120 میلیون دلار رسانده است اما بر خلاف سوریه هیچ کشوری حاضر نشده است به ترامپ تضمین بدهد که دولت لبنان در راستای خواستههای واشنگتن به ویژه در نحوه تعامل با حزب الله عمل خواهد کرد.
به اعتقاد این تحلیلگر، امروز ترامپ در تلاش خود برای قطع ارتباط تدریجی با لبنان همانگونه که این کار را با سوریه انجام میدهد سه راه پیش روی خود میبیند که مجبور است برای جلوگیری از شعله ور شدن جنگ جدیدی که اسرائیل را به خطر خواهند انداخت، یکی را انتخاب کند.
یا باید الگوی به کار گرفته شده برای تندروهای سوریه حاکم بر این کشور را برای لبنان هم اجرا کرده و همان امتیازات داده شده به این گروه را به لبنانی هم بدهد، این به آن معنی است که دست دولت لبنان را برای گفتگو برای هر مدت و زمان مورد نیاز با حزب الله بدهد.
دوم اینکه تمامی توان و ظرفیت رسانهای خود را برای خلع سلاح به کار گرفته و با این کار ریسک از دست دادن کنترل اوضاع را به جان بخرد.
راه سومی هم وجود دارد که کلا به لبنان پشت کرده، آن را رها کرده و اجازه بدهد که مسایل خود را مستقیما با اسرائیل حل و فصل کرده و هیچ دخالتی در این امر نداشته باشد.
انتهای پیام/