به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر احمد اسمعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، از اجرای سراسری دو طرح مکملیاری آهن و ویتامین D در مدارس کشور خبر داد و هدف آن را پیشگیری از کمبود ریزمغذیهای حیاتی در دانشآموزان عنوان کرد.
او گفت: مکملیاری با آهن بیش از ۲ دهه است که در مدارس دخترانه مقطع متوسطه اول و دوم اجرا میشود. در این طرح، هر دانشآموز دختر، هفتهای یک قرص آهن به مدت چهار ماه از سال تحصیلی دریافت میکند.
مکملها از طریق مراکز بهداشتی به مدارس تحویل داده شده و مسئولیت اجرای آن با مدیران مدارس است. همچنین، پیش از آغاز توزیع مکملها، آموزشهای لازم توسط کارشناسان تغذیه به معلمان، مراقبین سلامت، والدین و خود دانشآموزان ارائه میشود.
چرا آهن؟
اسمعیلزاده توضیح داد که کمبود آهن یکی از عوامل اصلی کمخونی، ضعف تمرکز، افت یادگیری، خستگی زودرس و ضعف سیستم ایمنی در نوجوانان است. به همین دلیل، علاوه بر مصرف مکمل، تغذیه مناسب و مصرف منابع آهن مثل گوشت، عدس و لوبیا نیز ضروری است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، میزان مشارکت در برنامه مکملیاری آهن از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ از ۵۷ درصد به ۹۱ درصد افزایش یافته است.
ویتامین D؛ ضد افسردگی خاموش
او همچنین به اجرای برنامه مکملیاری ویتامین D اشاره کرد و گفت: این برنامه از سال ۱۳۹۳ شروع شده و اکنون در تمام مدارس متوسطه دخترانه و پسرانه اجرا میشود. طبق این طرح، دانشآموزان هر ماه یک قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین D دریافت میکنند.
با وجود اجرای این طرح و حتی امکان تهیه مکمل از داروخانهها، کمبود ویتامین D در جمعیت دانشآموزی همچنان شایع است. به گفته اسمعیلزاده، میزان مشارکت در این برنامه نیز طی سه سال اخیر از ۵۱ درصد به ۸۰ درصد افزایش یافته است.
چالشها و راهحلها
با وجود موفقیت نسبی، این برنامه با چالشهایی همچون کمبود بودجه، همکارینکردن برخی مدارس، و مقاومت دانشآموزان در مصرف مکملها روبهرو است.
وزارت بهداشت برای رفع این موانع، بر آموزش گسترده و همکاری با شرکتهای دارویی جهت تأمین مکملهای با عوارض گوارشی کمتر تأکید دارد تا پذیرش مصرف مکمل در میان نوجوانان افزایش یابد.
اگر مایل باشید، میتوانم این خبر را به قالب پست اینستاگرام، اسلاید پاورپوینت برای ارائه در مدارس یا پوستر اطلاعرسانی برای والدین و مدیران مدرسه هم تبدیل کنم. مایلید؟