حکایت بیش از دو دهه ورود فاضلاب بیمارستانی به رودخانه بشار
اقتصاد ایران: یاسوج-در حالی که بیش از دو دهه از ورود فاضلاب یکی از بیمارستان های یاسوج به رودخانه بشار این شهر می گذرد اما هر چند وقت یک بار این موضوع باید توسط فعالان زیست محیطی در رسانه ها منتشر شود.
به گزارش خبرنگار مهر، گروه استانها: حکایت ورود پسابها به رودخانه بشار یاسوج به نیم قرن اخیر یعنی زمانی که کارخانه قند یاسوج در مجاورت این رودخانه راه اندازی شد بر میگردد.
افزایش تعداد مراکزی که پساب آنها به رودخانه بشار میریزد
اما در سه دهه گذشته مراکز دیگری اعم از درمانی، صنعتی و کشاورزی در مجاورت این رودخانه نیز راه اندازی شدند که میتوان به بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج، هتل آزادی، مرکز ام آر آی، دانشکدههای علوم پزشکی، تصفیه خانه، گاوداری ۳ هزار راسی در پاتاوه نیز اشاره کرد که از این امر مستثنا نبودهاند.
کارشناسان محیط زیست معتقدند که در صورت وجود تصفیه خانهها در این مراکز امکان ورود پسابهای بی خطر وجود دارد اما اگر قبل از تصفیه شدن وارد این رودخانه شوند مشکلات میکروبی برای انسانها و موجودات آبزی به وجود میآورند.
البته در پایین دست این رودخانه مزارع کشت برنج و پرورش ماهی نیز وجود دارد که اگر پسابهای آلوده و میکروبی وارد آنها شوند سلامت موجوداتی مثل ماهیها به خط میافتد.
برخی از افراد بومی نیز با ماهیگیری در این رودخانه امرار معاش میکنند که در صورت آلوده بودن این ماهیها میتواند بیماریهای گوارشی را برای انسانها نیز به وجود بیاورد.
به رغم اینکه چندین بار این موضوعات در رسانهها منتشر شد اما گویا سالهای سال طول بکشد تا مشکلی در استان کهگیلویه و بویراحمد همانند پروژههای عمرانی آن به نتیجه برسد.
ورود فاضلاب مراکز درمانی و صنعتی قبل از تصفیه مشکلات زیست محیطی ایجاد میکند
در همین رابطه، معاون پایش اداره حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار مهر با تأیید ورود فاضلاب بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج به رودخانه بشار این شهر، گفت: بعد از رسانهای شدن این موضوع بیمارستان اقدام به فعال کردن تصفیه خانه کرده اما کافی نیست ضرورت دارد که فاضلاب این مرکز درمانی به فاضلاب شهری وصل شود تا مشکل زیست محیطی ایجاد نکند.
رحمت الله جهانشایی به کاهش دبی آب رودخانه بشار یاسوج در این فصل گرم سال اشاره کرد و ادامه داد: به علت این موضوع عمل خود پالایی به میزان کمتری صورت گرفته و با توجه به وجود مزارع پرورش مزارع ماهی و کشت برنج در پایین دست این رودخانه، میطلبد مسئولان دقت بیشتری به منبع پذیرنده داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه پساب بیمارستانی در صورتیکه تصفیه خانه غیر فعال باشد احتمال آلودگیهای میکروبی وجود دارد، تاکید کرد: این رودخانه پذیرنده پساب کارخانه قند یاسوج، بیمارستان امام سجاد، صنایع سنگ شکن و گاوداری ۳ هزار راسی در منطقه پاتاوه است.
جهانشایی با بیان اینکه اگر تصفیه خانههای این مراکز فعال باشد مشکل زیست محیطی ایجاد نمیکند، تصریح کرد: در هر فصل از پسابهای ورودی به رودخانه بشار نمونه برداری انجام و از نظر میکروبی و شیمایی بررسی میشود.
وی یادآور شد: در صورت ورود پسابها قبل از تصفیه شدن به رودخانه بشار، میتواند خطرات زیست محیطی برای موجودات آبزی ایجاد کند.
درخواست ۱۶ میلیارد تومان برای اتصال به فاضلاب شهری
رئیس بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج هم با بیان اینکه بعد از انتصاب در این مرکز درمانی اقدام به راه اندازی تصفیه خانه کردم، گفت: تصفیه خانه این بیمارستان فعال است و به صورت اتوماتیک نیز کلر زنی انجام میشود.
یونس حاتمی اظهار کرد: چندین مرحله هم به صورت حضوری و نامه اداری با شرکت آب و فاضلاب برای انشعاب فاضلاب مکاتبه داشتیم اما در آخرین مورد که در سال ۱۴۰۳ بود آنها رقم ۱۶ میلیارد تومانی را بیان کردند.
وی ادامه داد: مگر چه اقدامی باید انجام شود که ۱۶ میلیارد تومان باید بیمارستان برای انشعاب فاضلاب شهری باید پرداخت کند.
رئیس بیمارستان امام سجاد یاسوج (ع) تاکید کرد: اگر قیمت گذاری ها مثل سال گذشته باشد امسال این هزینه به ۲۰ میلیارد تومان نیز میرسد.
وی اضافه کرد: از مسئولان استانی و شرکت آبفا انتظار میرود برای اتصال فاضلاب این بیمارستان به فاضلاب شهری همکاری کنند تا بتوانیم از مشکلات زیست محیطی جلوگیری کنیم.
ورود فاضلاب بیمارستان در تضاد با وظیفه درمانی و سلامتی علوم پزشکی است
مدیر آب و فاضلاب شهرستان بویراحمد هم در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: خرید انشعاب آب و فاضلاب براساس میزان زیربنا و اصول مهندسی انجام میشود.
علمدار آروین افزود: هر ساله تعرفههای آب و فاضلاب توسط شورای راهبردی ریاست جمهوری مشخص و به استانها اعلام میشود و شرکت آب و فاضلاب دخل و تصرفی در این موضوع ندارد.
وی با بیان اینکه بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج باید به خرید انشعاب فاضلاب اقدام کند، ادامه داد: انشعاب فاضلاب براساس زیربنا، تعداد جمعیت و تعرفهها مشخص میشود.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان بویراحمد با بیان اینکه این مشکل باید با حضور مسئولان علوم پزشکی با مدیرعامل آب و فاضلاب استان تعیین تکلیف شود، بیان کرد: هم اکنون شرکت آبفای بویراحمد ۱۱ میلیارد تومان از مراکز درمانی این شهرستان طلب دارد.
وی اضافه کرد: اینکه مرکزی که خود متولی سلامت است اما فاضلاب خود را به رودخانه میریزد و مشکلات زیست محیطی و سلامت مردم را به خطر میاندازد در تضاد با وظیفه اش است.
تعیین زمان بندی مشخص برای اتصال فاضلاب بیمارستان به فاضلاب شهری
معاون دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد هم در گفت و گو با خبرنگار مهر نیز با بیان اینکه بازدیدهای میدانی از وضعیت فاضلاب بیمارستان امام سجاد یاسوج انجام شده است، گفت: مکاتباتی با شرکت آبفا و دانشگاه علوم پزشکی برای اتصال فاضلاب بیمارستان به فاضلاب شهری در بازه زمانی مشخص و ارسال شده است.
رهبر اظهار کرد: در این زمینه حتی جلسهای با حضور دادستان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی انجام و ملزم شدند که هر چه زودتر اقدامات لازم را انجام دهند.
حال باید دید با اقدامات انجام شده آیا مسئله فاضلاب بیمارستان امام سجاد یاسوج رفع میشود؟ این خبرگزاری براساس رسالت رسانهای و مطالبه گری که دارد این موضوع را تا حصول نتیجه پیگیری میکند.