به گزاارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،دکتر فریدون عزیزی، رئیس پژوهشگاه غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی تیروئید اعلام کرد که اجرای برنامه سراسری یدرسانی پس از انقلاب، از بروز ۳۰ میلیون مورد گواتر در کشور جلوگیری کرده و موجب صرفهجویی بیش از ۲۴ هزار میلیارد ریال در هزینههای سلامت شده است.
او تأکید کرد زنان باردار باید تا پایان سهماهه اول بارداری از ترکیبات اسیدفولیک و ید استفاده کنند، چراکه کمبود ید میتواند منجر به کمکاری تیروئید مادر و جنین شده و عوارض جدی برای رشد و تکامل مغزی کودک داشته باشد.
هشدار درباره مصرف نمکهای غیرمجاز
عزیزی با اشاره به اینکه نمکهای سنتی و دریایی رنگی فاقد ید هستند، هشدار داد: استفاده از این نمکها باعث کمبود ید و افزایش خطر گواتر میشود. او خاطرنشان کرد که شیوع گواتر در جوانان و نوجوانان طی ۳۰ سال گذشته از ۶۸ درصد به ۷ درصد کاهش یافته است.
ضرورت مکمل یاری برای زنان باردار
بررسیهای سال ۱۴۰۲ نشان داده که در ۱۲ استان کشور از جمله تهران، خراسان رضوی، اصفهان و هرمزگان، سطح ید کافی در زنان باردار وجود ندارد و تجویز تنها اسیدفولیک کفایت نمیکند. وی افزود: مصرف داروی «یدوفولیک» در میان زنان باردار کاهش یافته و دلیل اصلی آن عدم آگاهی کافی پزشکان از ضرورت تجویز این مکمل است.
ایران؛ الگویی موفق در کنترل گواتر
از زمان آغاز برنامه یدرسانی در سال ۱۳۶۹ و تصویب قانون استفاده عمومی از نمک یددار در سال ۱۳۸۲، ایران موفق شده از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان کشور عاری از کمبود ید شناخته شود. عزیزی خواستار تداوم حمایت از تولیدکنندگان نمک یددار، پایش مستمر وزارت بهداشت و آموزش به پزشکان شد.
اهمیت ید برای هوش و رشد مغزی
دکتر عزیزی افزود: ید نقش کلیدی در رشد سلولهای مغزی دارد و کمبود آن میتواند ضریب هوشی را کاهش دهد. بر اساس مطالعات، مصرف کافی ید با افزایش ضریب هوشی جمعیت همراه بوده است.
آمار و اطلاعات بیماریهای غدد
-
غربالگری تیروئید برای ۹۹٪ نوزادان در کشور انجام میشود.
-
حدود ۱۲ درصد جمعیت دچار کمکاری آشکار یا پنهان تیروئید هستند و یک درصد هم پرکاری دارند.
-
یک تا دو درصد افراد جامعه دارای گرههای تیروئیدی هستند.
-
مصرف طولانی مدت مواد پلاستیکی و برخی مواد غذایی مثل سویا میتواند برای افراد با زمینه کمکاری تیروئید مضر باشد.
نوید تولید داروی ایرانی تیروئید
در پایان این نشست، عزیزی از پیشرفت یک داروی مؤثر داخلی برای درمان بیماریهای تیروئید توسط شرکتهای دانشبنیان خبر داد و اعلام کرد که این دارو در مرحله آزمایشهای نهایی قرار دارد و بهزودی درباره آن اطلاعرسانی خواهد شد.