همدانیها در فتح خرمشهر خوش درخشیدند
اقتصاد ایران: همدان- در میزگرد بررسی نقش رزمندگان همدانی در فتح خرمشهر به بیان ناگفته هایی از رشادتها و اقدامات بی بدیل رزمندگان همدان در قالب تیپ ۲۷ محمد رسول الله پرداخته شد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها -حبیب میرزایی: میزگرد بررسی نقش رزمندگان همدانی در عملیات بیتالمقدس و فتح خرمشهر با حضور سید علی مساوات، پژوهشگر و رزمنده دفاع مقدس، سعید بادامی رزمنده دوران دفاع مقدس، باقر سیلواری رزمنده دوران دفاع مقدس، اصغر حاج بابایی رزمنده دوران دفاع مقدس و خانم یوسفی از بانوان همدانی فعال در حوزه پشتیبانی دفاع مقدس در کافه مهر و به میزبانی خبرگزاری مهر همدان برگزار شد.
سید علی مساوات در این میزگرد با اشاره به حضور نیروهای استان همدان در جبهههای خرمشهر و آبادان از ابتدای جنگ تحمیلی اظهار کرد: رزمندگان همدانی از سال ۵۹ در جبهههای مختلف از جمله خرمشهر، آبادان، سوسنگرد، مهران، شیرین و طنز مریوان حضور فعال داشتند و خرمشهر یکی از پایگاههای اصلی این نیروها در مقاومت ۴۵ روزه بوده است.
وی با بیان اینکه یگان حضرت محمد رسول الله (ص) در دی و بهمن ۱۳۶۰ با حضور نیروهایی از سپاه استان همدان تشکیل شد، افزود: این یگان در عملیات فتحالمبین شرکت کرد و پس از آن نیز در عملیات بیتالمقدس، رزمندگان همدانی در ردههای فرماندهی یگان و گردان، به ویژه گردان شهید حبیبالله مظاهری، نقشآفرینی کردند.
این پژوهشگر دفاع مقدس با اشاره به محور عملیاتی نیروهای همدانی در عملیات بیتالمقدس گفت: محور عملیاتی نیروهای همدان، محور سلمان بود که شهید شهبازی در رأس آن قرار داشت و گردان حبیب با عبور از کارون و حرکت به سمت جاده اهواز-خرمشهر، به عنوان اولین گردانی که به این جاده رسید، نام خود را ثبت کرد.
مساوات با تأکید بر اهمیت شناسایی منطقه قبل از عملیات، تصریح کرد: شناسایی منطقه توسط نیروهای همدانی، به ویژه شهیدان حاج محمود شهبازی و حبیبالله مظاهری، از حدود یک تا دو هفته پس از عملیات فتحالمبین آغاز شد.
وی همچنین به نقش تیپ شهید قهرمان به فرماندهی امیر محمد جوادی در محور شمالی عملیات اشاره کرد و گفت: این تیپ با عبور از کرخه نور، به عنوان یگان تظاهر به تک، ذهن دشمن را از محور اصلی عملیات منحرف کرد و پس از تصرف جاده اهواز-خرمشهر، تا نزدیکیهای کوشک و طلاییه پیشروی کرد.
مساوات نقش خلبانان پایگاه شهید نوژه همدان را در عملیات بیتالمقدس بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: خلبانان گردانهای ۲۱ و ۲۲ اف ۴ این پایگاه، با انجام دهها پرواز روزانه و بمباران مواضع دشمن، نقش بسزایی در پیروزی رزمندگان ایفا کردند.
این رزمنده دفاع مقدس در پایان به نقش نیروهای مردمی و پشتیبانی آنها از رزمندگان در قالب اکیپهای پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری و امداد اشاره کرد و گفت: حضور و حمایت مردم از جبههها، نقش مهمی در پیروزی رزمندگان در عملیات بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر داشت.
نقش بیبدیل رزمندگان همدانی در پشتیبانی فتح خرمشهر
مساوات با اشاره به فعالیتهای هلال احمر و بهداری استان در کنار کمیته امداد امام (ره)، اظهار کرد: کمیته امداد از سال ۵۹ آشپزخانهای در منطقه دزفول برپا کرده بود و روزانه بین ۱۵ تا ۲۰ هزار وعده غذای گرم را در دو وعده بین رزمندگان توزیع میکرد.
این رزمنده دفاع مقدس افزود: تأمین آرد، برنج و سایر مواد اولیه، گوشت، نانوا و آشپز این آشپزخانه به طور کامل توسط مردم و نیروهای پشتیبانی استان همدان انجام میشد و یگانها سهمیه خود را از این آشپزخانه تحویل میگرفتند.
مساوات این اقدام را یک شناسنامه برای همدلی و همراهی نیروهای مردمی، ارتش و سپاه دانست و تاکید کرد: این پشتیبانی بیدریغ نقش بسزایی در موفقیت عملیات بیتالمقدس و فتح خرمشهر ایفا کرد. وی این حجم از تدارکات را با حسینیهای مقایسه کرد که در ایام محرم ۲۰۰۰ غذا تهیه میکند، در حالی که در عملیات بیتالمقدس، این تدارکات بهصورت روزانه و با حجم بسیار بیشتر انجام میشد.
خانم یوسفی، از نیروهای پشتیبانی جبهه در این میزگرد با اشاره به فعالیتهای ستاد پشتیبانی همدان در دوران جنگ تحمیلی، اظهار کرد: ستاد پشتیبانی در هنرستان و منزل حاج آقا رضاپور مستقر بود و فعالیتهایی نظیر بستهبندی، تهیه ترشی و ملزومات مورد نیاز رزمندگان در آن انجام میشد.
وی افزود: پس از عملیاتها، با توجه به اینکه ماشینهای بیمارستانها کجی داشتند، لباسهای رزمندگان را از چند نقطه همدان جمعآوری میکردیم و به گنجنامه میبردیم که اکنون تبدیل به هتل و رستوران شده است. در آنجا، اعضای بدن شهدا از جمله ریش، دست، پنجه پا و … را جدا میکردیم.
یوسفی با یادآوری فعالیتهای خانم جباری، از فعالان ستاد نماز جمعه، گفت: ایشان اعضای مطهر شهدا را در کیسههایی قرار میداد و پس از تیمم، در کوهها به خاک میسپردیم. متأسفانه اکنون آن مناطق تبدیل به ساختمان شده و اثری از آن دوران باقی نمانده است.
این فعال دوران دفاع مقدس با اشاره به حجم بالای فعالیتهای پشتیبانی، تصریح کرد: در هر عملیات، ۸۰۰ بسته آماده و به منطقه ارسال میشد تا برای عملیات بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
یوسفی همچنین از حضور فعال حاج محمد آقای یوسفی و خانم شکوری، رئیس سابق بیمارستان فاطمیه، در مقاومت خرمشهر یاد کرد و افزود: این بزرگواران در آنجا حضور داشتند و در مجموعه پشتیبانی همدان نیز ۵۲ خواهر از جمله خانم حاج [نام ذکر نشده] در منطقه حضور داشتند و به رزمندگان خدمت میکردند. وی به بمباران اردوگاه بنت الهدی نیز در صحبتهای خود اشاره کرد.
باقر سیلواری، رزمنده دوران دفاع مقدس، در میزگرد بررسی نقش رزمندگان همدانی در فتح خرمشهر، با بیان خاطراتی از آن دوران با اشاره به اهمیت آمادگی و برنامهریزی در عملیاتها افزود: ما باید مشخص میکردیم که کجا چه کار کردیم، کجا رفتیم، چه اتفاقی افتاد و چگونه آمادهسازی انجام شد.
سیلواری با تأکید بر لزوم تمرکز بر موضوع آزادسازی خرمشهر گفت: نمیخواهیم به عقب برگردیم و دو ساعت صحبت کنیم و وقت تمام شود. بیایید برویم سراغ خرمشهر و ببینیم حالا باید چه کار کنیم.
این رزمنده دفاع مقدس با اشاره به شناساییهای پیش از عملیات بیتالمقدس اظهار داشت: بعد از آن گفتند که همه نیروهایی که در عملیات شرکت کردند به مرخصی بروند. کل عملیات بیتالمقدس سه قرارگاه داشت: قرارگاه نصر، قرارگاه قدس و قرارگاه فجر.
سیلواری با تشریح موقعیت قرارگاهها در عملیات بیتالمقدس گفت: قرارگاه نصر در قسمت بالایی منطقه خرمشهر قرار داشت و قرارگاه قدس، کمرهای را که روده انرژی اتمی از کارون رد میشد، پوشش میداد.
همدانیها در فتح خرمشهر خوش درخشیدند
سیلواری با اشاره به محل استقرار نیروها قبل از عملیات، گفت: ما در منطقهای بین دارخوین و آبادان، در مکانی به نام انرژی اتمی مستقر شدیم. این مکان که در زمان شاه توسط آلمانیها برای پروژههای هستهای نیمهکاره رها شده بود، به عنوان ستاد و محل استقرار سه گردان مورد استفاده قرار گرفت.
وی با بیان اینکه تیپ ۲۷ در این عملیات از سه بخش نیروهای رزمی، پشتیبانی و پشتیبانی خدمات رزمی تشکیل شده بود، افزود: «گردان مسلم ابن عقیل که نیروهای همدانی در آن مسئولیت داشتند، یکی از ۱۵ گردان حاضر در مرحله اول عملیات بود.
سیلواری در ادامه به معرفی فرماندهان و مسئولان حاضر در منطقه پرداخت و گفت: فرمانده تیپ حاج احمد متوسلیان بود، شهید محمود شهبازی جانشین ایشان و شهید همت مسئول ستاد بودند. مسئول پشتیبانی نیز شهید نیکو منظر بود.
این رزمنده دفاع مقدس با اشاره به دلاوریهای رزمندگان همدانی در این عملیات، به ذکر خاطرهای از شهید عبدالصمد یونسی پرداخت و افزود: زمانی که به جاده اهواز-خرمشهر چسبیده بودیم، شهید یونسی با یک تویوتا پر از کنسرو و نارنجک به سمت دشمن گاز میداد و با پرتاب نارنجکها، خط دشمن را متزلزل میکرد.
سیلواری در پایان با بیان اینکه حدود ۳۰۰ نفر نیرو داشتیم که ۲۰ تا ۲۵ نفر آنها همدانی بودند، گفت: نیروهای همدانی در قالب تشکیلات شهید نیکو منظر در این عملیات حضور داشتند و نقش مهمی در پیروزی ایفا کردند.
روایت رزمندگان همدان از نقشآفرینی در فتح خرمشهر
سیلواری با اشاره به اهمیت شناسایی دقیق منطقه قبل از عملیات، گفت: به دلیل اشکالاتی که در فتوها پیش آمده بود، قرار شد شهید شهبازی، جانشین تیپ، مسئولیت اطلاعات یگان را بر عهده بگیرند.
وی با یادآوری مجروحیت خود در عملیات فتحالمبین، افزود: به دلیل مجروحیت، شناسایی منطقه برایم دشوار بود.
این رزمنده دوران دفاع مقدس، با اشاره به اولین اعزام نیروها برای شناسایی، اظهار کرد: اولین بار، آقای شهبازی به همراه آقای همدانی و سایر نیروها با تویوتا به کنار رودخانه کارون رفتند. از آنجا، با قایق به آن طرف آب منتقل شدند. مسیر، ترکیبی از دهلیز و دشت بود و تا رسیدن به جاده، راه زیادی در پیش داشتند.
وی افزود: در اولین اعزام، نیروها تنها دو کیلومتر پیشروی کردند.
سیلواری در ادامه به مشکلات و چالشهای پیش روی رزمندگان در آن دوران اشاره کرد و گفت: هنگامی که نیروها زخمی میشدند، از همدان حنا میآوردند و با سوزن زخمها را مداوا میکردند.
وی با یادآوری حضور نیروهای همدانی در گردانها، تصریح کرد: بچههای همدان، چه نیروهای رزمی و چه نیروهای پشتیبانی، نقش مهمی در آمادهسازی و تدارکات داشتند.
سیلواری با ذکر نام علی مظاهری به عنوان مسئول گردان، به سازماندهی نیروها و نقشآفرینی آنان در عملیاتهای شناسایی قبل از دهم اردیبهشت سال ۶۱ اشاره کرد.
در ادامه این میزگرد، سیلواری با اشاره به کمبودها و مشکلاتی که در زمینه تدارکات وجود داشت، به ذکر خاطراتی از تعامل با مسئولان تدارکات پرداخت و افزود: با وجود کمبودها، رزمندگان با همدلی و ایثار، تمام تلاش خود را برای پیشبرد عملیات به کار میبستند.
نقش رزمندگان همدانی در فتح خرمشهر بی نظیر بود
سعید بادامی، رزمنده دوران دفاع مقدس در میزگرد بررسی نقش رزمندگان همدانی در فتح خرمشهر، با اشاره به اهمیت پشتیبانی و خدمات رزم در عملیاتها، نقش نیروهای رزم را به عنوان پیشانی جنگ حیاتی دانست.
بادامی با گرامیداشت یاد شهدای همدان، به ویژه شهید نیکو منظر، مسئول لجستیک تیم، اظهار کرد: شهید نیکو منظر با ایجاد یک تشکیلات مردمی قوی از بازاریان، خانه داران، تعمیرکاران و رانندگان همدانی، تحولی بزرگ در پشتیبانی عملیات ایجاد کرد.
وی با اشاره به حضور رزمندگان همدانی در تیپ ۲۷ حضرت رسول تهران، افزود: شهید نیکو منظر با درخواست از آقایان شهبازی و همدانی، مسئولیت تسلیحات و مهمات را بر عهده گرفت و با ساماندهی اسلحه و مهمات غنیمتی از عراقیها، نقش مؤثری در تجهیز نیروها ایفا کرد.
این رزمنده دفاع مقدس با بیان خاطراتی از دوران خدمت در کنار شهید همدانی و شهید شهبازی، تصریح کرد: شهید همدانی با اشراف به منطقه خرمشهر، حتی قبل از آغاز عملیات بیت المقدس، بر آزادسازی این شهر تاکید داشت.
بادامی با اشاره به اهمیت شناسایی مناطق عملیاتی، خاطرنشان کرد: رزمندگان همدانی با وجود مشکلات و خطرات فراوان، نقش بسزایی در شناسایی و آماده سازی مناطق عملیاتی برای رزمندگان ایفا کردند.
وی در پایان با تاکید بر نقش بیبدیل رزمندگان همدانی در فتح خرمشهر، خواستار توجه بیشتر به تاریخ شفاهی و مستندسازی نقش این رزمندگان در دوران دفاع مقدس شد.