ایران؛ نماد تنوع فرهنگی و همزیستی مسالمتآمیز در جهان
اقتصاد ایران: ستاد حقوق بشر اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از دهها عنصر فرهنگی ثبتشده میکوشد تا صدای غنی و متنوع ملت خود را به گوش جهان برساند.
به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از ستاد حقوق بشر ایران؛ امروز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت مصادف با (۲۱ ماه مه) به پیشنهاد سازمان یونسکو و با هدف ارتقای درک بین فرهنگی، ترویج احترام به تفاوتها و تقویت گفتوگو میان ملتها روز جهانی «تنوع فرهنگی برای گفتوگو و توسعه» نامگذاری شده است.
در روز جهانی تنوع فرهنگی برای گفتوگو و توسعه، جمهوری اسلامی ایران که الگویی پیشرو در تقویت گفتگوی بین فرهنگی است، بر ارزش والای تنوع فرهنگی بهعنوان سرمایهای انسانی و تمدنی تأکید دارد.
ایران سرزمینی است با تاریخی هزارانساله که در آن فرهنگها، زبانها، آئینها و سبکهای زندگی گوناگون همزیستی مسالمتآمیز داشتهاند و این همزیستی، بخشی جدانشدنی از هویت ملی ما را شکل داده است.
میراث فرهنگی ایران، چه ملموس و چه ناملموس، نهتنها نماد زیبایی و هنر است، بلکه حامل مفاهیم عمیقی از اخلاق، عقلانیت، صلحجویی و احترام به دیگری است. از نوروز گرفته تا موسیقی مقامی، نقالی، فرشبافی، آئینهای مذهبی و زبانهای محلی، هر کدام بیانگر بخشی از روح مشترک ایرانیان و پیوند آنها با اقوام و ملتهای دیگر است.
در جهانی که ۸۹ درصد درگیریها در کشورهای با گفتگوی فرهنگی ضعیف رخ میدهد، در دنیایی که تنشها، افراطگرایی و بیعدالتیها اغلب ناشی از نادیده گرفتن تنوع و تفاوت فرهنگی هستند، گفتوگو میان فرهنگها تنها یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی برای صلح جهانی، توسعه پایدار و درک متقابل ملتهاست. ایران با صدایی رسا اعلام میکند: «تنوع فرهنگی، ثروتی ملی و ضامن صلح پایدار است».
همانطور که یونسکو نیز فرهنگ را «کالای عمومی جهانی» میداند، جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از دهها عنصر فرهنگی ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو و با تکیه بر گفتمانی انسانی و اخلاقمحور، همواره از تبادل فرهنگی، چندجانبهگرایی و همکاریهای بینالمللی در عرصه فرهنگ حمایت کرده و میکوشد تا صدای غنی و متنوع ملت خود را به گوش جهان برساند.
تنوع فرهنگی تهدید نیست؛ فرصتی است برای گفتوگو، همافزایی، همزیستی مسالمتآمیز و ساختن جهانی مبتنی بر احترام، عدالت و کرامت انسانی.
جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر نقش دیپلماسی فرهنگی در اجلاسهای یونسکو، خواهان تقویت حقوق هنرمندان، حمایت از جوامع بومی، و مقابله با همگنسازی دیجیتال است. همانگونه که در اعلامیه جهانی تنوع فرهنگی (۲۰۰۱) آمده است: «فرهنگها باید گرد همآیند، نه شبیه یکدیگر شوند؛ فرهنگها باید گرد همآیند، اما نه اینکه شبیه یکدیگر باشند؛ این کلمات، هدف اساسی روز جهانی تنوع فرهنگی برای گفتوگو، توسعه و همچنین کنوانسیونهای فرهنگی یونسکو را خلاصه میکنند».
در واقع، فرهنگ قدرتمندترین متحد برای مدیریت بحران و بهبود است و وسیلهای است که میتوانیم زندگی درونی خود را پرورش داده و غنی کنیم. فرهنگ امکان میدهد تا گرد هم آبیم، گذشته را به یاد آوریم و به آینده فکر کنیم. اجازه میدهد تا درک کنیم که تفاوتها فرصتی را برای تجلیل از غنای ذهن انسان، گسترش افقها و دستیابی به وحدت در تنوع فراهم میکند.
در این روز، یونسکو از همه میخواهد که تنوع فرهنگی را گرامی بدارند، که از طریق آن میتوانیم همبستگی فکری و اخلاقی بشریت را ایجاد کنیم.