توافق لندن و بروکسل برای تنظیم مجدد مناسبات پسابرگزیت
اقتصاد ایران: دیپلماتهای انگلیس و اتحادیه اروپا از توافق تاریخی بین طرفین برای احیای روابط و تقویت مناسبات در بسیاری زمینهها ۵ سال بعد از خروج این کشور از اتحادیه اروپا خبر دادند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری رویترز، دیپلماتهای انگلیس و اتحادیه اروپا اعلام کردند که بروکسل و لندن برای احیای روابط خود حدود 5 سال بعد از توافق برگزیت توافق کردهاند.
امروز (دوشنبه) بیش از پنج سال پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، نمایندگان اتحادیه اروپا را در لندن در این ارتباط به حضور پذیرفت. طبق اسناد دیپلماتیک، این جلسه با هدف امضای سه توافقنامه مورد توافق کشورهای عضو اتحادیه اروپا برگزار شد.
بر اساس توافقات انجام شده یک پیمان امنیتی و دفاعی، یک اعلامیه همبستگی و توافقی در مورد مسائلی مانند تجارت، شیلات و تحرک جوانان بین طرفین امضا شد.
به گفته دیپلماتها، یکی از توافقنامهها تصریح میکند که بریتانیا پس از انقضای توافقنامه فعلی در سال 2026، آبهای خود را به مدت دوازده سال به روی ماهیگیران اروپایی باز نگه خواهد داشت. در عوض، اتحادیه اروپا بوروکراسی واردات مواد غذایی از بریتانیا را به طور نامحدود تسهیل خواهد کرد.
همچنین بریتانیا و اتحادیه اروپا برای ایجاد استانداردهای مشترک در زمینه ایمنی مواد غذایی و گیاهی تلاش خواهند کرد تا بخش عمدهای از تشریفات اداری موجود را کاهش داده و جریانهای تجاری را سادهتر کنند.
هر دو طرف همچنین میخواهند با توجه به جنگ روسیه علیه اوکراین و موضع ایالات متحده در قبال ناتو تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ، همکاری نزدیکتری در مورد مسائل دفاعی داشته باشند. به عنوان بخشی از این تغییر جهت، بریتانیا مشارکت در مدیریت بحران مدنی و نظامی اتحادیه اروپا و امکان شرکت در تدارکات نظامی مشترک را بررسی خواهد کرد.
با این حال، دسترسی شرکتهای بریتانیایی به برنامه 150 میلیارد یورویی برای بازسازی اروپا موضوع بحثهای بیشتر است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که بریتانیا در حال تلاش برای مشارکت برخی از شرکتهای خود در یک برنامه وام برای تأمین مالی خریدهای دفاعی مشترک است. به گزارش این خبرگزاری این طرح هنوز در سطح اتحادیه اروپا تصویب نشده است، اما مذاکرات در این باره تقریباً کامل شده است.
دو طرف همچنین قصد دارند در زمینه حفاظت از زیرساختهای حیاتی همکاری نزدیکتری داشته باشند. به عنوان مثال، اخیراً موارد مکرری از آسیب به کابلهای زیردریایی مشاهده شده است. علاوه بر این، همکاریهای بیشتری در رابطه با امنیت فضایی برنامهریزی شده است و قرار است در آینده دادههای بیشتری در مورد مهاجرتهای نامنظم تبادل شود.
دیپلماتها اعلام کردند که در مورد جابجایی جوانان، مذاکرهکنندگان بر سر یک فرمولبندی بسیار کلی توافق کردهاند که در مذاکرات بعدی به تفصیل شرح داده خواهد شد. دولت بریتانیا بیم آن دارد که توافق بیش از حد گسترده در مورد این موضوع در نهایت منجر به بازگشت آزادی جابجایی بین اتحادیه اروپا و انگلیس شود.
در سند اجلاس آمده است: کمیسیون اروپا و بریتانیا باید برای ایجاد یک برنامه متعادل تبادل جوانان با شرایط مورد توافق مشترک همکاری کنند. این برنامه باید یک مسیر ویزای اختصاصی فراهم کند و اطمینان حاصل شود که تعداد کل شرکتکنندگان برای هر دو طرف قابل قبول است.
با توجه به جایگاه بریتانیا به عنوان یکی از دو قدرت نظامی مهم اروپا، اتحادیه اروپا مدتهاست که به دنبال یک پیمان امنیتی با بریتانیا است. با این حال، این ایده توسط دولت بوریس جانسون، نخست وزیر سابق انگلیس، هنگام مذاکره برای خروج بریتانیا از این بلوک رد شد.
نیک توماس-سیموندز، وزیر کابینه بریتانیا که مسئول روابط با اتحادیه اروپا پس از برگزیت است، در صفحه شخصی خود در X نوشت: پس از ماهها مذاکره، میتوانم اعلام کنم که دولت انگلیس به رهبری حزب کارگر به توافق جدیدی با اتحادیه اروپا رسیده است.
استارمر هم در X نوشت: وقت آن است که به جلو نگاه کنیم - اختلافات سیاسی قدیمی را کنار بگذاریم و راهحلهای معقول و عملی پیدا کنیم که زندگی مردم بریتانیا را بهبود بخشد. ما به توافقی در راستای منافع ملی دست خواهیم یافت.
دیدار فعلی نخست وزیر انگلیس با اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، آنتونیو کوستا، رئیس شورای اتحادیه اروپا و کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اولین دیدار از این نوع از زمان برگزیت در 31 ژانویه 2020 است.
منابع اروپایی از این توافق بهعنوان پیشزمینهای برای بازتنظیم موفق و سازنده روابط دوجانبه یاد کردهاند.
هرچند دولت استارمر این توافق را پیروزی برای صنعت غذا، کشاورزی و تجارت بریتانیا توصیف کرده، اما احزاب مخالف و برخی محافظهکاران منتقد، آن را بازگشت به نقش قانونپذیر از بروکسل ارزیابی کردهاند.
انتهای پیام/