به گزارش سلامت نیوز به نقل از مجله Occupational and Environmental Medicine،تحقیقات جدید نشان دادهاند که فشار کاری زیاد، بهویژه در میان افرادی که بیش از ۵۲ ساعت در هفته کار میکنند، میتواند به نواحی حیاتی مغز آسیب وارد کند؛ نواحیای که مسئول تصمیمگیری، برنامهریزی، حافظه و تنظیم احساسات هستند.
این مطالعه روی کارکنان کادر درمانی صورت گرفت که اغلب دچار ساعات کاری طولانی و پیوسته بودند. دادههای مربوط به ساختار مغز این افراد با استفاده از اسکنهای MRI بررسی شد. نتایج نشان داد که در این افراد، تغییراتی قابل توجه در بخشهایی از مغز که با عملکرد اجرایی، حافظه، برنامهریزی و کنترل هیجانات در ارتباط است، دیده میشود.
پژوهشگران، از جمله تیمی از دانشگاه یونسه کره جنوبی، هشدار دادند که این یافتهها هشداری جدی برای سلامت شغلی محسوب میشود و بر لزوم بازنگری در سیاستهای کاری تأکید دارند. بهویژه در محیطهای کاری مدرن که فرهنگ «همیشه در دسترس بودن» و پاسخگویی به پیامها و ایمیلها در خارج از ساعات کاری به امری عادی تبدیل شده است.
بررسیها نشان میدهد افرادی که بیشتر از حد مجاز کار میکنند، اغلب جوانتر، دارای تحصیلات بالاتر و تجربه کاری کمتری هستند. این موضوع میتواند نشاندهنده فشاری باشد که بر نسل جوانتر نیروی کار وارد میشود تا برای اثبات خود، به ساعات کاری زیاد تن دهند.
طبق نظرسنجی «یوگاو» در بریتانیا، حدود یکچهارم کارمندان بهطور منظم بیش از ۴۸ ساعت در هفته کار میکنند ـ که بالاتر از سقف قانونی است. همچنین بیش از نیمی از آنها عنوان کردهاند که خارج از ساعات کاری هم همچنان به وظایف کاری خود ادامه میدهند.
متخصصان معتقدند برای حفظ سلامت مغز و روان کارمندان، لازم است فرهنگ کار طولانی به چالش کشیده شده و به سیاستهای روشن در زمینه حق «قطع ارتباط کاری» (Right to disconnect) توجه شود. این موضوع نه تنها به بهبود کیفیت زندگی کاری کمک میکند، بلکه میتواند از آسیبهای بلندمدت به سلامت مغز نیز جلوگیری کند.