تحولات اوکراین|نگرانی زلنسکی از توافق پشتپرده ترامپ و پوتین
اقتصاد ایران: آمادگی زلنسکی برای گفتگو با روسیه در هر قالبی، پیشنهاد همکاری دفاعی کییف به واشنگتن، نقش تعیینکننده دور دوم مذاکرات روسیه و اوکراین، تماس رهبران اروپایی با ترامپ و تاکید پوتین بر احترام روسیه و آمریکا به یکدیگر، از رویدادهای مهم جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که کییف برای گفتوگو «در هر قالبی» بهمنظور حلوفصل مناقشه با روسیه آمادگی دارد. وی شب گذشته، یکشنبه، و پس از دیدار با پاپ جدید، لئوی چهاردهم، در کانال تلگرام خود نوشت: «ما برای گفتوگو با طرف روسی در هر قالبی بهمنظور دستیابی به نتایج واقعی آمادهایم.»
زلنسکی همچنین از آمادگی پاپ جدید برای تبدیل واتیکان به محلی جهت مذاکرات مستقیم میان روسیه و اوکراین قدردانی کرد.
در عین حال روزنامه "واشنگتن پست" به این نکته اشاره کرده که برای ولودیمیر زلنسکی نگرانیهایی درباره مذاکرات تلفنی پیشرو میان دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و ولادیمیر پوتین، همتای روس او، بهوجود آمده است. در این گزارش آمده: «ترامپ بهروشنی اعلام کرده که قصد دارد با پوتین در خصوص شرایط پایان دادن به درگیری در اوکراین گفتوگو کند، اما کییف و مسکو همچنان در مورد اینکه چه توافقی عادلانه محسوب میشود، اختلاف نظر زیادی دارند.»
این روزنامه مینویسد، زلنسکی و نزدیکترین مشاورانش مایلند اطمینان پیدا کنند که مذاکرات پیشروی پوتین و ترامپ به یک واقعیت غیرقابلتغییر تبدیل نشود که اوکراین قادر به پذیرش آن نباشد و نگران توافق احتمالی بین مسکو و واشنگتن و تحمیل آن به کییف هستند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و هشتاد و یکمین (1181) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
زلنسکی نامهای با پیشنهادهای جدید دفاعی به ترامپ ارسال کرد
دفتر مطبوعاتی ریاستجمهوری اوکراین روز یکشنبه فاش کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور، نامهای با پیشنهادهای جدید در زمینه همکاریهای نظامی-صنعتی و تجاری برای دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، ارسال کرده است.
در این بیانیه آمده است: «در این نامه توجه ویژهای به اجرای توافقنامه مشارکت اقتصادی میان اوکراین و ایالات متحده شده و رئیسجمهور یادآور شد پیشنهادهای جدید در زمینه همکاری در حوزههای دفاعی-صنعتی و تجاری به رئیسجمهور ترامپ ارائه داده است.»
ظاهراً زلنسکی این نامه را پس از دیدار خود در رم با جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، تهیه کرده است.
فون در لاین: هفته آینده نقشی تعیینکننده در مناقشه اوکراین خواهد داشت
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا تاکید کرد که هفته آینده ممکن است در روند مذاکرات برای حلوفصل مناقشه در اوکراین نقش تعیینکنندهای ایفا کند.
طبق اطلاعات منتشره در بیانیه مطبوعاتی کمیسیون اروپا، فون در لاین این اظهارات را روز یکشنبه در آغاز مذاکرات خود در رم با جیدی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده، مطرح کرده و یادآور شد: «در حال حاضر، بدون تردید مهم است که روند مذاکرات را به درستی پیش ببریم و بهنظر من هفته آینده در این زمینه اهمیت تعیینکنندهای خواهد داشت.»
دیدار زلنسکی و ونس برای نخستین بار پس از تنش در کاخ سفید
به گزارش خبرگزاری "بلومبرگ"، جیدی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز یکشنبه در واتیکان برای نخستین بار پس از مشاجرهای که در ماه فوریه در کاخ سفید میان آنها رخ داده بود، با یکدیگر دیدار کردند.
طبق این اطلاعات، آنها با لبخند و فشردن دست یکدیگر دیدار کردند. این دیدار در جریان مراسم رسمی آغاز به کار پاپ لئوی چهاردهم در واتیکان انجام شد. زلنسکی در این مراسم در کنار اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، نشسته بود و ونس نیز در نزدیکی آنها قرار داشت.
دیپلمات روس: موضوع اصلی مذاکرات با اوکراین تضمین امنیت روسیه است
رادیون میروشینک، نماینده ویژه وزارت امور خارجه روسیه در امور جنایات کییف اعلام کرد که موضوع کلیدی در مذاکرات مستقیم با طرف اوکراینی، تضمین امنیت روسیه در برابر تهدیدات غرب از طریق ظرفیتهای نظامی اوکراین است.
وی تأکید کرد: «بنابراین، بدون حل این مسئله، بعید است بتوان به توافقی برای صلح پایدار و بلندمدت دست یافت. متأسفانه در مواضع کنونی اوکراین چنین رویکردی مشاهده نمیشود. خواسته اصلی روسیه، تأمین امنیت برای مردم و حاکمیت خود است.»
یادآور میشود نخستین مذاکرات مستقیم میان مسکو و کییف طی سه سال گذشته در روز جمعه 16 ماه مه در استانبول برگزار شد. دو طرف توافق کردند دیدگاههای خود را درباره آتشبس بهطور مشروح ارائه داده و همچنین بر اجرای تبادل اسرا بر اساس فرمول «1000 در برابر 1000» توافق شد.
اویتکاف ابراز امیدواری کرد که گفتوگوی ترامپ و پوتین موفقیتآمیز باشد
استیون اویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا ابراز امیدواری کرده است که گفتوگوی تلفنی برنامهریزیشده میان دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، که قرار است روز دوشنبه 19 ماه مه انجام شود، موفقیتآمیز باشد.
اویتکاف شب گذشته، یکشنبه، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ABC در این باره گفت: «من باور دارم که رئیسجمهور گفتوگوی تلفنی موفقی با ولادیمیر پوتین خواهد داشت. آنها یکدیگر را بهخوبی میشناسند. رئیسجمهور مصمم است که در راستای برقراری صلح در اوکراین کاری انجام دهد. اگر او نتواند این کار را بکند، هیچکس نخواهد توانست.»
وی افزود که مذاکرات پیشرو احتمالاً «گشایشی در بنبست» روند حلوفصل مناقشه اوکراین ایجاد خواهد کرد. به عقیده اویتکاف، واشنگتن تا حدی موفق شده مواضع مسکو و کییف را در این درگیری به یکدیگر نزدیک کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز گذشته اعلام کرد که تدارکات برای گفتوگوی تلفنی میان ترامپ و پوتین در حال انجام است.
پوتین: روسیه با احترام به منافع ملی آمریکا نگاه میکند
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه تاکید کرد که این کشور به منافع ملی ایالات متحده با احترام مینگرد و انتظار دارد که به منافع این کشور نیز بههمان شکل احترام گذاشته شود.
وی روز یکشنبه در یک گفتوگوی تلویزیونی با خبرنگار پاول زاروبین اظهار داشت: «آمریکاییها، مردم آمریکا و رهبری این کشور، از جمله رئیسجمهور دونالد ترامپ، منافع ملی خود را دارند و ما با احترام نسبت به این مسئله نگاه میکنیم.»
رئیسجمهور روسیه افزود که بر همین اساس، باید با منافع روسیه نیز با احترام برخورد شود.
پوتین: ایجاد شرایط برای صلح بلندمدت باید نتیجه عملیات ویژه باشد
ولادیمیر پوتین در این برنامه یادآور شد که نتیجه عملیات ویژه نظامی باید دستیابی به صلحی بلندمدت و دفاع از منافع ساکنان روسزبان اوکراین باشد.بهگفته وی، روسیه از توان و منابع کافی برای بهپایان رساندن این عملیات با نتیجهای مطلوب برای کشور برخوردار است.
رئیسجمهور روسیه افزود: «این نتیجه چیزی جز تأمین منافع مردم ما در آن مناطقی نیست که همواره از آنها سخن گفتهایم، جایی که مردمانی زندگی میکنند که زبان روسی را زبان مادری خود میدانند و روسیه را میهن خود میپندارند.»
پوتین همچنین از میان نتایج مورد انتظار، به رفع علل درگیری، ایجاد شرایط برای صلحی پایدار و بلندمدت، و تأمین امنیت دولت روسیه اشاره کرد.
قصد رهبران اروپایی برای گفتوگو با ترامپ قبل از تماس او با پوتین
فریدریش مرتس، صدر اعظم آلمان اعلام کرد که قصد دارد با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تماس تلفنی برقرار کند تا پیش از گفتوگوی ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بار دیگر با وی گفتوگو کند.
روزنامه آلمانی "بیلد" به نقل از اظهارات مرتس در حاشیه مراسم آغاز به کار پاپ لئوی چهاردهم در رم نوشت: «ما توافق کردیم که در چارچوب آمادهسازی شرایط برای این گفتوگو، بار دیگر- چهار تن از سران کشورها و دولتها - با رئیسجمهور ایالات متحده صحبت کنیم.»
مرتس افزود، در حال حاضر فقط میتوان امید داشت که در روند تحولات مربوط به اوکراین، پیشرفت بیشتری حاصل شود. وی همچنین یادآور شد که پیش از این با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، درباره گفتوگوی تلفنی میان ترامپ و پوتین که توسط رئیس کاخ سفید اعلام شده، صحبت کرده است.
زاخارووا: مرتس قصد دارد موضوع ارسال موشکهای دوربرد به کییف را محرمانه نگهدارد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که فریدریش مرتس، صدر اعظم آلمان، تنها قصد دارد موضوع ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین را از عرصه بحث عمومی خارج کند و بدین ترتیب در واقع هیچکس نخواهد دانست چه تعداد از این تسلیحات و در چه زمانی از سوی برلین به کییف تحویل داده شده است.
زاخارووا شب گذشته در کانال تلگرام خود نوشت: «صدر اعظم آلمان، مرتس، اخیراً درباره ارسال موشکهای کروز تائوروس به رژیم کییف گفته که "در حال حاضر این موضوع در دستور کار قرار ندارد." در ظاهر، این سخن میتوانست تأییدی باشد بر تمایل آلمان برای حلوفصل مسالمتآمیز مناقشه در اوکراین و تلاشی برای نشستن بر سر میز مذاکرات جدی باشد.»
زاخارووا هشدار داد، ولی نباید سادهلوح بود، زیرا آنچه در حال رخ دادن است بازی با کلمات است. او توضیح داد که انگیزه اصلی مرتس این است که موضوع ارسال موشکهای دوربرد را از بحثهای علنی حذف کند. این دیپلمات روس تأکید کرد که در واقعیت «هیچکس نخواهد دانست که برلین چه تعداد موشک و در چه زمانی به کییف تحویل داده است».
فیلیپو: فون در لاین میخواهد جنگی علیه روسیه به راه اندازد
فلوریان فیلیپو، رهبر حزب فرانسوی «میهنپرستان» معتقد است که اظهارات اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، درباره تحریمهای جدید علیه روسیه نشاندهنده آن است که اروپا همچنان در پی ادامه درگیری نظامی با روسیه است.
این سیاستمدار فرانسوی در واکنش به اظهارات فون در لاین درباره احتمال اعمال تحریم علیه خطوط لوله «نورد استریم»، در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اورزولا فون در لاین عطش دیوانهواری برای جنگ علیه روسیه، برای جنگ جهانی سوم دارد! ... باید جلوی این افراد گرفته شود!»
فیلیپو همچنین خواستار خروج فرانسه از اتحادیه اروپا بهمنظور حفظ صلح در این قاره شد.
فون در لاین روز یکشنبه تهدید کرده بود که خطوط لوله گاز «نورد استریم» ممکن است مشمول تحریم قرار گیرند. بهگفته او، اتحادیه اروپا قصد دارد فشار اقتصادی بر روسیه را افزایش دهد و برای این منظور از جمله از طریق اعمال محدودیتهایی در بخش انرژی استفاده خواهد کرد.
سییارتو: اوکراین فاسدترین کشور اروپا است
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان اعلام کرد که اوکراین فاسدترین کشور در قاره اروپا است و نباید به عضویت اتحادیه اروپا پذیرفته شود.
وی در دیدار با رهبران و فعالان حزب حاکم مجارستان در بوداپست گفت: «اوکراین فاسدترین کشور اروپا است... اگر اجازه دهیم این کشور وارد اتحادیه اروپا شود، صدها هزار کارگر اوکراینی بازار کار مجارستان را اشباع خواهند کرد و درهای ورود مافیای اوکراینی نیز گشوده خواهد شد.»
به گفته این مقام مجار، کییف «از هیچ نظر» آمادگی عضویت در اتحادیه اروپا را ندارد.
پیشتر در همان روز، ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان نیز هشدار داد بود که پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا تهدیدی بزرگ برای مجارستان بهشمار میرود و این عضویت نباید حقق یابد.
فیتسو: روسیه دومین تأمینکننده بزرگ گاز طبیعی مایع به اروپاست
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی روز یکشنبه در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که روسیه یکی از اصلیترین تأمینکنندگان گاز طبیعی مایع به اروپاست.
وی گفت: «در حال حاضر، دومین تأمینکننده بزرگ گاز طبیعی مایع برای اروپا چه کشوری است؟ فدراسیون روسیه. کشورهای اروپایی متعددی نیز مواد هستهای مورد نیاز نیروگاههای خود را از روسیه تأمین میکنند.»
به گفته این سیاستمدار، اسلواکی علاقهمند به واردات منابع انرژی از روسیه با قیمت پایین است. فیتسو تأکید کرد که ممنوعیت واردات حاملهای انرژی از روسیه تلاشی برای ایجاد یک «پرده آهنین» جدید میان اروپا، روسیه و بهطور کلی شرق است.
انتهای پیام/