آلودگی هوا سلامت جامعه را به چالش می کشد
اقتصاد ایران: کرج - معاون پیشبینی و مدیریت بحران اداره کل هواشناسی البرز گفت:علت اصلی آلودگی هوا خشک شدن دریاچه ها و شوره زارها است که سلامت جامعه را به چالش می کشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا بالالان فرد درباره علتهای آلودگیهای هوایی ناشی از تغییرات اقلیمی مؤثر بر استان البرز اظهار کرد: با افزایش خشکسالی و کاهش بارندگی در چند سال گذشته، رطوبت سطحی خاک در دشتهای مرکزی کشور و مناطق کویر مرکزی و لوت و همچنین دریاچهها و شورهزارهای فصلی به حدی شده که این نواحی به کانونهای گرد و خاک موقت و دائمی تبدیل شدهاند و به طوری که بادهای سطوح پایینی اتمسفر، گرد و غبار موجود در این کانونهای خشک را از نقاط دور دست و گاه از کشورهای همسایه به همراه خود برده و در مسیر خود پراکنده میکند.
وی افزود: بادهایی که به سمت مرکز کشور از حوالی خراسان شروع میشوند، با عبور از کویر مرکزی کشور، هنگامی که به نقطه تلاقی و بن بست دو رشته کوه البرز و زاگرس در مرز استانهای البرز و قزوین میرسند، سرعت خود را از دست میدهند. در این بنبست، ذرات گرد و غبار به زمین سقوط خشک کرده و منجر به آلودگی شدید هوای استان البرز میشوند.
بالالان فرد ادامه داد: همچنین، بادهای غرب و شمالغربی که از کانونهای غبار در استان قزوین و تالاب مشترک صالحیه یا تالاب اللهآباد عبور میکنند، گاه با بادهای شدید سهم بسزایی در افزایش غبار منطقه دارند.
وی با اشاره به پیامدهای خشکشالی و تأثیر آن بر هوا خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش بارشها در استان به میزان ۹۴.۵ میلیمتر از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون و شرایط خشکسالی انباشته و گستردهای که کشور را درگیر کرده، جبران این کسری انباشته در ماههای گرم پیش رو، امری دور از ذهن به نظر میرسد.
معاون پیشبینی و مدیریت بحران اداره کل هواشناسی البرز بیان کرد: چون از فصل کشاورزی فاصله گرفتهایم، در حال حاضر رخداد بارندگیها، بیگمان فرض محال و در صورت بارش بیاثر خواهد بود. از این رو انتظار میرود افزایش میزان گردوغبار و آلودگیهای غبار در این نواحی، به همراه اثرات منفی ناشی از آن مانند مرگ و میر سالانه به دلیل آلودگی هوا، سلامت جامعه را به چالش بکشد. لذا مدیریت بالادستی و هماهنگ میتواند به کنترل و کاهش اثرات جانبی و مشهود این پدیده کمک کند.
این پژوهشگر هواشناسی با بیان اینکه اثرات کمبارشی و خشکسالی تنها به آلودگی هوا و افزایش مرگ و میر محدود نمیشود، گفت: با وجود تشدید شرایط خشکسالی، منابع تأمین آب استان برای مصرف شهری، کشاورزی و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی در استان با اجرای پروژههای تحقیقاتی بیاثر خصوصی و با پمپ کردن آب از چاههای زیرزمینی به ویژه در محدوده مهرشهر، محمدشهر و مشکین دشت استفاده میشود، در حالی که حذف این موارد برای حفظ منابع آبی باید مورد توجه قرار بگیرند.
وی ادامه داد: این روند در حوزههای صنعتی و در نیروگاههای حرارتی منطقه، مانند نیروگاه شهید منتظر قائم فردیس و نیروگاه شهید رجایی در قزوین نیز که دارای تعداد زیادی چاههای عمیق هستند و دائم برای رسیدن به آب بیشتر کف شکن میشود مورد توجه بیشتری باید قرار گیرد و اولویت امروز جلوگیری از برداشت بی رویه و سقوط لایههای خشک و جلوگیری از ریزش زمین است. بنابراین تحقیقاتی که اهمیت و منافع مردمی ندارد باید به خارج استان منتقل شده تا خروجی آنها باعث ضرر زیان نشود.
معاون پیشبینی و مدیریت بحران اداره کل هواشناسی البرز عنوان کرد: برداشت بیش از حد آب در همین منطقه کوچک منجر به پایین رفتن سطح ایستابی و پایینتر رفتن لایه آکیتارد میشود؛ به عبارت دیگر، تخلخل خاک که پیشتر با آب اشباع بوده، اکنون به حالت بیآب درآمده و ناپایدار و آماده سقوط است.
وی ادامه داد: فشار و وزن لایههای بالاتر بر این لایههای خشک متخلخل و توخالی از آب، باعث سقوط لایههای بالایی و سطحی شده و وقوع پدیده فرونشست را باعث میشوند که عواقب جدی و خطرناکی به همراه دارد.
بالالان فرد در ادامه تصریح کرد: در برخی موارد، سقوط این لایههای خشک به صورت همتراز و پراکنده، به اشتباه به عنوان زمینلرزه تعبیر میشود، در حالی که این وقایع در حقیقت حاصل برداشتهای بیرویه و مدیریت نادرست منابع آبی از سوی بشر به شمار میرود.