قابلیت شناسایی گواهینامه جعلی از اصلی در سامانه پلیس
اقتصاد ایران: در جهانی که هرگونه بیاحتیاطی پشت فرمان خودرو میتواند حداقل جان یک انسان را بهخطر بیندازد، پلیس راهنماییورانندگی با ابزارهایی مانند نمرات منفی، بهصورت مرحلهبهمرحله رانندگان متخلف را زیر ذرهبین قرار میدهد؛ از تذکر و ضبط موقت گواهینامه گرفته تا مرحله نهایی، یعنی ابطال دائمی. پلیس راهور طی فرآیندی مشخص، با رانندگان متخلف برخورد میکند. در ادامه این موضوع را بررسی میکنیم.
سه عامل اصلی برای ابطال یا اعمال محدودیت بر گواهینامه رانندگی
بر اساس مقررات، ثبت نمرات منفی برای رانندگان متخلف در سه مرحله انجام میشود. در صورت رسیدن مجموع نمرات منفی راننده به ۳۰، گواهینامه وی در مرحله نخست به مدت سه ماه ضبط میشود. در صورت عدم اصلاح رفتار در مرحله دوم، با دریافت ۲۵ نمره منفی، گواهینامه راننده خاطی بهمدت ۶ ماه و در مرحله سوم، با ثبت ۲۰ نمره منفی، گواهینامه بهصورت دائم ابطال خواهد شد. در صورتی که رانندهای پس از دریافت نمره منفی، بهمدت ۶ ماه هیچگونه تخلفی مرتکب نشود، تمامی نمرات منفی از سابقه او پاک خواهد شد. اما نمرات منفی تنها دلیل برای ابطال گواهینامه نیستند.
سرهنگ آرش امیری، رئیس مرکز صدور گواهینامه پلیس راهور فراجا دراینباره اعلام کرد: «سه عامل اصلی برای ابطال یا اعمال محدودیت بر گواهینامه رانندگی وجود دارد؛ نخست دستور مقام قضائی، دوم رانندگی در حالت مستی یا پس از مصرف مواد مخدر و روانگردان و سوم ارتکاب تخلفات مشمول ماده ۷ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی.»
وی با اشاره به مفاد ماده ۷ گفت: «این ماده شامل ۲۰ بند است که هریک محرومیت زمانی خاصی دارند. برای مثال، بند یک سه ماه، بند دو ۶ ماه و بند سه یک سال محرومیت بههمراه ابطال گواهینامه را در پی دارد. در صورت اعمال بند سوم، گواهینامه فرد باطل شده و یک درجه تنزل پیدا میکند؛ بهطوری که اگر رانندهای دارای گواهینامه پایه یک باشد، به پایه دو تنزل مییابد. در مورد موتورسیکلت نیز تنها همان گواهینامه از او سلب میشود؛ اما محرومیت کامل از رانندگی رخ نمیدهد.»
این مقام انتظامی تاکید کرد: «رانندگانی که گواهینامهشان بهطور دائم ابطال میشود، تنها پس از گذشت یک سال و طی کردن دوباره دورههای آموزشی، مجاز بهدریافت گواهینامه جدید خواهند بود.»
پلیس توصیه میکند رانندگان با رعایت قوانین، توجه بهمقررات راهنمایی و رانندگی و پرهیز از رفتارهای پرخطر در حین رانندگی، نهتنها از جرایم و نمرات منفی فاصله بگیرند، بلکه جان خود و دیگر شهروندان را نیز در برابر حوادث احتمالی بیمه کنند.
توقیف خودرو و ابطال گواهینامه فردی با ۹۰ نمره منفی
چند روز پیش نیز کارشناس تصادفات آزادراه قزوین - رشت از توقیف یک دستگاه خودرو سواری پژو ۲۰۶ بهدلیل تخلفات متعدد شامل خلافی بالا، دارا بودن ۹۰ نمره منفی گواهینامه، ۹ میلیونتومان جریمه و مقصر بودن در یک تصادف خسارتی خبر داد. سرگرد محمد یعقوبی دراینباره گفت: «پس از تماس شهروندان با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر وقوع یک فقره تصادف خسارتی در آزادراه قزوین - رشت، تیم گشتی پلیس راه بلافاصله بهمحل وقوع تصادف اعزام شد.»
وی افزود: «در بررسیهای اولیه مشخص شد راننده پژو ۲۰۶ بهدلیل عدمرعایت فاصله طولی و تخطی از سرعت مطمئنه، با یک دستگاه سواری تندر ۹۰ برخورد کرده و مقصر حادثه شناخته شده است.»
سرگرد یعقوبی اظهار کرد: «با استعلام از سامانه مشخص شد که راننده این خودرو دارای ۹۰ نمره منفی گواهینامه است و پیشتر نیز ۲ بار گواهینامه وی ضبط و از رانندگی محروم شده بود. همچنین خودرو ۲۰۶ با ۹ میلیونتومان خلافی ثبت شده بود که منجر بهتوقیف آن شد.»
بهگفته وی، خودرو راننده متخلف به پارکینگ منتقل شد؛ همچنین گواهینامه راننده طبق قانون ضبط و ابطال شد. راننده متخلف پس از طی محرومیت یکساله، برای دریافت مجدد گواهینامه ملزم به ثبتنام در آموزشگاههای مجاز رانندگی و گذراندن دورههای آموزشی خواهد بود.
سرگرد یعقوبی گفت: «پلیس راه با تخلفات رانندگی که ایمنی جادهها و شهروندان را تهدید کند، قاطعانه برخورد میکند. رانندگان باید با رعایت قوانین و پرداخت بهموقع خلافی، از مشکلات قانونی و خطرات جادهای جلوگیری کنند.»
رانندگی با گواهینامه جعلی جرم است
سال گذشته سرهنگ احمد کرمیاسد، رئیس وقت مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا گفت: «صدور مجوزهای رانندگی تابع قوانین و مقررات برابر آییننامه صدور انواع گواهینامه رانندگی است.»
وی در خصوص تبلیغات فروش گواهینامه در فضای مجازی گفت: «اخیرا در فضای مجازی تبلیغاتی با عنوان صدور چاپ گواهینامه رانندگی صورت گرفته است که با پرداخت هزینهای میتوانند گواهینامه دریافت کنند. یکی از متخلفین عکس بنده با لباس نظامی را در پروفایل خود قرار داده و از شهروندان کلاهبرداری میکرد که این موضوع از طریق مراجع قضائی در حال پیگیری و رسیدگی است.»
رئیس وقت مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا بیان کرد: «از هموطنان درخواست میشود به هیچ وجه فریب این تبلیغات کلاهبرداری را نخورند. در این تبلیغات، کلاهبرداران متخلف اقدام بهدریافت هزینههایی از افراد میکنند و دیگر هیچ ارتباطی با افراد برقرار نمیکنند و مدرکی هم صادر نمیشود.»
وی ادامه داد: «سه یا چهار درصدی هم که گواهینامه جعلی از کلاهبرداران دریافت میکنند، بدانند این گواهینامهها در سامانههای پلیس اصالت ندارد. رانندگی با گواهینامه جعلی جرم است و سامانه پلیس در سراسر کشور قابلیت شناسایی گواهینامه جعلی از اصلی بهواسطه هوشمند بودن را دارد.»
رئیس وقت مرکز صدور گواهینامه راهور فراجا گفت: «هموطنان توجه داشته باشند که برای دریافت گواهینامه باید مراحل قانونی آن طی شود و هر مرحله این فرآیند در پلیس راهور توسط اشخاصی که دسترسی خاص دارند بررسی و تایید میشود. تمام اطلاعات در سامانه ثبت و ضبط میشود و گواهینامه کاملا قابل پیگیری است؛ بنابراین امکان چاپ و صدور گواهینامه بدون طی مراحل قانونی بههیچ عنوان وجود ندارد.»