به گزارش سلامت نیوز به نقل از fortune، کارشناسان تغذیه بارها و بارها بر فواید رژیم غذایی سرشار از فیبر تأکید کردهاند، اما با این حال، ۹۵ درصد آمریکاییها به اندازه کافی فیبر مصرف نمیکنند و از مزایای متعدد آن محروم میمانند. مصرف مواد غذایی غنی از فیبر مانند غلات کامل، حبوبات، میوهها و سبزیجات میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی کمک کرده و سلامت دستگاه گوارش را بهبود ببخشد. اکنون، مطالعهای تازه که در ژورنال JAMA Network Open منتشر شده است، رابطه بین مصرف فیبر و کربوهیدراتهای با کیفیت با سالمندی بهتر را نشان میدهد.
در این مطالعه، مشخص شد زنانی که در میانسالی مقادیر زیادی فیبر و کربوهیدراتهای با کیفیت—شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات—مصرف میکردند، در سنین بالا از سلامت بهتری برخوردار بودند. احتمال سالمندی سالم در این گروه بین ۶ تا ۳۷ درصد بیشتر بود. در مقابل، زنانی که بیشتر از کربوهیدراتهای تصفیهشده (مانند قندهای افزوده، غلات سفید، سیبزمینی و سبزیجات نشاستهای) استفاده میکردند، ۱۳ درصد احتمال کمتری برای سالمندی سالم داشتند.
سالمندی سالم چگونه تعریف میشود؟
نویسندگان این مطالعه، سالمندی سالم را اینگونه تعریف کردهاند: عدم ابتلا به ۱۱ بیماری مزمن عمده (از جمله سرطان، دیابت نوع ۲، نارسایی قلبی، سکته مغزی و بیماری انسدادی مزمن ریوی)، نداشتن اختلالات شناختی و جسمی، و همچنین داشتن سلامت روانی خوب بر اساس گزارشهای فردی.
دکتر آندرس آردیسون کورات، دانشمند مرکز تحقیقات تغذیه انسانی USDA در دانشگاه تافتس و نویسنده اصلی این مطالعه، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت:«یافتههای ما نشان میدهد که کیفیت کربوهیدراتها ممکن است عامل مهمی در سالمندی سالم باشد.»
این مطالعه توسط پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه انسانی USDA در دانشگاه تافتس و دانشکده بهداشت عمومی هاروارد انجام شده است. آنها دادههای بهدستآمده از پرسشنامههای «مطالعه سلامت پرستاران» را که بین سالهای ۱۹۸۴ تا ۲۰۱۶ هر چهار سال یکبار جمعآوری شده بود، تجزیه و تحلیل کردند. بیش از ۴۷ هزار زن که در سال ۲۰۱۶ بین ۷۰ تا ۹۳ سال سن داشتند، در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.
دکتر کورات افزود:«ما همه شنیدهایم که انواع مختلف کربوهیدراتها میتوانند تأثیرات متفاوتی بر سلامت داشته باشند، چه از نظر وزن، انرژی یا قند خون. اما ما میخواستیم بدانیم که این اثرات در بلندمدت—مثلاً ۳۰ سال بعد—چه تأثیری بر سلامت عمومی دارند.»
دکتر چی سون، استاد تغذیه و اپیدمیولوژی در دانشگاه هاروارد، نیز گفت:«نتایج ما با شواهد دیگر در ارتباط است که نشان میدهند مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهد—و اکنون میبینیم که این مواد با عملکرد بهتر شناختی و جسمی نیز مرتبط هستند.»
کورات در پایان اضافه کرد:«مطالعات جدید در حال نشان دادن این نکته هستند که انتخابهای غذایی در میانسالی میتوانند بر کیفیت زندگی در سالهای بعدی زندگی تأثیرگذار باشند. هرچه بیشتر در مورد سالمندی سالم بدانیم، علم بهتر میتواند به مردم کمک کند تا مدت بیشتری سالم زندگی کنند.»
کربوهیدراتهای سالم و سرشار از فیبر
این مطالعه بر رژیم غذایی تمرکز داشت، نه مکملهای فیبری—و متخصصان تغذیه معمولاً توصیه میکنند فیبر را از غذاهای کامل دریافت کنید.
مهمترین گروههای غذایی سرشار از فیبر شامل موارد زیر هستند:
-
حبوبات
-
آجیل و دانهها
-
میوههای تازه (مثل توتفرنگی، پرتقال، بلوبری، سیب و گلابی با پوست)
-
سبزیجات تازه (مثل بروکلی، جوانه بروکسل، نخود سبز و سیبزمینی با پوست)
-
ذرت بوداده (پاپکورن)
-
آووکادو
-
جو دوسر (اوتمیل)
-
جو (Barley)
-
نخود فرنگی خشک (Split peas)
-
دانه چیا